Νέους ερευνητές προσελκύει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!

Στη λίστα με τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια που προωθούν την έρευνα και μάλιστα αποτελούν μαγνήτες για πολλούς ερευνητές βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων!Στηριζόμενο σε πρωτοβουλίες, όπως η «Ευρωπαϊκή Χάρτα του Ερευνητή» και ο «Κώδικας Δεοντολογίας για την πρόσληψη ερευνητών» το Ηπειρωτικό ΑΕΙ αποδεικνύει ότι, παρά τις δυσκολίες, συγκαταλέγεται στα πιο γνωστά Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και ότι, αν αξιοποιηθούν σωστά οι ευκαιρίες που εμφανιστούν, μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.Το θέμα ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας μετά την απάντηση που
έδωσε η Κύπρια Επίτροπος για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κα Βασιλείου, σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννη Τσουκαλά, σχετικά με το θέμα της «διαρροής εγκεφάλων», της μετανάστευσης δηλαδή επιστημόνων σε άλλες χώρες για να βρουν δουλειά και να κάνουν έρευνα.

ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ…
Στην ίδια θέση με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκονται αυτά της Κρήτης και της Θεσσαλίας. «Είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνεται ότι τα ελληνικά Πανεπιστήμια είναι προσηλωμένα στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ερευνητών τους παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς ζητήματα, όπως οι συμβάσεις απασχόλησης, οι λογικοί μισθοί και οι καλές συνθήκες εργασίας είναι σημαντικά μέσα για την ανάσχεση της «διαρροής εγκεφάλων», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος.Βέβαια, το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσελκύει και είναι κατάλληλο για ερευνητές, δεν σημαίνει απαραίτητα και, ότι οι Έλληνες επιστήμονες μένουν στην Ελλάδα! Το αντίθετο μάλιστα, το κύμα φυγής που παρατηρείται τελευταία είναι μεγάλο, τόσο προς την Ευρώπη, όσο και προς την Αμερική. Υπενθυμίζεται, ότι οι Έλληνες επιστήμονες της Αμερικής έχουν ιδρύσει και δικό τους σύνδεσμο!

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ…
Είναι εμφανές, ότι αν η Ελλάδα θέλει να αναπτυχθεί, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κρατήσει τους επιστήμονές της, τα «μυαλά» της, όπως συνηθίζεται να τους αποκαλούν.Αυτό τόνισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον Γ. Τσουκαλά, ο οποίος υπογράμμισε, ότι «η κρίση οικονομίας και θεσμών των τελευταίων ετών έχει δυστυχώς μετατρέψει το πλέον ικανό ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, στο πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της. Η αντιστροφή αυτής της τάσης οφείλει να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα, προκειμένου η χώρα μας να μην στερηθεί κι άλλο από το πολύτιμο παραγωγικό δυναμικό που θα επέτρεπε τον μετασχηματισμό της σε μια διεθνώς ανταγωνιστική, βασισμένη στη γνώση και την καινοτομία οικονομία».
Keywords
Τυχαία Θέματα