Μόσιαλος:Στα μάτια τους,φαντάζουμε "Ανατολική Γερμανία"

Ως μία χώρα που πρέπει τάχιστα να απαλλαγεί από τα οικονομικά χαρακτηριστικά κρατών του ανατολικού μπλοκ, αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι τη σημερινή Ελλάδα, σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος αιτιολογώντας έτσι την ολοένα αυξανόμενη δυσπιστία πολλών.. ευρωπαίων εταίρων.

Μιλώντας στο «Βήμα FM», ο κ.Μόσιαλος σημείωσε: «Νομίζω ότι υπάρχει μια γνώμη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τα
πράγματα στην Ελλάδα δεν λειτουργούν. Μας βλέπουν, λίγο πολύ, ως μια Ανατολική Γερμανία την οποία πρέπει να την 'φτιάξουν'. Να την αναδιοργανώσουν με τα πρότυπα, τα οποία οι ίδιοι έχουν στο μυαλό τους. Δυστυχώς αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο όπως λειτούργησαν σε χώρες οι οποίες ενσωματώθηκαν σε ήδη υπάρχουσες λειτουργούσες χώρες με ορθολογικό τρόπο. Δεν μπορείς να διατάξεις μια χώρα μέσα σε δύο η τρία χρόνια χωρίς να παίρνεις υπόψη σου και τη δική της ιστορία και τις προδιαγραφές που έχει για μια αναπτυξιακή πορεία».

Αναφερόμενος στα προσκόμματα που συνάντησε η ελληνική δημοσιονομική εξυγίανση την απέδωσε στο γεγονός ότι το πολιτικό σύστημα έφτασε σε σημείο αντιπαράθεσης με τον ίδιο του τον εαυτό:

«Θα μπορούσαν να κοπούν πολύ περισσότερες δαπάνες. Υπάρχουν πολλές λειτουργικές δαπάνες στα υπουργεία οι οποίες με στόχευση θα μπορούσαν να μειωθούν. Να μειωθεί και ο δημόσιος τομέας και να αναδιοργανωθεί. Αλλά αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε. Γιατί και το πολιτικό σύστημα ήρθε αντιμέτωπο με τον εαυτό του».

Και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτά τα οποία κάναμε μέχρι τότε κι εν πολλοίς συνεχίζουμε να κάνουμε και τα δύο τελευταία χρόνια λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Παρά το γεγονός ότι έγιναν μεγάλες προσπάθειες συμμαζέματος. Το πολιτικό σύστημα πρέπει να αποφασίσει τι είδους κράτος θέλει; πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το κράτος; που θα πρέπει να παρεμβαίνει και δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει; Δεν μπορούμε να έχουμε δημόσιο τομέα σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας».
Keywords
Τυχαία Θέματα