Μεσογειακή δίαιτα ένα όπλο και κατά της στυτικής διαταραχής


Μέχρι τώρα δεν υπήρχαν κάποιες μελέτες που να ασχολούνται με τη διάσημη μεσογειακή δίαιτα και τη στυτική δυσλειτουργία σε διαβητικούς άνδρες. Μια πρόσφατη, όμως, έρευνα έρχεται να ανυψώσει τόσο τη γλυκιά αυτή συνήθειά μας όσο και την ερωτική μας διάθεση. Έτσι λοιπόν μελετήθηκαν οι επιδράσεις της μεσογειακής δίαιτας στη στυτική λειτουργία σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 555 άνδρες με διεγνωσμένο σακχαρώδη διαβήτη τουλάχιστον από 6μήνου (αλλά όχι πάνω από 10ετία) , ηλικίας 35-70 ετών , με επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
(HbA1c 6.5% και άνω) και με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) 24 και άνω, που λαμβάνουν είτε φαρμακευτική αγωγή από το στόμα είτε απλώς ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου με δίαιτα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι άνδρες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια αξιολόγησης τόσο της στύσης όσο και των διατροφικών τους συνηθειών.

Η χρήση της μεσογειακής δίαιτας αξιολογήθηκε βάση μιας κλίμακας 9 βαθμίδων που συμπεριλάμβανε χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής της διατροφής, ενώ η ποιότητα στύσης εκτιμήθηκε βάση του Δείκτη IIEF-5.
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν πως οι άνδρες που ήταν πιο «προσκολλημένοι» στον μεσογειακό τρόπο διατροφής (σκορ 6-9) είχαν μικρότερη συχνότητα κοιλιακού λίπους, εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, καλύτερα επίπεδα γλυκόζης αίματος και λιπιδαιμικού προφίλ.

Επίσης, είχαν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης διαταραχών στύσης και ερωτικής επιθυμίας, με ποσοστά 51.9% έναντι 62%( p=0.01 ), καθώς και σοβαρής στυτικής δυσλειτουργίας με ποσοστά 16.5% έναντι 26.4% (p=0.01) σε σύγκριση με τους άνδρες με άλλες διατροφικές συνήθειες.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν και σε αυτόν τον τομέα τα οφέλη από την εφαρμογή της «δικής» μας διατροφικής συνήθειας, της μεσογειακή δίαιτας.
Keywords
Τυχαία Θέματα