Κέρδη 147,8 εκατ. ευρώ για το 2010 Καλύτερα των προβλέψεων τα κέρδη της Alpha Bank






Καθαρά κέρδη, προ της έκτακτης εισφοράς, στα 147,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το 2010 η Alpha Bank, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά την κατά 62,2% μείωση σε ετήσια βάση, η οποία αποδίδεται στη συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 3,2% σε ετήσια βάση.
Aφαιρουμένης
της έκτακτης εισφοράς, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ήταν 85,6 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος αυτή αντανακλά και την ανατιμολόγηση του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, η οποία αντιστάθμισε πλήρως το υψηλότερο κόστος καταθέσεων.

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας εμφάνισε άνοδο 4%, ενώ τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 3% φθάνοντας τα 5,2 δισ. ευρώ. Οι χορηγήσεις της τράπεζας μειώθηκαν κατά 2,9% στα 51,5 δισ. ευρώ, καθώς η τράπεζα συνέχισε την πολιτική της απομόχλευσης του ισολογισμού.

Αντίστοιχα, οι καταθέσεις της τράπεζας ανήλθαν σε 38,2 δισ. ευρώ σημειώνοντας πτώση 10,8%. Τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων ανήλθαν σε 35,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά λοιπά έσοδα μειώθηκαν κατά 5,7% σε 63,3 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών ανήλθαν σε 41,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση 12%

Σχολιάζοντας τα μεγέθη ο πρόεδρος του ομίλου, Γιάννης Κωστόπουλος δήλωσε: “Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγιάνσεως που αναμένεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της σημαντικής αυτής προσπάθειας, η Alpha Bank στηρίζεται σε γερές βάσεις: στην εμπιστοσύνη των Μετόχων και των Πελατών της καθώς και στην αφοσίωση του Προσωπικού της. Πιστοί στις αξίες μας, είμαστε πεπεισμένοι ότι βασιζόμενοι στις ισχυρές επιχειρησιακές μας δυνατότητες, θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις όποιες δυσμενείς συνθήκες, αλλά και προκλήσεις”.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Δημήτρης Μαντζούνης, τόνισε: “Σε μία δύσκολη χρονιά, η οργανική μας κερδοφορία αποτελεί μία θετική εξέλιξη, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του επιχειρησιακού μας σχεδιασμού. Δώσαμε έμφαση στην ενεργό διαχείριση του ισολογισμού μας, με σκοπό να ενισχύσουμε τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή θέση μας. Παράλληλα, προσαρμόσαμε το λειτουργικό κόστος μας στις νέες συνθήκες και διατηρήσαμε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας. Συνεχίζουμε επικεντρώνοντας στις βασικές αυτές προτεραιότητες, δίδοντας βαρύτητα στον εξορθολογισμό των επιχειρησιακών μας λειτουργιών καθώς και στη στοχευμένη ανάπτυξη των εργασιών μας".

Κάτω του 5% το ποσοστό της Morgan Stanley
Στο μεταξύ, κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Morgan Stanley, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα με ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο, ύστερα από επιστολή του αμερικανικού οίκου στις 18 Μαρτίου.

Μάλιστα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με επιστολή της προς τη Μorgan Stanley της γνωστοποίησε ότι δεν συντρέχει ο λόγος της γνωστοποίησης, ως εκ τούτου της ζήτησε να γίνει ανάκληση.

Η αμερικανική τράπεζα, μάλιστα,
Keywords
Τυχαία Θέματα