Εξετάζεται επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής και σε ομόλογα που λήγουν μετά το 2020


Την τετραετή επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να καλύψει χρέος που ωριμάζει το 2024 αντί του 2020, εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).


Το θέμα εξετάσθηκε χθες στη τηλεδιάσκεψη που είχε ο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγγ.Βενιζέλος με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,
τον αρμόδιο Επίτροπος Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα, τον επικεφαλής του EFSF, κ. Κλάους Ρεγκλινγκ και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, κ. Βιτόριο Γκρίλι.

Ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real News δήλωσε για το θέμα: «Πρέπει να αναγγελθούν ομόλογα ύψους 150 δισ. ευρώ λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά το 2020 προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό [...] Άρα στόχος μας είναι να έχουμε 90% συμμετοχή δηλαδή 135 δισ. ευρώ».

Στο ίδιο πλαίσιο Έλληνας τραπεζίτης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, επιβεβαίωσε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

«Εξετάζουν την επέκταση των λήξεων των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή από το 2020 στο 2024», ανέφερε ο τραπεζίτης, ο οποίος φέρεται να είχε ενημέρωση από τους αξιωματούχους του IIF.

Όπως σημείωσε, μια τέτοια κίνηση «θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 90%».

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών αφορούσε αρχικώς σε ομόλογα 31 δισ. ευρώ, εάν τελικώς υπάρξει χρονική επέκταση για το σχέδιο το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εφαρμογή του PSI (συμμετοχή ιδιωτών).

«Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω διάθεση να μείνουν μέσα στο σχέδιο» είπε ο κ. Βενιζέλος στην συνέντευξη στο Real FM, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη πρόταση δεν έχει σταλεί ακόμα στις τράπεζες. Σημείωσε πως θα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζών στα τέλη Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσει «πολύ μικρός χρόνος εφαρμογής».
Keywords
Τυχαία Θέματα