Δείπνο Ηλιθίων, σε επανέκδοση από την Odeon

Το Δείπνο Ηλιθίων, μια από τις πιο ξεκαρδιστικές και ανάμεσα στις κλασικές πλέον, κωμωδίες - φαινόμενο των τελευταίων δεκαετιών, έρχεται σε επανέκδοση, από τις 14 Αυγούστου 2014, από την Odeon.

Κάθε Τετάρτη, ο Πιερ και οι κυνικοί, πλούσιοι, φίλοι του διοργανώνουν μια εκκεντρική συνάντηση την οποία αποκαλούν «Δείπνο Ηλιθίων». Ο καθένας τους προσκαλεί σε κοινό δείπνο τον πιο «ιδιαίτερο» άνθρωπο που έχει συναντήσει, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε, παροτρύνοντας τον να μοιραστεί τις «λαμπρές»

ιδέες του με τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες. Σκοπός του δείπνου είναι φυσικά να ακουστούν οι πιο θεότρελες ιδέες, προκειμένου να καταφέρουν οι σνομπ φίλοι του Πιερ να διασκεδάσουν, γελώντας εις βάρος των «ηλιθίων».

Κάθε φορά, εκείνος που έχει φέρει μαζί του τον πιο «ηλίθιο» προσκεκλημένο, ανακηρύσσεται νικητής της εβδομάδας. Όλα όμως αναμένεται να αλλάξουν ξαφνικά στη ζωή του Πιέρ, όταν θα προσκαλέσει στο περίφημο δείπνο τον αγαθό και καλόκαρδο, φουκαρά Φρανσουά – έναν ανυποψίαστο υπάλληλο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών. Η αξεπέραστη επιτυχία της ταινίας στη Γαλλία, έχει εμπνεύσει Αμερικάνικο remake καθώς και θεατρικό έργο το οποίο έχει παιχτεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά τον κόσμο.

O υποψήφιος για Όσκαρ, Γάλλος σκηνοθέτης, Φρανσίς Βεμπέρ, βρίσκεται πίσω από τη σκηνοθεσία αυτής της ξεκαρδιστικής κωμωδίας, η οποία βασίζεται σε δικό του σενάριο. Είναι μία ταινία η οποία δεν έχει εφέ ούτε εντυπωσιακές σκηνές και το μεγαλύτερο μέρος της διαδραματίζεται σε έναν και μόνο χώρο. Είναι χτισμένη πάνω στους μορφασμούς και στις γκριμάτσες των χαρακτήρων και μαζί με τους έξυπνους διαλόγους και τις καταπληκτικές ερμηνείες, συνθέτουν ένα ξεκαρδιστικό αποτέλεσμα.

Ο σκηνοθέτης

Ο Φρανσίς Βεμπέρ γεννήθηκε στο Νεϊγί της Γαλλίας το 1937. Υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 1985. Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες μεταξύ των οποίων “ HYPERLINK "http://www.imdb.com/title/tt0098471/?ref_=nm_flmg_dr_8" Three Fugitives”, “Out on a Limb”, “Le jaguar” και έχει γράψει το σενάριο για το remake της ταινίας «Δείπνο Ηλιθίων» με τίτλο «Δείπνο Πανηλιθίων» (2010) με τους Στιβ Καρέλ και Πολ Ραντ.

Οι πρωταγωνιστές

Ο Ζακ Βιλερέ υποδύεται τον Φρανσουά Πινιόν, έναν στρουμπουλό και τρομερά αφελή άντρα. Ξεχωριστός και απολαυστικός, μέσω της αθώας προσωπικότητας του θα καταφέρει να βγάλει από πάνω του την ταμπέλα του “ηλίθιου”.

Ο Τιερί Λερμίτ είναι ο Πιέρ Μπροσάν. Ευκατάστατος και έξυπνος, είναι αυτός που διοργανώνει τα περίφημα δείπνα. Όταν βρίσκει των «Πρωταθλητή των ηλιθίων» και τον προσκαλεί στο δείπνο, θα έχει την ατυχία να μετατραπεί από θύτης σε θύμα, καθώς ο καλεσμένος του είναι ο μοναδικός που μπορεί να τον βοηθήσει σε αυτό που του συνέβη. Διακρίνεται από μία σοβαροφάνεια ενώ παράλληλα είναι φοβερά αστείος.

Ο Φρανσίς Ουστέρ κρατά τον ρόλο του καλύτερου φίλου του Πιέρ, Ζούστ Λεμπλάν. Τον διακρίνει η καλοσύνη του.

Σκηνοθεσία: Φρανσίς Βεμπέρ
Σενάριο: Φρανσίς Βεμπέρ
Παραγωγή: Αλέν Πουαρέ
Ηθοποιοί: Ζακ Βιλερέ, Τιερί Λερμίτ, Φρανσίς Ουστέρ
Μοντάζ: Ζορζ Κλότζ
Φωτογραφία: Λουτσιάνο Τοβόλι

Διάρκεια: 80’
Διανομή: Οdeon

Keywords
Τυχαία Θέματα