IMPAC Dublin Literary Award 2014: Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν - Juan Gabriel Vásquez

Το μυθιστόρημα “Ο ήχος των πραγμάτων όταν πέφτουν” του Κολομβιανού συγγραφέα Juan Gabriel Vásquez απέσπασε το βραβείο International IMPAC DUBLIN Literary Award.

Το βραβείο, με χρηματικό έπαθλο 100.000 € - το μεγαλύτερο παγκοσμίως - που απονέμεται σε μυθιστόρημα στην αγγλική γλώσσα, θεσμοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δουβλίνου και απονέμεται στον συγγραφέα αλλά και τον μεταφραστή. Τα υποψήφια βιβλία προτείνονται από ένα παγκόσμιο δίκτυο βιβλιοθηκών.

Ο Juan Gabriel Vásquez έζησε για 16 χρόνια στην Ευρώπη προτού επιστρέψει στην γενέτειρά του, την Μπογκοτά της Κολομβίας. Έχει δημοσιεύσει ακόμη δύο μυθιστορήματα, «Οι πληροφοριοδότες» και το «Μυστική ιστορία της Κοταγουάνας». Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 15 γλώσσες.

Το μυθιστόρημα βραβεύθηκε μετά από αξιολόγηση 152 τίτλων που προτάθηκαν από 150 βιβλιοθήκες σε 39 χώρες. Η βραχεία λίστα των δέκα μυθιστορημάτων που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή, περιελάμβανε βιβλία από πέντε ηπείρους ενώ ο Vásquez είναι ο πρώτος Νοτιοαμερικανός συγγραφέας που κερδίζει το βραβείο στην 19χρονη ιστορία του.

Σχολιάζοντας την βράβευσή του, ο Juan Gabriel Vásquez δήλωσε:

«Για μένα, σημαντικά είναι τα ονόματα: τα ονόματα των συγγραφέων που έλαβαν το ίδιο βραβείο πριν από εμένα, και των οποίων την δουλειά θαυμάζω και εκτιμώ, όπως ο James Joyce. Έχω πει στο παρελθόν πως δύο βιβλία με έκαναν να θέλω να γίνω συγγραφέας: Τα “Εκατό χρόνια μοναξιάς” που διάβασα στα 16 μου και ο “Οδυσσέας” που διάβασα τρία χρόνια αργότερα. Πάντα ένιωθα οικεία με το Δουβλίνο και την Ιρλανδική λογοτεχνία και κατά κάποιο τρόπο, αυτό το βραβείο είναι ένα είδος καλωσορίσματος.”

Το μυθιστόρημα του Vásquez έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, και με τα παρακάτω βραβεία:

Premio Alfaguarra 2011

English Pen Award 2012

Prix Roger Caillois 2012

Premio Von Rezzori 2013

Η ελληνική έκδοση, σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ίκαρος την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα