Gold, του Stephen Gaghan

Η νέα ταινία του Stephen Gaghan, Gold, κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 από την Feelgood.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το Gold είναι μια συναρπαστική περιπέτεια από τον ταλαντούχο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Stephen Gaghan (Syriana, Traffic). Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει ο βραβευμένος με Όσκαρ

και -για μια ακόμα φορά μεταμορφωμένος- Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club) ενώ στο πλάι του εμφανίζεται η Bryce Dallas Howard (Jurassic World, The Help) και ο Édgar Ramírez (Carlos TV series). Εκτός από τις εξαιρετικές της ερμηνείες και τις αναπάντεχες ανατροπές της, η ταινία ξεχωρίζει για την ανθρώπινη ιστορία της που πραγματεύεται τη φιλοδοξία, την εμπιστοσύνη, τη μέθη της επιτυχίας, την αλλοτρίωση από τον πλούτο, αλλά και την αγάπη.

Σύνοψη

Εμπνευσμένο από το σκάνδαλο της Bre-X Minerals Corporation που ξέσπασε το 1993, όταν η εταιρία δήλωσε πως έχει ανακαλύψει ένα τεράστιο κοίτασμα χρυσού στην Ινδονησία, το Gold παρακολουθεί την περιπέτεια του χρυσοθήρα David Walsh (Mathew McConaughey) και του γεωλόγου Michael Acosta (Édgar Ramírez) στην ινδονησιακή ζούγκλα καθώς αναζητούν τον θησαυρό που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα.

Το χρονολόγιο ενός σκηνοθέτη

Κανείς δεν ήθελε να κοιτάξει… Γιατί; Γιατί βγάζαμε όλοι τόσα πολλά χρήματα». Kenny Wells (Matthew McConaughey) Το έτος 1988… Κοντά στο τέλος του αμερικανικού αιώνα, οπότε γιατί να μην ρίξω μια έντονη ματιά σε έναν Αμερικανό, τον Kenny Wells, καθώς κάνει μεγάλα όνειρα και τα κυνηγάει μέχρι την άκρη του κόσμου;

«Ήταν το όνειρο μου. Το είχα ονειρευτεί. Κι αν πουλήσεις ένα όνειρο, τι σου απομένει;» Kenny Wells (Matthew McConaughey)

Το Gold έχει αντλήσει την έμπνευση του από πραγματικά περιστατικά. Είναι το επικό παραμύθι για κάποιον που έχει ένα αμερικάνικο όνειρο και κάνει τα πάντα για να το διατηρήσει ζωντανό.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Matthew McConaughey πρωταγωνιστεί ως Kenny Wells. Ένας άντρας που εργάστηκε στη βιομηχανία εξόρυξης, όπως και ο πατέρας του, που δεν φοβάται τα βουνά ή τον πλούτο που μπορεί να κρύβει το έδαφος. Όμως σε αυτή τη βιομηχανία, μια ζαριά μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στα αμύθητα πλούτη και την απόλυτη αποτυχία. Ο Kenny ενσαρκώνει το επιχειρηματικό πνεύμα της Αμερικής, ίσως γιατί το καλύτερο κομμάτι μας είναι αυτή η ακλόνητη πεποίθηση που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια. Ο Kenny πουλάει όλα του τα αποκτήματα και φεύγει για την άκρη του κόσμου, προς την Ινδονησία, για να βρει τον χρυσό που είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει στις πιο σκοτεινές, βαθιές ζούγκλες του πλανήτη, στη Βόρνεο.

Συνοδοιπόρος του ο Mice Acosta (τον υποδύεται ο Edgar Ramirez). Μαζί θα παλέψουν με τη φύση, το οικονομικό κατεστημένο της Νέας Υόρκης, τις συνωμοσίες πίσω από τις συνωμοσίες, αλλά το κυριότερο, θα δοκιμάσουν την πίστη στον ίδιο τους τον εαυτό.

Όταν κάνουν τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτασμάτων χρυσού στην ιστορία, συνειδητοποιούν ότι αυτό το όνειρο είναι μόνο η αρχή της περιπέτειας. Πολύ σύντομα ο Kenny θα βρεθεί αντιμέτωπος με διεφθαρμένους πολιτικούς, διπρόσωπους τραπεζίτες, ύπουλους κυβερνητικούς πληροφοριοδότες, όλους τους κλασικούς παίχτες που περικυκλώνουν τα πλούσια κοιτάσματα και που όλοι θέλουν να τα κλέψουν απ’ αυτόν.

Ο Kenny είναι αυτός ο ανθρωπάκος που μπορεί να χάσει αυτό που αγαπάει. Κυρίως είναι ο άνθρωπος με πραγματικούς φίλους, αληθινή αγάπη, που πιστεύει ότι το να μετράς στην Αμερική, σημαίνει ότι τα έχεις καταφέρει. Όπως ξέρουμε όλοι, αυτό το συγκεκριμένο ελάττωμα έχει κατατροπώσει ακόμα και γίγαντες.

Η ιστορία ενός ονειροπόλου, ένα προειδοποιητικό παραμύθι, το Gold, με τον τρόπο της κλασικής περιπετειώδους αφήγησης, εκθέτει την αληθινή φύση των ανθρώπων. Είτε δουλεύουν σε ένα μπαρ στο Ρένο ή στους πύργους της Wall Street, η επιδίωξη του χρυσού κάνει όλους τους ανθρώπους να υποκύψουν στα πιο χαμηλά τους ένστικτα. Ο Matthew McConaughey αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι είναι ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς εν ζωή, μεταμορφώθηκε ολικά, με μια φαλάκρα και άθλια οδοντοστοιχία, βάζοντας κιλά, πίνοντας μπύρες, τρώγοντας burgers και καταπίνοντας milkshakes, για να ζωντανέψει αυτόν τον αυθεντικό Αμερικάνο, τον Kenny Wells. Το κυνήγι του ονείρου τελικά είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός από όλους.

Stephen Gaghan

Πηγή έμπνευσης

Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Όλοι πάλευαν, έχαναν δουλειές και σπίτια. Στο Λος Άντζελες, οι σεναριογράφοι και παραγωγοί Patrick Massett και John Zinman έπεσαν πάνω σε ένα άρθρο για το σκάνδαλο με τα κοιτάσματα χρυσού που ενέπλεκε μια καναδική εταιρία την Bre-X Minerals Ltd, η οποία επικαλέστηκε την ανακάλυψη ενός τεράστιου αποθέματος χρυσού στην Ινδονησία από έναν ερασιτέχνη χρυσοθήρα και έναν γεωλόγο. Η μετοχή απογειώθηκε και η Bre-X αποκόμισε δισεκατομμύρια. Όλοι είχαν το μυαλό τους στα λεφτά. Ο σεναριογράφος John Zinman θυμάται: «Συνέβαιναν πολλά στη χώρα με την κρίση και αυτή η ιστορία χτύπησε πολλά καμπανάκια». Έτσι, το συγγραφικό δίδυμο μετέφερε την ιστορία στις ΗΠΑ του ’80 και επινόησε τον Kenny Wells, έναν χρυσοθήρα που έχει μια πιστή φιλενάδα την Kay, έναν έξυπνο γεωλόγο συνεταίρο τον Mike Acosta και μια βαθιά επιθυμία να φτιάξει τη ζωή του. «Μας αρέσουν πολύ οι αουτσάιντερς, που πρέπει να σηκωθούν από το πάτωμα και να αποδείξουν την αξία τους και ο Kenny είναι τόσο ζωηρός και υπέροχος, αν και έπιασε πάτο» σχολιάζει ο έτερος σεναριογράφος Patrick Massett.

Έτσι, το 2009 οι δυο τους έγραψαν το Gold, μια καταιγιστική, ανθρωποκεντρική ιστορία με έντονη πλοκή γεμάτη ανατροπές, με πνεύμα και προσωπικότητα. Και με ένα προκλητικό μυστήριο στο κέντρο της. «Όλοι μας σε κάποια φάση πρέπει να βγούμε στον κόσμο και να αποδείξουμε την αξία μας» εξηγεί ο Zinman. «Η ταινία εξερευνά τη φιλοδοξία, την έννοια της αυτοεκτίμησης, και στον πυρήνα της είναι μια ιστορία για τη φιλία. Αυτοί οι δύο, ο Kenny Και ο Mike μοιράζονται κάποιες ανάγκες. Θέλουν και οι δύο να τους αξιολογήσουν οι άλλοι πιο ευνοϊκά. Αναγνωρίζουν ο ένας κάτι στον άλλον. Αυτή ή φιλία «δένει» όλα τα άλλα θέματα της ταινίας».

Ο Masssett μας λέει σχετικά: «Η Kay αποδέχεται τον Kenny όπως είναι, όμως ο Kenny θέλει να είναι καλύτερος. Η ταυτότητα του είναι συνδεδεμένη με την υλική αξία και το στάτους».

Αν και είχε πολλές ανειλημμένες υποχρεώσεις με άλλες ταινίες, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Matthew McConaughey ήθελε πολύ να πρωταγωνιστήσει στην ταινία. «Ήταν από τα λίγα σενάρια που έχω διαβάσει και είπα ότι πρέπει να το κάνω. Πρέπει να είμαι αυτός ο τύπος», λέει ο ηθοποιός.

Πιο συγκεκριμένα, ο ηθοποιός θυμάται έναν τύπο που γνώρισε το 1987 στο Τέξας. «Με πήρε ο πατέρας μου στο Wall-Mart μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα. Στον δρόμο σταμάτησε και πήγε πίσω από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Εκεί σε ένα άσπρο φορτηγάκι καθόταν ένας τύπος με το όνομα Chicago John. Στο πίσω μέρος του φορτηγού είχε πλυντήρια ρούχων, πιάτων, παλιούς φούρνους μικροκυμάτων, τηλεφωνικές συσκευές, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ο πατέρας μου πάει και όταν επιστρέφει έχει κάτι τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτες και το βάζει στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου. Αφού φύγαμε, μου το έδειξε. Ήταν ένα ρολόι από χρυσό και ασήμι. Ο πατέρας μου λέει λοιπόν, αυτό είναι ένα Rolex που αξίζει 24.000 δολάρια και το πήρα μόνο για 4!».

Ο ηθοποιός εξηγεί: «Όταν διάβασα λοιπόν για αυτόν τον τύπο τον Kenny Wells, μου θύμισε τον Chicago John και την ιστορία που είχα φτιάξει στο κεφάλι μου μέσα στα χρόνια, αλλά και κάτι από τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου είχε επενδύσει σε ένα αδαμαντωρυχείο στο Εκουαδόρ. Δεν υπάρχουν διαμάντια στο Εκουαδόρ! Πήγε εκεί με τη μαχαίρα του και έψαχνε στη ζούγκλα. Λέγαμε ότι, φίλε, αν είναι κοροϊδία ο μπαμπάς θα μπλέξει σίγουρα. Προτιμούσε να μπλέξει σε χάλια συμφωνία αλλά να συνεργάζεται με τύπους που είχαν πλάκα και να ζήσει μια περιπέτεια, από το να έχει μια πραγματικά καλή συμφωνία αλλά να δουλεύει με αυστηρούς τύπους. Έτσι, η εντύπωση που είχα για τον Chicago John και για τον πατέρα μου έχει να κάνει πολύ με το ποιος είναι ο Kenny Wells».

«Ο Kenny είναι ένας φοβερός ονειροπόλος. Έχει πολλά όνειρα. Όταν τον συναντάμε, είναι στον πάτο. Δεν τα πάει καλά. Ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του που ήταν επιτυχημένη και τη βούλιαξε. Κυριολεκτικά, είναι τόσο μεθυσμένος που νομίζει ότι έχει όραμα. Μια νύχτα ονειρεύεται ότι υπάρχει χρυσός σε ένα μέρος που είχε πάει πριν χρόνια και είναι αρκετά θαρραλέος ώστε να το ακολουθήσει».

Εν κατακλείδι, ο McConaughey λέει: «Για μένα η ιστορία έχει να κάνει με έναν άνθρωπο σαν τον Kenny Wells που θέλει να κρατήσει το όνειρο ζωντανό. Πόσο μακριά θα φτάσει; Ποιος θα τον συνοδεύσει μέχρι τέλους;»

Η ματιά του σκηνοθέτη

Ο Stephen Gaghan, σεναριογράφος του Traffic και σεναριογράφος/σκηνοθέτης του Syriana, έχει σίγουρα αποδείξει την κινηματογραφική του ικανότητα στο να χειρίζεται παγκόσμιο υλικό που έχει να κάνει με σύγχρονα γεγονότα.

Ο σκηνοθέτης μπήκε στο project το 2014. Ο McConaughey δούλεψε μαζί του για το ραφινάρισμα των σκηνών, όπως για παράδειγμα τη σκηνή που ο Kenny και ο Acosta πάνε στον Danny Suharto. Ο McConaughey λέει σχετικά: «Είναι η τελευταία τους ευκαιρία να κλείσουν μία καλή συμφωνία! Είχαμε μια σελίδα με διάλογο, όπου ο Kenny κάθεται και λέει ένα άκυρο ανέκδοτο για Cadillacs και γυναίκες και σεξ, και ο Mike σκέφτεται ότι η ευκαιρία θα χαθεί, καθώς ο Kenny λέει ό,τι του έρχεται στο κεφάλι. Όμως ο Danny ξετρελαίνεται. Του αρέσουν οι Cadillacs, έχει και ο ίδιος μία!». Ο πρωταγωνιστής συνεχίζει: «Είπα στον Steven ότι βλέπουμε τον Kenny να πουλάει με αυτόν τον τρόπο. Καμία φορά δουλεύει, καμιά φορά όχι. Όμως αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Το ρίσκο έπρεπε να είναι μεγαλύτερο. Και ήταν ιδέα του Stephen να έχει ο Danny μία τίγρη».

Ο σκηνοθέτης λέει για το συγγραφικό δίδυμο: «Όταν τους γνωρίσεις, τον Massett και τον Zinman νομίζεις ότι ο μεγαλόσωμος είναι ο τσαμπουκάς και ο μικρόσωμος είναι ο ποιητής. Όμως συμβαίνει το ανάποδο. Ή μπορεί να είναι εξίσου τσαμπουκάδες και ποιητές και οι δύο. Έκαναν φοβερή δουλειά στην τηλεοπτική σειρά Friday Night Lights. Τους ήξερα πολύ πριν το Gold. Μου είχαν πει ότι έγραφαν κάτι για έναν χρυσοθήρα και τους είπα ότι είναι φοβερή ιδέα».

Σχετικά με την πηγή έμπνευσης και τα σημεία αναφοράς, ο σκηνοθέτης ανέτρεξε στο έργο του παραγνωρισμένου σκηνοθέτη John Schlesinger. «Είχε πει φοβερές ιστορίες, συχνά μελέτες χαρακτήρων, που την ίδια στιγμή σου δίνουν ένα αίσθημα χρόνου και χώρου που δε σε αφήνει ποτέ. Αυτή είναι η ουσία της κινηματογραφίας: να αιχμαλωτίσεις πώς είναι να ζεις σε μια συγκεκριμένη στιγμή σε ένα συγκεκριμένο μέρος. Στο Gold έχουμε το Ρίνο στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Δεν πήγα ποτέ στο Ρίνο το ’80, αλλά ήθελα να το έχω κάνει. Σκεφτείτε όλες αυτές τις ταινίες του Schlesinger, το Billy Liar, το Midnight Cowboy, φοβερά απολαυστικές μελέτες χαρακτήρων. Πώς θα προσέγγιζε ο Schlesinger τον Kenny Wells, στο Ρίνο το ’80;»

Όσο για το αφηγηματικό όχημα, ο Kenny Wells είναι ο αφηγητής. «Λέει την αλήθεια;, Είναι ένας αξιόπιστος αφηγητής; Υπάρχουν δύο ανατροπές στην ταινία που δεν τις περιμένεις. Μέρος της απόλαυσης είναι να μην ξέρεις αν ο McConaughey λέει όλα όσα ξέρει» σχολιάζει ο σκηνοθέτης.

Παραλειπόμενα

Σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν στην Ταϊλάνδη χάρη στις πλούσιες ζούγκλες της, αλλά και στα πολυτελή ξενοδοχεία της, που έχουν κάτι από την αίγλη της δεκαετίας του ’80.

Για το χρυσορυχείο, η αρχική τοποθεσία ήταν κάπου χωμένη στη ζούγκλα χωρίς καμία οδική πρόσβαση. Χρειάστηκε να φτιάξουν δρόμο μέχρι εκεί, αλλά ήταν το τέλειο μέρος για να γυριστούν οι σκηνές. Ακολούθησε πλημμύρα και μετά από δύο μέρες γυρισμάτων το σετ καταστράφηκε εντελώς, οπότε χρειάστηκε να βρουν άλλη τοποθεσία, όπως και έγινε.

Παραγωγικά η ταινία ήταν τόσο περιπετειώδης που σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, θα μπορούσε να γυριστεί ντοκιμαντέρ για την παραγωγή του Gold. «Είχαμε πλημμύρες, κατολισθήσεις, τεράστιες αράχνες, ανθρώπους να μας φυλάνε από φίδια και έναν τυφώνα χωρίς προηγούμενο στις ζούγκλες της Ταϊλάνδης. Δύο μέρες γυρισμάτων και χάσαμε το 75% των σκηνικών μας ανάμεσα σε δύο ποτάμια. Όλα πνίγηκαν και πήγαν στη θάλασσα. Το ποτάμι δεν πλησιαζόταν πια. Έβρεχε όπως δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Το Gold από μόνο του ήταν μια απίστευτη περιπέτεια».

Φωσφορίζουσες τριχωτές κάμπιες, τεράστιες αράχνες, βδέλλες, κουνούπια. Αυτοί ήταν οι συγκάτοικοι των συντελεστών της ταινίας για όσες μέρες χρειάστηκε να κάνουν γυρίσματα στη ζούγκλα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Stephen Gaghan

Σενάριο: Patrick Massett, John Zinman

Παίζουν: Matthew McConaughey, Edgar Ramirez, Bryce Dallas Howard, Corey Stoll, Toby Kebbell, Bruce Greenwood, Stacy Keach

Διάρκεια: 121’

Keywords
tv series, νέα, υποψηφιοτητες οσκαρ 2013, dallas, club, howard, world, series, david, ζούγκλα, σημαίνει, συγκεκριμένο, john, ηπα, mike, μυστήριο, Χριστούγεννα, chicago, rolex, θαρραλέος, project, τίγρη, night, cowboy, σετ, βδέλλες, bruce, αξια, Καλή Χρονιά, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, οικονομικη κριση, ζούγκλα, βδέλλες, δουλεια, ηθοποιος, ηπα, θαλασσα, ντοκιμαντερ, ξενοδοχεια, ονειρα, ονειρο, ταινιες, φιλια, φιδια, rolex, αγαπη, αρθρο, αιγλη, ακλονητη, αξιζει, ακυρο, αμερικη, ανεκδοτο, ανθρωπος, ασημι, βουνα, γεγονοτα, γιγαντες, γυρισματα, διδυμο, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, εκουαδορ, εμπνευση, εννοια, επρεπε, επιθυμια, ερχεται, εταιρια, ετος, εξυπνο, ζωη, ιδεα, ιδια, ιδιο, θαρραλέος, θησαυρος, θυμισε, ινδονησια, κυνηγι, κιλα, κτιριο, λεφτα, μακρια, ματια, μυστήριο, μπυρες, μπορεις, μυαλο, νυχτα, παντα, ονομα, οραμα, ουσια, οχημα, πεμπτη, πηγη, πιστη, πλακα, πλημμυρα, ρισκο, ρολοι, ρολο, σετ, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, σκηνες, σπιτια, ταυτοτητα, τεξας, τυπος, φαλακρα, φυγαμε, φιλε, φυση, φορα, αραχνες, ασπρο, bruce, cowboy, chicago, dallas, δουλειες, david, john, howard, χωρα, project, κομματι, night, mike, ποιητης, πλυντηρια, ποιητες, ποταμια, σημαίνει, σκηνη, θεματα, υλικο, world
Τυχαία Θέματα