Ανακοινώθηκε το Ubuntu για κινητά τηλέφωνα

13:28 3/1/2013 - Πηγή: i-TECH4U

Τα πρώτα smartphones αναμένονται στις αρχές του 2014.

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς φέρνει ακόμα έναν παίχτη στην αγορά των mobile λειτουργικών συστημάτων –και παρά το χαμηλό του προφίλ, ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στους «ισχυρούς» του σήμερα. Η εταιρεία Canonical αποκάλυψε, λοιπόν, τη mobile εκδοχή του βασισμένου στο

Linux λειτουργικού συστήματος Ubuntu.

Το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα είναι βασισμένο στον πυρήνα (kernel) και τους drivers του Android, όμως δεν χρησιμοποιεί Java Virtual Machine για τις εφαρμογές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των δύο OS. Σημαίνει όμως επίσης ότι, θεωρητικά, οι επιδόσεις του θα είναι ακόμα καλύτερες από αυτές του Android και σύμφωνα με την εταιρεία «θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες του τηλεφώνου».

Το περιβάλλον χρήστη του Ubuntu διαφέρει αρκετά από τα mobile λειτουργικά συστήματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα: δεν χρειάζεται πλήκτρο «home» και βασίζεται στον χειρισμό με «χειρονομίες» (gestures) από τις τέσσερις πλευρές της οθόνης. Για παράδειγμα αν σύρεις ελάχιστα το δάχτυλό σου από την αριστερή πλευρά της οθόνης προς το κέντρο της, θα εμφανιστεί ένα dock με τις αγαπημένες σου εφαρμογές. Αν το σύρεις ακόμα περισσότερο, μέχρι την δεξιά πλευρά, θα εμφανιστούν όλες οι ανοιχτές εφαρμογές, καθώς και αυτές που χρησιμοποίησες πρόσφατα. Αντίστοιχα αν σύρεις το δάχτυλό σου από τα δεξιά προς τα αριστερά θα περάσεις στην προηγούμενη εφαρμογή που είχες ανοίξει, ενώ η κάτω πλευρά της οθόνης σου δίνει πρόσβαση στις ρυθμίσεις της εκάστοτε εφαρμογής και η πάνω στο κέντρο ειδοποιήσεων.

Παράλληλα, η Canonical υπόσχεται ότι τα Ubuntu phones θα μπορούν να συνδεθούν με οθόνη, πληκτρολόγιο και ποντίκι για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και σαν desktop υπολογιστές. Προς το παρόν, το λειτουργικό σύστημα (που θα υποστηρίζει τόσο ARM όσο και x86 επεξεργαστές) είναι συμβατό μόνο με το Galaxy Nexus και τα πρώτα ολοκληρωμένα smartphones αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά στις αρχές του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα