Bioshock Infinite – Must Play Απριλίου ‘13

Όταν ένα FPS γίνεται τέχνη.

Η Irrational games χαίρει σεβασμού από το σύνολο της gaming κοινότητας, μιας και κάθε της παραγωγή, αποτελεί ένα ξεχωριστό και ολοκληρωμένο προϊόν. Με το πρώτο Bioshock, έδωσε μια ένεση φρεσκάδας στο κουρασμένο είδος των FPS, και τώρα, στη δύση πλέον αυτής της gaming γενιάς, καλείται να το ξανακάνει, επεκτείνοντας το dieselpunk αριστούργημά της μέχρι τα… σύννεφα !

AMERICAN DREAM

Στο Bioshock

Infinite, η κλειστοφοβία της υποθαλάσσιας Rapture γίνεται παρελθόν, και δίνει την θέση της στην υψοφοβία της ιπτάμενης Columbia. O πρωταγωνιστής, Booker DeWitt, καλείται να ελευθερώσει την νεαρή Elisabeth που κρατείται όμηρος εκεί, ξεπληρώνοντας, με την απελευθέρωσή και την επιστροφή της στη στεριά, ένα προσωπικό του χρέος. Κάπως έτσι, ξεκινά η περιπέτειά σου στην παραμυθένια Columbia, σε ένα παράλληλο 1912 όπου κυριαρχεί ο αμερικανικός εξεψιοναλισμός, και δύο αντίπαλα στρατόπεδα: από την μία πλευρά οι εθνικιστές, λευκοί ιδρυτές της πόλης και από την άλλη οι φτωχοί, έγχρωμοι και εργάτες, αποκαλούμενοι και Vox Populi. Μήλον της έριδος για όλους, είναι η Elisabeth, η οποία έχει κάποιες ξεχωριστές, πανίσχυρες δυνάμεις.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Το πρώτο πράγμα που σε θαμπώνει στο παιχνίδι, είναι η καλλιτεχνική του ποιότητα. Ζωηρά χρώματα, γιγαντιαία αγάλματα και περίτεχνες διαφημιστικές ταμπέλες που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, ενώ ολόκληρη η Columbia αιωρείται μαγικά στα σύννεφα, μοιάζουν όλα να έχουν ξεπηδήσει από πίνακες του Dali, ή από κάποιο underground, steampunk κόμικ. Η στιγμή που συνειδητοποιείς το πόσο πλαστή είναι αυτή η ομορφιά, έρχεται σύντομα με την ανάγνωση των ρατσιστικών πινακίδων, και κάποιων παιχνιδιών που παίζεις στο παζάρι, τουφεκίζοντας τους χάρτινους «κακούς» αφροαμερικανούς και ασιάτες.

Εκεί, αντιλαμβάνεσαι σιγά-σιγά το δεύτερο προτέρημα του τίτλου, την αφήγηση μέσω των εικόνων, των ηχητικών αποσπασμάτων και την εξερεύνηση της πόλης. Δεν θα συναντήσεις αφηγηματικές σκηνές που διακόπτουν τη δράση, παρά για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Η ιστορία αφήνεται σε εσένα για να την ανακαλύψεις, κομμάτι-κομμάτι, ρουφώντας κάθε πληροφορία που συναντάς και φτιάχνοντας το τελικό κολάζ στο μυαλό σου. Και αυτή η ιστορία κρύβει πολλές εκπλήξεις, θίγοντας πολύ σημαντικά φιλοσοφικά και κοινωνικά ζητήματα, επίκαιρα όσο ποτέ, όπως τον ρατσισμό, την υποκρισία της εξουσίας, τον καταναλωτισμό και την υποδούλωση των μαζών.

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΕΙΝΑΙ FPS!

Το gameplay του Infinite, θυμίζει τα προηγούμενα Bioshock. Υπάρχουν τα κλασικά όπλα και τα plasmids, με την διαφορά ότι αυτά είναι πλέον πόσιμα, και λέγονται vigors, και προσδίδουν ικανότητες όπως το possession, την εκτόξευση fireballs, κεραυνών και δολοφονικών κορακιών. Στην μάχη, η Elisabeth, που στην πορεία θα γίνετε ομάδα, σε βοηθάει βρίσκοντας σου πυρομαχικά, χρήματα και άλατα, τα οποία γεμίζουν την ενέργεια των vigors, ενώ η ικανότητά της να δημιουργεί χωροχρονικά ρήγματα, της επιτρέπει να φέρνει στο πεδίο της μάχης πολυβολεία, αμυντικούς τοίχους και όπλα από άλλη διάσταση. Θα βρεις παντού αυτόματους πωλητές, από όπου μπορείς να αγοράσεις upgrades, ενώ διάσπαρτα υπάρχουν και τα gear, τα οποία φοράς και σου προσδίδουν επιπλέον δυνάμεις.

Σε όλη την Columbia, υπάρχουν αιωρούμενες ράγες, στις οποίες και γαντζώνεσαι με ένα ειδικό όπλο, μετατρέποντας την πόλη σε ένα τεράστιο εναέριο σιδηρόδρομο, ενώ το συγκεκριμένο όπλο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και για θανάσιμα κοντινά χτυπήματα . Οι μάχες μπορούν να τελειώσουν με αρκετούς τρόπους, ανάλογα με το πώς θα επιλέξεις να εκμεταλλευτείς το χώρο, τα όπλα σου, τα vigors και την Elizabeth. Το level design είναι υποδειγματικό και οι χώροι είναι γεμάτοι από λεπτομέρειες και περιεχόμενο, ενώ στον τεχνικό τομέα τα πάντα είναι άψογα, ιδίως εάν προτιμήσεις να παίξεις σε ένα καλό gaming PC, με μεγαλύτερης ανάλυσης textures και φυσικά υψηλότερο frame rate από τις κονσόλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα