Android 4.4 KitKat: όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Η νέα έκδοση εστιάζει στις καλύτερες επιδόσεις των budget συσκευών.

Η Google έδωσε επιτέλους στη δημοσιότητα όλες τις πληροφορίες για τη νέα έκδοση του Android -4.4 ή αλλιώς KitKat. Το λειτουργικό σύστημα που κάνει πρεμιέρα σήμερα με το ολοκαίνουριο Nexus

5, εστιάζει αυτή τη φορά στις επιδόσεις των smartphones χαμηλού κόστους, γι’ αυτό και φιλοδοξεί να γνωρίσει τον κόσμο των smartphones σε άλλο ένα δισεκατομμύριο πολίτες αυτού του πλανήτη, σύμφωνα με τον Sundar Pichai.

Οι εφαρμογές της ίδιας της Google καταλαμβάνουν λιγότερη RAM και ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα σε συσκευές που διαθέτουν μόλις 512MB RAM. Παρότι η εταιρεία δε μπορεί να εκβιάσει καταστάσεις, επιθυμεί το KitKat να κυριαρχήσει στις budget συσκευές που θα λανσαριστούν εντός του 2014.

Σχεδιαστικά, το interface του Android 4.4 πέρασε ένα μικρό ρετουσάρισμα για να δείχνει καλύτερο από ποτέ –μιλάμε πάντα για την «vanilla» εμπειρία, αφού τα smartphones των μεγαλύτερων τρίτων κατασκευαστών έρχονται παρέα με τα αγαπημένα τους skins. Η οθόνη κλειδώματος απέκτησε συντόμευση για την κάμερα, ενώ θα μπορείς να αλλάξεις την διάταξη των αρχικών οθονών για να προσαρμόσεις την εμπειρία στις δικές σου ανάγκες.

Το Android 4.4 KitKat έρχεται επίσης με μια νέα εφαρμογή τηλεφώνου που κάνει πιο εύκολη την αναζήτηση επαφών –και όχι μόνο. Παράλληλα, η εφαρμογή Hangouts συγκεντρώνει τα SMS, τις συζητήσεις και τις κλήσεις βίντεο σε ένα σημείο και η φωνητική αναζήτηση μπορεί να ενεργοποιηθεί... φωνητικά, με κάποιο συγκεκριμένο keyword.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στις συσκευές που δεν διαθέτουν πλήκτρα (μηχανικά ή αφής) και βασίζονται στη μπάρα πλοήγησης στην κάτω πλευρά της οθόνης, αυτή θα μπορεί να εξαφανίζεται τελείως όταν χρησιμοποιείς κάποια συμβατή με τις νέες προδιαγραφές εφαρμογή, κερδίζοντας έτσι περισσότερο χώρο στην οθόνη. Υποθέτουμε πως σύντομα οι περισσότερες δημοφιλείς εφαρμογές θα υποστηρίζουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό.

Τέλος, τα νέα frameworks της Google φέρνουν στο λειτουργικό σύστημα υποστήριξη γα ασύρματη εκτύπωση, καθώς και υποστήριξη cloud υπηρεσιών στην εφαρμογή Gallery. Η Google υπόσχεται επίσης πως το KitKat θα είναι ενεργειακά αποδοτικότερο, χάρη στην καλύτερη διαχείριση των αισθητήρων.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως παρότι το Android 4.4 KitKat έχει σχεδιαστεί για να τρέχει ομαλά ακόμα και σε συσκευές με 512MB RAM, το Galaxy Nexus της ίδιας της Google που διαθέτει 1GB RAM δεν θα αναβαθμιστεί σ’ αυτή την έκδοση του λειτουργικού συστήματος. Η επίσημη αιτιολογία της εταιρείας είναι πως η συσκευή έχει ξεπεράσει τους 18 μήνες υποστήριξης αναβαθμίσεων που η Google και πολλοί άλλοι κατασκευαστές προσφέρουν για τα smartphones. Είναι πραγματικά κρίμα, ειδικά τη στιγμή που η Apple αναβάθμισε ακόμα και το iPhone 4 που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010 στο iOS 7.

Οι αναβαθμίσεις λογισμικού, εξάλλου, παραμένουν το No1 πρόβλημα του Android, με τους τρίτους κατασκευαστές άλλοτε δικαιολογημένα και άλλοτε όχι, να αδυνατούν συνήθως να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της Google, με αποτέλεσμα τα high-end και mid-range smartphones να λαμβάνουν τις αναβαθμίσεις με πολλούς μήνες καθυστέρηση και τα budget smartphones να μένουν κολλημένα στην έκδοση με την οποία κυκλοφόρησαν στην αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα