«Υβριδική έκλειψη» στην Αυστραλία – Χιλιάδες άνθρωποι τη θαύμασαν (Video)

Μία σπάνια έκλειψη ηλίου έχει προκαλέσει ενθουσιασμό σε χιλιάδες ανθρώπους που έσπευσαν σε μια απομακρυσμένη αυστραλιανή κωμόπολη για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το φαινόμενο.

Ο ουρανός πάνω από το Έξμαουθ, στη δυτική Αυστραλία, σκοτείνιασε για 62 δευτερόλεπτα σήμερα, όταν η Σελήνη έριξε μια σκιά πλάτους 40 χιλιομέτρων στην περιοχή.

Η ολική έκλειψη ηλίου,

που διήρκεσε τόσο λίγο, χαρακτηρίζεται «υβριδική έκλειψη» και συμβαίνει ελάχιστες φορές κάθε αιώνα.

Η έκλειψη άρχισε με την αυγή της ημέρας στον Ινδικό Ωκεανό και τελειώνει ως φαινόμενο με την δύση του ήλιου στον Ειρηνικό, με τους παρατηρητές σε διάφορα σημεία που βρίσκονται στο μονοπάτι της να μπορούν να δουν διαφορετικές ή υβριδικές φάσεις της.

Μερικές φάσεις της έκλειψης  ήταν επίσης ορατές από άλλα σημεία της Ασίας-Ειρηνικού. Την καλύτερη εικόνα του φαινομένου είχαν οι κάτοικοι της Δυτικής Αυστραλίας, του Τιμόρ –Λέστε και της Δυτικής Παπούα.

Κάποιοι είδαν μία ολική ηλιακή έκλειψη. Άλλοι είδαν αυτό που αποκαλείται δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, όπου η Σελήνη είναι πολύ μικρή για να καλύψει πλήρως τον Ήλιο. Ωστόσο μόνον οι κάτοικοι της Χερσονήσου Έξμαουθ μπόρεσαν να δουν την ολική ηλιακή έκλειψη, στις 11:27, τοπική ώρα.

Η κωμόπολη Έξμαουθ που βρίσκεται 1250 χιλιόμετρα βορείως του Περθ, έχει πληθυσμό 3.000 ατόμων, αλλά αυτές τις μέρες κατακλύσθηκε από 20.000 επισκέπτες  – τουρίστες και επιστήμονες- που συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την έκλειψη. Όταν άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία άρχισαν να ακούγονται ζητωκραυγές και κάποιοι μίλησαν για «μία σχεδόν θρησκευτική εμπειρία». Άλλοι είπαν πως η έκλειψη ήταν «σαν όνειρο».

«Διήρκεσε μόλις ένα λεπτό, αλλά μου φάνηκε πως ήταν περισσότερος χρόνος. Δεν υπάρχει κάτι άλλο αντίστοιχο», είπε ο Χένρι,  τουρίστας που ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και  δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του.

Ο Καναδός Τομ Νέιμπερ, παρόλο που έχει δει άλλες έξι φορές έκλειψη ηλίου, είπε στο PerthNow ότι «έκλαψα…. Ήταν απίστευτο….».

Η τελευταία υβριδική ηλιακή έκλειψη έγινε τον Νοέμβριο του 2013 και η επόμενη – σύμφωνα με την εκτίμηση της Nasa – θα γίνει το 2031.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Παραιτήθηκε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λούλα – Το βίντεο που τον «έκαψε»

Τραγωδία στην Υεμένη: Τουλάχιστον 85 νεκροί σε ουρά ανθρωπιστικής βοήθειας – Ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου (Videos)

Τι ήταν η μυστηριώδης λάμψη στον ουρανό του Κιέβου (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα