Υψηλό το εκλογικό αλέρτ στον ΣΥΡΙΖΑ

Κλιμακώνει με εργασιακό, Βουλή – Προαναγγελία προσφυγής στη Δικαιοσύνη για τις απευθείας αναθέσεις.

Με την εκτίμηση ότι οι οιωνοί δείχνουν πρόωρες κάλπες κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και απέναντι σε μια τέτοια πιθανή εξέλιξη δηλώνει «έτοιμος».

Στην πράξη αυτό δηλώνεται μέσω μιας συνεχούς κλιμάκωσης στους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ παράλληλα προχωρά και στην κατάθεση προτάσεων, είτε επί μέρους διαχειριστικών

προτάσεων στα διάφορα μέτωπα, είτε προγραμματικών προτάσεων. Κοινώς, συνεχίζει να κινείται στη στρατηγική που έχει χαράξει τους τελευταίους μήνες, της καταγγελτικής δομικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα της προγραμματικής αντιπολίτευσης.

Κι ενώ η μάχη εξακολουθεί να «μαίνεται» στα μέτωπα της υγείας και της οικονομίας, προστίθεται πλέον και το εργασιακό το οποίο από την Κουμουνδούρου περιγράφουν ως «μητέρα των μαχών».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να κλιμακώσει και σε δύο ακόμη πεδία:

– Ως προς το ζήτημα της υποβάθμισης της λειτουργίας της Βουλής που θέτει εδώ και μήνες, χθες ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε ότι αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στον τρόπο που ψηφίζουν οι βουλευτές όλους αυτούς τους μήνες μέσω της γραμματείας της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά «τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».

– Ως προς τη διαφάνεια στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. «Η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει, κάτι που μας επιβάλλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμα και την προσφυγή στη Δικαιοσύνη» προειδοποίησε μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Χθες.

Οσμίζονται κάλπες

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το σήμα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πως η κυβέρνηση έχει χάσει όχι μόνο τον έλεγχο της πανδημίας αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών, με αποτέλεσμα να καταγράφεται «ραγδαία κατάρρευση» τον τελευταίο μήνα που μπορεί να οδηγήσει σε «πολιτικές εξελίξεις». Την κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών τη συνέδεσε πέραν της δυσαρέσκειας για τη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομίας και με τα «φαινόμενα παρακμής» που «διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία» (υπόθεση Φουρθιώτη όσον αφορά τα πιο πρόσφατα).

Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική πολιτικών εξελίξεων, που για την Κουμουνδούρου ισοδυναμεί με «απόδραση» του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ευθύνες του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατά στα ύψη τον εκλογικό συναγερμό.

Πέρα από την επισήμανση του υψηλού ενδεχομένου για «πολιτικές εξελίξεις» στην εισήγησή του προς το Πολιτικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την «πολιτική αλλαγή» με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

H πρόταση για το οικονομικό Restart

Την ερχόμενη Τρίτη 13 Απριλίου όπως προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας που περιλαμβάνει μέτρα όπως η διαγραφή του ιδιωτικού χρέους. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου πρόκειται για μια πρόταση που κινείται στον αντίποδα του κυβερνητικού σχεδίου για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης αφού λαμβάνει ως γνώμονα την πραγματική οικονομία.

Οι βασικοί άξονες αυτής της πρότασης έχουν κατατεθεί και δημόσια και όπως τους συνόψισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσφατα (στη Βουλή, στη συνέντευξη στο Kontra Channel και στη χθεσινή του ομιλία στο συνέδριο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) περιλαμβάνουν:

Μέτρα για τη στήριξη και την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.Διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία προς εφορίες, ασφαλιστικούς φορείς, τράπεζες και τρίτους και συγκεκριμένα κούρεμα της ονομαστικής αξίας αυτού του «κορωνοχρέους» σε ποσοστό 40 – 60% και εξόφληση του υπόλοιπου με ένα πρόγραμμα 120 δόσεων στα πρότυπα της ρύθμισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, για τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σκεπτικό εδώ, όπως έχει περιγράψει πάρα πολλές φορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι μόνο αν οι επιχειρήσεις στηριχθούν και διατηρηθούν στη ζωή μπορεί το Δημόσιο και οι τράπεζες να εισπράξουν οφειλόμενα χρέη, εν προκειμένω μέρος αυτών εφόσον μιλάμε για «κούρεμα». Διαφορετικά, αν οι επιχειρήσεις κλείσουν δεν θα μπουν λεφτά στα δημόσια και ασφαλιστικά ταμεία ή τα ταμεία των τραπεζών.Νέο πτωχευτικό πλαίσιο σε αντικατάσταση αυτού που ψήφισε η Ν.Δ. τον περασμένο Νοέμβριο (και συνεπάγεται πτώχευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά πάγωσε την εφαρμογή του για μήνες.Εργαλεία και πόροι

Πέρα από τα παραπάνω που υπακούν σε μια βραχυπρόθεσμη λογική καθώς αφορούν τον ορατό ορίζοντα των επόμενων μηνών, ο Αλέξης Τσίπρας χθες μίλησε και για την ανάγκη ενός μεσοπρόθεσμου σχεδίου ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που θα συμπεριλαμβάνει τη μικρομεσαία επιχείρηση σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Εκτός από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, επανέφερε στο προσκήνιο και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ένα εργαλείο, όπως είπε, που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο «δεν αξιοποιείται όπως πρέπει από τη σημερινή κυβέρνηση».

Προτείνουμε, σημείωσε μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, «συγκεκριμένες καλές πρακτικές που έχουν ακολουθηθεί και στη χώρα μας από τη δική μας κυβέρνηση αλλά και σε όλη την Ευρώπη, όπου δημιουργούνται χρηματοδοτικά εργαλεία από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με σκοπό να αναλάβουν μέρος του ρίσκου των τραπεζών και να περάσουν το όφελος στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, για να αυξήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι επιλέξιμες για δανεισμό και να στηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια με καλύτερους όρους».

Φουλ αποδόμηση του «Ελλάδα 2.0»

Όσο για το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης η κριτική βάσει της οποίας το απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αφορά λίγους και σε βάθος χρόνου, όχι άμεσα.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι το κυβερνητικό σχέδιο:

Είναι συνταγή παρωχημένη, των δεκαετιών του 1990 και του 2000, καθώς στηρίζεται σε δάνεια των συστημικών τραπεζών, με αποκλειστικά τραπεζικά κριτήρια και όχι με εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς αναπτυξιακό σχεδιασμό.Γι’ αυτό τον λόγο, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν θα έχει καμία δυνατότητα να επωφεληθεί του προγράμματος αυτού, συνολικού ύψους 31 δισ. Οι ίδιες 30.000 επιχειρήσεις θα είναι αυτές που θα κάνουν αύριο επενδύσεις με τη χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. «Το σχέδιο αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση και πριμοδοτεί μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις. Την ώρα μάλιστα που, ήδη, με την πολιτική της κυβέρνησης εδώ και έναν χρόνο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με γενικευμένη εκκαθάριση» ανέφερε η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου.Αφήνει εκτός ανάκαμψης την πλειοψηφία της κοινωνίας, ενώ, δεν αφορά τις άμεσες πληγές της κρίσης, δεν απαντά στις πιεστικές βιοποριστικές ανάγκες νοικοκυριών, εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν αποτελεί σχέδιο για το πώς θα λειτουργήσει η πραγματική οικονομία όταν αρθεί το λοκντάουνΑποτελεί σχέδιο «περαιτέρω απορρύθμισης και ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας με προφανή αρνητική επίπτωση στο επίπεδο των μισθών. Ένα σχέδιο υποβάθμισης και απαξίωσης του κοινωνικού κράτους. Ένα σύνολο έργων που θα διογκώσει τις ανισότητες και θα δημιουργήσει νέες και πιο βαθιές “πράσινες” και “ψηφιακές” ανισότητες».Γενικότερα, ενσωματώνει τη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη: ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, ακόμα και αυτών της υγείας, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση κοινωνικού κράτους, διεύρυνση ανισοτήτων.Δεν έλαβε υπόψη καμία διαβούλευση στο εσωτερικό της χώρας με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ενώ πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκτείνεται πέραν της κυβερνητικής θητείας μιας και θα υλοποιείται τουλάχιστον μέχρι το 2026. «Όποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει μέτρα που τα εντάσσει η Ν.Δ. στο σχέδιο, όπως τα αντεργατικά, θα δεσμεύεται με επιστροφή χρημάτων στην Ε.Ε.» επισήμανε η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Αλέξης Τσίπρας καθημερινά αναφέρεται στα πλήγματα που έχουν δεχτεί το λιανεμπόριο και η εστίαση και στην ανάγκη να στηριχθούν καθώς αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό της πραγματικής οικονομίας, ενώ χθες χαρακτήρισε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας που «δεν πρέπει να την πετάξουμε στον Καιάδα». Κατ΄ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί και να προσεγγίσει ένα μεγάλο κοινωνικό ακροατήριο της μεσαίας τάξης – όρο που χρησιμοποιεί ο Τσίπρας με μεγάλη συχνότητα – που στήριξε την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη ωστόσο στη συνέχεια διαψεύστηκε από την κυβερνητική πολιτική και απογοητεύτηκε.

Βαρύ το κλίμα για Πολάκη, που συνεχίζει το βιολί του

Αρνητικό φαίνεται να είναι το κλίμα σε βάρος του Παύλου Πολάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα διατασικά. Ακόμη και στελέχη της πλειοψηφίας και του ευρύτερου περιβάλλοντος Τσίπρα δεν κρύβουν πλέον τη δυσφορία για την εκτός ελέγχου συμπεριφορά του βουλευτή Χανίων. Μοιάζει να είναι κοινή παραδοχή ότι ο εν λόγω βουλευτής ακολουθεί προσωπική στρατηγική για χάρη της οποίας φτάνει να ξεπερνάει τα όρια απέναντι και στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.

Τελευταίο και εκκωφαντικό «κρούσμα» αυτής της συμπεριφοράς η ανάρτηση που έκανε λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τσίπρα στο Kontra Chanell, μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη. Στην ανάρτησή του αυτή επανέρχεται στο θέμα των δηλώσεων που έκανε στο πλαίσιο της συζήτησης για την Προανακριτική την Τρίτη 30 Μαρτίου περί της παράταξης των δοσιλόγων και της παράταξης των Κολοκοτρώνηδων, επιμένοντας στα όσα είχε πει και καταλήγοντας: «Τελεία και παύλα! Η Ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει!».

Λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης, είχε διαχωρίσει τη θέση του και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ από τις δηλώσεις αυτές, αποδοκιμάζοντάς τες ως «ακρότητες», δικαιολογώντας ωστόσο και τον βουλευτή με το επιχείρημα ότι πάνω στη σκληρή πολιτική αντιπαράθεση λέγονται και «υπερβολές».

«Όλοι γνωρίζουν και τις καταβολές της Αριστεράς και τις καταβολές της Δεξιάς. Όπως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι παράταξη των δοσίλογων, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παράταξη του Κουφοντίνα όπως μας λένε πάρα πολλές φορές οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Αυτά είναι ακρότητες» είπε μεταξύ άλλων νουθετώντας τον βουλευτή.

Με βάση τα παραπάνω η ανάρτηση Πολάκη λίγο μετά ευλόγως ερμηνεύτηκε ως απάντηση στον ίδιο τον Τσίπρα.

Η επίσημη στάση της Κουμουνδούρου είναι ότι μπροστά στην κυβερνητική λαίλαπα ο Πολάκης είναι μη θέμα για την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία να απολογείται για τον συγκεκριμένο βουλευτή παίζοντας το παιχνίδι της Ν.Δ. και των συστημικών ΜΜΕ. Ενδεχομένως και η στάση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, που δικαιολόγησε τον βουλευτή του λέγοντας περίπου «αυτά συμβαίνουν στον πολιτικό διάλογο», να εντάσσεται σε μια τέτοια λογική να μην δοθεί έκταση και εντύπωση απολογίας. Από εκεί και πέρα είναι πλέον σαφές και στον πιο δύσπιστο στην Κουμουνδούρου ότι η στάση του βουλευτή δίνει συνεχώς πατήματα στον αντίπαλο…

Keywords
συριζα, αλέξης τσίπρας, το φως, kontra channel, εν λόγω, νεα δημοκρατια, βουλη, τσιπρας, φως, γνώμονα, kontra, channel, τραπεζες, κουρεμα, πτώχευση, εσεε, ελλαδα, νέα, συγκεκριμένο, μμε, σταση εργασιας, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, πτώχευση, δανεια, δημοκρατια, εργαλεια, θεμα, μμε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, φως, ωρα, kontra, kontra channel, αξονες, ασφαλιστικα ταμεια, ατμομηχανη, γνώμονα, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δοθει, εγγυηση, εσεε, ειπε, εκτιμηση, εν λόγω, εξελιξη, επενδυσεις, εστιαση, ευρωπη, εφοριες, ζωη, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, κλιμα, λεφτα, λαιλαπα, λογο, μηνες, εξοφληση, οιωνοι, ορια, οφελος, πεδια, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συνταγη, συχνοτητα, σχεδια, σχεδιο, το φως, τριτη, φτανει, βιολι, channel, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, κυριακου, μοιαζει, μπροστα, παιχνιδι, πληγες, σημα, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα