Υποψήφιος από τη φυλακή ο Ντεμιρτάς του φιλοκουρδικού HDP - Όλοι σε θέσεις μάχης απέναντι στον Ερντογάν

ΚΟΣΜΟΣ

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP, φιλοκουρδικό) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πρώην αρχηγός του κόμματος, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016, θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της χώρας στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Όπως ανέφερε το κόμμα, η υποψηφιότητα του Ντεμιρτάς θα ανακοινωθεί επίσημα σε δύο εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν ταυτόχρονα

την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιάρμπακιρ, την νοτιοανατολική πόλη της Τουρκίας, η πλειοψηφία των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι.

Όλοι (εκτός από τους Γκρίζους Λύκους) ενάντια στον Ερντογάν

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τρία ακόμη κόμματα της αντιπολίτευσης θα υπογράψουν την Πέμπτη συμφωνία συνεργασίας ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου, μετέδωσαν το NTV και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το CHP κατέληξε σε συμφωνία με το κόμμα Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα. Η συμφωνία θα υπογραφεί αύριο στις 15:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Το κόμμα του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AKP έχει ανακοινώσει ότι θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα MHP.

Μυστική συνάντηση

Το πρώτο σήμα για μια συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε δώσει πρόσφατα η μεταγραφή 15 βουλευτών του κόμματος του CHP του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο IYI Parti της Μεράλ Ακσενέρ και η αποκάλυψη ότι Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ είχαν μυστική συνάντηση στην οποία είχε αποφασιστεί η κίνηση αυτή.

Ο ηγέτης του CHP είχε επιλέξει προσωπικά τα ονόματα των βουλευτών του που θα περνούσαν στο κόμμα της Ακσενέρ και τους έδωσε εντολή να το κάνουν ώστε το IYI Parti να συμπληρώσει τους 20 βουλευτές που χρειάζεται για να γίνει κοινοβουλευτικό κόμμα και να επωφεληθεί των πλεονεκτημάτων της νομοθεσίας περί κοινοβουλευτικών κομμάτων. Οι πληροφορίες λένε ότι οι 15 βουλευτές αντέδρασαν αλλά τελικά αποδέχτηκαν να φέρουν εις πέρας την αποστολή που τους δόθηκε από το κόμμα τους ώστε να συμβάλουν στους σχεδιασμούς της νέας συνεργασίας. Δεν αποκαλύφθηκε ωστόσο τί άλλο συμφώνησαν σε εκείνη τη μυστική συνάντηση Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ.

ΑΠΕ

ΤουρκίαεκλογέςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα