Υποκλοπές: Τι θα αν δεν παραστούν οι μάρτυρες στην Επιτροπή τη Δευτέρα – Υπέρ της βίαιης προσαγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, ενώπιον της οποίας έχουν κληθεί να παρουσιαστούν οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος και Ταλ Ντίλιαν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη δηλώσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί καταθέσεις μέσω εγγράφων υπομνημάτων και πως θα επιδιώξει την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, ακόμη και με τη βίαιη προσαγωγή τους.

Από την άλλη, το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν έχει αρμοδιότητες

εξεταστικής Επιτροπής και τα πρόσωπα που καλούνται σε αυτήν είναι με τη διαδικασία της ακρόασης και όχι της εξέτασης μαρτύρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει επίσης διατυπώσει το αίτημα, η συνεδρίαση να είναι δημόσια κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν πως θα επιμείνουν στην αυτοπρόσωπη παρουσία των τεσσάρων προσώπων ακόμη και αν απαιτηθεί να χρησιμοποιηθεί το μέτρο της βίαιης προσαγωγής με βάση το σκεπτικό πως η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει ανάλογες δικαιοδοσίες με μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με την Αυγή, από την πλευρά του πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φέρεται να διαφώνησε με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την δυνατότητα βίαιης προσαγωγής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κώστας Τασούλας ανέφερε ότι πρόκειται για ακρόαση και όχι για εξέταση και σημείωσε ότι ουδέποτε έχει διαταχθεί βίαιη προσαγωγή σε επιτροπή της Βουλής που έχει συγκληθεί από τα 2/5, δηλαδή από τη μειοψηφία. Παράλληλα, παρέπεμψε το ζήτημα σε αποφάσεις της ίδιας της επιτροπής που θα ληφθούν κατά την συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 43Α παρ. 2 περ. α) του Κανονισμού της Βουλής η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την εξουσία να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα «με ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 146 και 147». Πρόκειται για περίπτωση που δεν συνιστά απλή «ακρόαση», αλλά «εξέταση» αυτών των προσώπων. Για το λόγο αυτόν, στην περίπτωση αυτή είναι κατά τον Κανονισμό της Βουλής δυνατή και η έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής (άρθρο 147 παρ. 2 ΚτΒ) για εκείνο το πρόσωπο που κλητεύθηκε νόμιμα και δεν προσήλθε στην επιτροπή.

Η αρμοδιότητα αυτή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας δεν προϋποθέτει τη μετατροπή της σε εξεταστική επιτροπή, αφού σε αυτή την περίπτωση έτσι και αλλιώς θα ίσχυε το άρθρο 147 ΚτΒ, που αφορά ακριβώς τις αρμοδιότητες των εξεταστικών επιτροπών, και δεν θα χρειαζόταν να γίνει παραπομπή σε αυτό και να επισημανθεί η αναλογική εφαρμογή του. Εξάλλου, η μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή προβλέπεται στην παρ. 7 του άρθρου 43Α του ΚτΒ, ενώ η αρμοδιότητα της να καλεί και να εξετάζει πρόσωπα με τους όρους και τις διατυπώσεις που αφορούν τους μάρτυρες κατατάσσεται συστηματικά στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δηλ. εκεί ακριβώς όπου περιγράφονται οι συνήθεις αρμοδιότητές της.

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετέχουν 19 βουλευτές, ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία απαρτίζεται από 11 βουλευτές.

Ωστόσο, η σαφής διαφοροποίηση του Κώστα Τζαβάρα και της Όλγας Κεφαλογιάννη – και οι δύο μέλη της Επιτροπής – σε σχέση με την κυβερνητική γραμμή για τις υποκλοπές, προκαλεί σενάρια και ανησυχία για τη στάση τους.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Διαβάστε επίσης:

Καταγγελία Πολάκη για νέο Πάτση: «Εργάζεται σε εισπρακτική εταιρεία που κάνει πλειστηριασμούς»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αγχώνεται μην αλλάξουν οι συμφωνίες του από τυχόν αναδιαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Όχι» στην άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Στεφανάδη που παρέθεσε γεύμα στον πρωθυπουργό στην Ικαρία

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υποκλοπές, Επιτροπή, Δευτέρα – Υπέρ, ΣΥΡΙΖΑ,ypoklopes, epitropi, deftera – yper, syriza