Υποκλοπές: Στα «χαρακώματα» για την γνωμοδότηση Ντογιάκου – Σφοδρά πυρά Ράμμου και Τσίπρα, τι απαντά η κυβέρνηση

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου με την οποία κρίνει ότι η ΑΔΑΕ ότι δεν έχει αρμοδιότητα να ερευνά αιτήματα πολιτών που ζητούν να μάθουν αν ήταν υπό παρακολούθηση.

Η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ στο πλαίσιο του νέου νόμου για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, προκάλεσε σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και σκληρή δήλωση από τον πρόεδρο της

ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.

Ο Εισαγγελέας στη γνωμοδότησή του κρίνει πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να χειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να ενημερωθούν για τον αν έχει αρθεί το τηλεφωνικό τους απόρρητο, αλλά και κανείς άλλος, μόνο οι θιγόμενοι μπορούν να απευθύνονται αδιαμεσολάβητα στους παρόχους. Επισημαίνει επίσης πως ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ και γνωμοδοτεί επίσης πως η παραβίαση του επισύρει ποινές 10ετούς κάθειρξης.

Στο πλαίσιο αυτό αντιδρά ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έχει ήδη καταθέσει στην ΑΔΑΕ λίστα προσώπων προκειμένου η Αρχή να απευθυνθεί στους παρόχους και να ερευνήσει αν έγινε άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου.

Με ανάρτησή του στο facebook μιλά για πρωτόγνωρη προσπάθεια παρεμπόδισης της αρχής και για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και δηλώνει πως παραιτείται της βουλευτικής του ασυλίας καλώντας τον Εισαγγελέα να διατάξει την σύλληψή του.

“Ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί «νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος», να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση, παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή”, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

«Με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της», σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της ΝΔ και συνολικά το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. ‘Αλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

Τι απαντά η κυβέρνηση

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου έδωσε απάντηση στις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τόσο από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου όσο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μεταξύ άλλων κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για θεατρινισμούς οι οποίοι όπως αναφέρει ταιριάζουν περισσότερο στον κ. Βαρουφάκη και επισημαίνει ότι «Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους. Αντίθετα, η Κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου καταλήγει λέγοντας «θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

«Παραπέμπουμε τον κ. Οικονόμου στη δήλωση του επικεφαλής της ΑΔΑΕ κ. Ράμμου και πλήθους νομικών επιστημόνων και συνταγματολόγων, που μιλούν για κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ. Αναρωτιόμαστε, μάλιστα, πώς μπορεί να επιτίθεται στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και να επικαλείται σεβασμό στους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, την ώρα που η κυβέρνηση που εκπροσωπεί έχει κάνει κουρέλι τα άρθρα του Συντάγματος, βάλλει ευθέως κατά των θεσμών και παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς αντιπάλους, υπουργούς, δημοσιογράφους και τους αρχηγούς του στρατεύματος. Όταν, μάλιστα, είναι και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου θύμα παρακολουθήσεων από τον παρακρατικό μηχανισμό του κ. Μητσοτάκη», απάντησε η εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας σε Ντογιάκο: Παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας, ελάτε να με συλλάβετε

Υπουργείο Εξωτερικών: Ρηματική Διακοίνωση στη Λιβύη για τις έρευνες νότια της Κρήτης

Κοντιάδης για Ντογιάκο: Αδιανόητη παρέμβαση, αποσκοπεί στον ευνουχισμό της ΑΔΑΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα