Υποκλοπές: Εκ των υστέρων μέτρα από την κυβέρνηση – Μελετά την άρση του απορρήτου

Η κυβέρνηση μπορεί να επιχείρησε να υποβαθμίσει την παρουσία της PEGA (της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις υποκλοπές) στην Ελλάδα, καθώς οι εκπρόσωποί της συναντήθηκαν μόνο με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, από τον οποίο δεν πήραν και καμία ουσιαστική απάντηση για το θέμα των υποκλοπών, η συνέχεια, ωστόσο, δείχνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου με τις διαρροές που έκανε και τις πρωτοβουλίες που θέλει να πάρει επιθυμεί πάση θυσία να κλείσει αυτή την μεγάλη πληγή.

Μια πληγή που έφερε σοβαρά προβλήματα

στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, τόσο ο ξένος τύπος, όσο και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί ασχολήθηκαν κατ΄ επανάληψη με το θέμα δεδομένου ότι έχει να κάνει με τα ζητήματα τήρησης της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες – και αφού τα στελέχη της PEGA – είχαν ζητήσει να μάθουν για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, για ποιο λόγο διαγράφηκαν τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχεται το παράνομο λογισμικό υποκλοπής Predator που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα, ο υπουργός Επικρατείας υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει την διάταξη που δεν επιτρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες που παρακολουθούνται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προβλέπουν μεταξύ άλλων:

«Παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, δημιουργία φορέα Κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού, επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου, επένδυση για προστασία κρίσιμων υποδομών της χώρας από απειλές ασφαλείας και επένδυση πόρων Ταμείου Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση εμφανίζεται να κάνει βήματα πίσω, καθώς, πριν από λίγο καιρό, είχε απορρίψει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για να ακυρώσει την νομοθετική συγκάλυψη των παρακολουθήσεων, ώστε να μπορεί η ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες ότι παρακολουθούνταν, όπως ίσχυε μέχρι την τροπολογία Μητσοτάκη.

Κατά τα άλλα, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι χειρίστηκε «με αίσθημα ευθύνης την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως». Επέρριψε ευθύνες για την διάσταση που έχει πάρει η υπόθεση σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «προσπάθησαν από κοινού να στήσουν ένα show για τη δημιουργία εντυπώσεων».

«Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη τη θέση της κυβέρνησης για «διαφάνεια παντού», ενώ σχολίασε την απόπειρα της Αντιπολίτευσης – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – να προκαλέσει υπόνοιες σε βάρος της Κυβέρνησης για χρήση κακόβουλων λογισμικών για μικροπολιτικούς λόγους, παρότι κανένας από τους ισχυρισμούς της δεν αποδείχθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που έχει ολοκληρωθεί» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κυβερνητική ενημέρωση.

Ακόμα, μέσα από το ενημερωτικό σημείωμα, γίνεται γνωστό ότι «με το νέο περιοριστικό πλαίσιο, το οποίο θα απαγορεύει καθολικά την εμπορία κακόβουλων λογισμικών, η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θα προβλέψει κάτι τέτοιο και ως στόχο θα έχει να διασφαλίζει τη λογοδοσία, αλλά και να υπηρετεί την ανάγκη της εθνικής ασφάλειας. Για τον σκοπό θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία μπορεί να εντοπίσει διαχρονικές παθογένειες και να εισηγηθεί ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση τους.

Σε ό,τι αφορα τις προτάσεις της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου επιγραμματικά αναφέρεται ότι προβλέπεται :

Η ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα.

Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Η απαγόρευση εμπορίας προς ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης και θέσπιση αυτοτελούς διάταξης που θα απαγορεύει και θα τιμωρεί την εμπορία (πώληση και αγορά) λογισμικών παρακολούθησης προς ιδιώτες.»

Διαβάστε επίσης:

Υποκλοπές: Στην Ελλάδα η Επιτροπή PEGA – Συναντήσεις με κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Δημοσκόπηση MRB: Στο 6,1% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά την υπόθεση Πάτση

Υπόμνημα Ανδρουλάκη στην επιτροπή PEGA – Προαναγγέλλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα