Υπό νέα σύνθεση το ΕΣΡ - καταργείται η διάταξη που επέκτεινε τις θητείες των υπηρετούντων μελών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλάζει η σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) με ρύθμιση που κατέθεσε στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ειδικότερα ο υπουργός παρουσιάζοντας σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι με ρύθμιση στο άρθρο 55 παράγραφος 10 ανοίγει η δυνατότητα το ΕΣΡ να αποκτήσει νόμιμη σύνθεση, καθώς καταργείται ο προηγούμενος νόμος που επέκτεινε τις άδειες των μελών του Συμβουλίου. Η αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ,

τόνισε προϋποθέτει τη σύγκλιση της Διάσκεψης των Προέδρων και τη διαμόρφωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς η νέα σύνθεση θα προκύψει εεντός διμήνου από την ισχύ του νόμου.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι:

"Καταργείται η διάταξη του άρθρου 110 παρ.12 του ν. 4055/2012. Για όσες εκ του Συντάγματος προβλεπόμενες ανεξάρτητες αρχές, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, δεν έχει γίνει αντικατάσταση των αποχωρούντων μελών εντός της προβλεπόμενης από την ανωτέρω διάταξη εξάμηνη προθεσμίας και ανασυγκρότηση των αρχών αυτών σύμφωνα με την παρ. 13 του ιδιου άρθρου, αποχωρούν και τα υπηρετούντα μέλη. Η αντικατάσταη των αποχωρούντων κατά τα ανωτέρω μελών πραγματοποιείται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής".

Σημειώνεται ότι ζήτημα για τη συγκεκριμένη τροποποίηση - στο σημείο που αφορά την αντικατάσταση των υπηρετούντων μελών - προκάλεσε εμπλοκή στη διαδικασία λίγο πριν την ψηφοφορία.

Ζήτημα έθεσαν αρχικά οι Λοβέρδος και Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά καθώς όπως είπε "μία τροπολογία που τροποποιεί νόμο για το καθεστώς των Ανεξάρτητων Αρχών δε μπορεί να έρχεται τελευταία στιγμή χωρίς συζήτηση στη νομοτεχνική επιτροπή, με τη μορφή δήθεν νομοτεχνικής βελτίωσης". Χαρακτήρισε "μείζονα παρέμβαση" την πρόβλεψη για νόμιμη λήξη της θητείας των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών (κάτι που δεν αφορά μόνο το ΕΣΡ) και παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο ότι εννοούνται "τα υπηρετούντα μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει", επέμεινε να αποσυρθεί η διάταξη και να έρθει νέα διατύπωση σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης υιοθετώντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να αποσυρθεί η "πρόχειρη" όπως την χαρακτήρισε τροπολογία για να έλθει με αυτόνομο νομοσχέδιο. Παρά την επιμονή Βενιζέλου και Μεϊμαράκη για απόσυρση της διάταξης, ο υπουργός Νίκος Παππάς, αρνήθηκε αλλά συμφώνησε να προχωρήσει σε επαναδιατύπωση της συγκεκριμένης παραγράφου και να ψηφιστεί στο παρών νομοσχέδιο.

Επίσης, με ρύθμιση στο άρθρο 56 ο υπουργός "διορθώνει" την πρόβλεψη για τις διπλοθεσίες, συμπεριλαμβάνοντας και τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ σε όσους μπορούν να απασχολούνται και σε ιδιωτικό ΜΜΕ, υπό προϋποθέσεις, πέραν της αρχικής πρόβλεψης για τους δημοσιογράφους της Γενικής Γρμματείας Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας αλλά κι εκείνους του ΑΠΕ.

Τέλος, ο υπουργός "υιοθετεί" το αίτημα του ΠΑΣΟΚ (το οποίο έθεσε ως προαπαιτούμενο για να υπερψηφίσει τη διάταξη για τις δημορπασίες) το ΕΣΡ να μπορεί να απευθύνεται σε διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες Ορκωτών Λογιστών για τη διακρίβωση των στοιχείων των υποψηφιών που διεκδικούν τηλεοπτική άδεια.

ΕΣΡσύνθεσηΝίκος ΠαππάςΒουλήτηλεοπτικές άδειεςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα