ΥΠΕΞ: Απαράδεκτες οι αναρτήσεις της ρωσικής πρεσβείας

Το ύφος των αναρτήσεων της ρωσικής πρεσβείας στην απάντησή της στην Ελλάδα σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαιωάννου.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤ, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικό διάβημα προς την πρεσβεία της Ρωσίας για τον θάνατο των ομογενών.

«Επαναλάβαμε στη ρωσική πλευρά ότι έχουν την υποχρέωση να σέβονται το διεθνές δίκαιο. Είναι αδιαπράγματευτος ο σεβασμός στην κυριαρχία και

την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όπως για κάθε άλλη χώρα κι αυτό αποτελεί το Ευαγγέλιο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι ο ρόλος των πρεσβειών είναι να διαδραματίζουν ένα ρόλο συγκεκριμένο, να υπάρχει μια επικοινωνία που επιτρέπει την διατήρηση ενός καλού, θετικού κλίματος μεταξύ των χωρών.

Ωστόσο, αυτό δεν έγινε στην περίπτωση της ρωσικής πρεσβείας, οι ενέργειες της οποίας είναι απαράδεκτες, όπως είπε.

Χθες ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο επεσήμανε ότι υπάρχουν αποδείξεις για επιθέσεις από ρωσικά μαχητικά που προκάλεσαν τον θάνατατο ομογενών.

Ο έλληνας αξιωματούχους αναφέρθηκε και στους Έλληνες που βιώνουν τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα προξενεία.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν θέλει να μετακινηθεί και σε κάθε μας ενέργεια προέχει η ασφάλεια τους, τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ο αριθμός των Ελλήνων στο Κίεβο είναι κάτω από 30 άτομα, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή η ελληνική πλευρά πραγματοποίησε σχετικό διάβημα διαμαρτυρίας στον ρώσο πρέσβη της Αθήνας, Αντρέι Μάσλοφ για τις τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ομογενών.

Πρόκειται για μια ρηματική διακοίνωση όπου το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας εξέφραζε τον αποτροπιασμό του για τις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και καλεί τη Ρωσία να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών «επαναλαμβάνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής ομογένειας στα εδάφη της Ουκρανίας και επαναλαμβάνει την έκκληση του προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία πραγματοποιεί επιθέσεις στην περιοχή, για σεβασμό των δικαιωμάτων τους και προστασία της ζωής τους».

Ωστόσο, η απάντηση μέσω Twitter της Ρωσικής Πρεσβείας ήταν σε έντονο ύφος, κατηγούσε την κυβέρνηση για αντιρωσική προπαγάνδα και καλούσε την Ελλάδα να… συνέλθει!

Καλούμε όλους, που τόσο βιάστηκαν χθες να κατηγορήσουν για όλα τη Ρωσία (όπως πάντα), να συνέλθουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σταματήσουν την αντιρωσική προπαγάνδα και να δείξουν ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρότητα.

https://t.co/VnvEWUYeux https://t.co/nu123W8UqZ pic.twitter.com/fc82Urkao3

— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) February 27, 2022

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία – Χαρδαλιάς: Η ανάρτηση στο Instagram για την αποστολή βοήθειας

Μαριέττα Γιαννάκου: O ακρωτηριασμός και η μάχη με τον διαβήτη (Photos)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυο γραμμές στην κυβέρνηση – Ο ρόλος οικονομίας και Τουρκίας στις τελικές αποφάσεις

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΥΠΕΞ, Απαράδεκτες,ypex, aparadektes