Υπέροχα γαλλικά αλμυρά κέικ (cake salé)

Τα αλμυρά κέικ (cake salé) στη Γαλλία σερβίρονται σε όλα τα διάσημα ζαχαροπλαστεία και τις boulangerie πλάι στα κλασσικά γλυκά και αποτελούν έτσι ένα έδεσμα πολλαπλών χρήσεων.

Η βάση τους είναι τα βασικά υλικά των κέικ, δηλαδή τα αυγά, το βούτυρο και το αλεύρι και η γέμιση ποικίλει ανάλογα με τα γούστα.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη βάση

1 φλιτζάνι

αλεύρι γ.ο.χ.
4 αυγά
3/4 φλιτζανιού τριμμένο τυρί
½ φλιτζάνι γάλα
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
½ κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
Μια τσιμπιά αλάτι και μια πιπέρι

Για τη γέμιση (τα υλικά μπορεί να αντικατασταθούν με ό,τι επιθυμείτε)

¾ φλιτζανιού κύβους μπέικον ή ψιλοκομμένο καπνιστό ζαμπόν
¼ φλιτζανιού ελιές σε ροδέλες

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C και σε ένα μπολ χτυπήστε με το μίξερ τα αυγά με το γάλα.

Προσθέστε όλα τα στέρεα υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν, το αλατοπίπερο και ανακατέψτε τα καλά μέχρι να έχετε ένα λείο και κρεμώδες μίγμα.

Αν χρησιμοποιήσετε κύβους μπέικον, σοτάρετέ τους για 7-10 λεπτά σε ένα τηγάνι για να βγάλουν το “λάδι” τους, χωρίς να προσθέσετε κάποια λιπαρή ουσία.

Ρίξτε στο μίγμα το σοταρισμένο μπέικον ή το ψιλοκομμένο ζαμπόν, τις ελιές, το τριμμένο τυρί και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.

Λαδώστε ή βουτυρώστε ελαφρά μια φόρμα και αδειάστε τη ζύμη του κέικ. Ισιώστε την επιφάνεια και ψήστε το για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.

Σερβίρετε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου κομμένο σε φέτες.

ΣυμβουλήΜπορεί να αποτελέσει ένα υπέροχο πρωινό, να σερβιριστεί σαν ορεκτικό ή σνακ, στο γραφείο, το σχολείο, για πικ νικ ή και ταξίδια αλλά ακόμα και σαν κυρίως γεύμα με τη συνοδεία σαλάτας.Παραλλαγές της γέμισης : σπανάκι και φέτα, κατσικίσιο τυρί και σύκα, λιαστές ντομάτες, καπνιστό σολομό και ντομάτα, κοτόπουλο και μανιτάρια, γραβιέρα και απάκι, φέτα με ρίγανη και θυμάρι και ότι άλλο προστάζει η φαντασία σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα