Υπέρ Κασσελάκη ο Αντώνης Λιάκος

Μετά την πρώτη ανάρτησή του για την υποψηφιότητα Κασσελάκη την οποία υποδέχτηκε θετικά, ο καθηγητής Ιστορίας Αντώνης Λιάκος, επανέρχεται με νέα ανάρτησή του στην οποία δεν αναφέρεται ονομαστικά στον 5ο υποψήφιο, και καταθέτει τις σκέψεις του που ουσιαστικά μοιάζουν ως επιχειρηματολογία υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη και της υποψηφιότητάς του.

Αναφέρει για παράδειγμα ότι «μια καινούργια ιδέα στην αρχή φαίνεται παράφωνη» και πως  «η ανανέωση μπορεί να προέλθει από το ρίσκο, όχι από την επιβεβαίωση των κεκτημένων».

«Χρειάζονται

απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, ακόμη και παράφωνες που θα βάλουν τον συλλογικό νου σε κίνηση και αναζήτηση. Οι εσωκομματικές εκλογές στο Σύριζα μπορεί, θα πρέπει να μην αφορούν μόνο τον ίδιο, αλλά τους προσανατολισμούς της ελληνικής κοινωνίας. Στο κάτω-κάτω εκεί θα κριθεί το παιχνίδι» καταλήγει η ανάρτησή του.

Πιο αναλυτικά τα όσα έγραψε ο Αντώνης Λιάκος:

«Δεν αρκεί να λέμε το αναμενόμενα σωστό

 Όταν δίδασκα στο πανεπιστήμιο, τους επιμελείς φοιτητές που μου έδιναν σωστές απαντήσεις -αναμενόμενα σωστές απαντήσεις- είναι αλήθεια πως τους βαριόμουν λίγο. Παρατηρούσα ότι επειδή είχαν κερδίσει την αναγνώριση του καλού φοιτητή, δίσταζαν να ρισκάρουν το πρεστίζ τους με νέες ιδέες, οι οποίες μπορεί να αποδεικνύονταν και λάθος. Κι όμως μια καινούργια ιδέα στην αρχή φαίνεται παράφωνη. Δεν λέω, μπορεί να συνεχίσει έτσι και να χαθεί. Όμως η ανανέωση μπορεί να προέλθει από το ρίσκο, όχι από την επιβεβαίωση των κεκτημένων. Προφανώς άλλος ο ρόλος ενός εκπαιδευτικού και άλλος εκείνος του πολιτικού. Αλλά από την πλευρά του πολίτη,  το ζήτημα δεν είναι να ακούσουμε κάτι αναμενόμενα σωστό και αριστερό, αλλά κάτι που να μας προκαλέσει την προσοχή, ενδεχομένως κάτι που   βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού μας.  Ο ελληνικός ριζοσπαστισμός, είτε το 1981, είτε το 2015, προσπάθησε να αλλάξει την πολιτική ατζέντα στην Ελλάδα, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκε τα όριά του.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο δυτικό κόσμο και στην ΕΕ. Επομένως χαράζει πολιτική στο πλαίσιο αυτό. Και ο Μητσοτάκης δρα ως καλός μαθητής σε αυτό το πλαίσιο (με τις απαραίτητες ιδιοτελείς προσαρμογές).   Πώς μπορεί το κόμμα της Αριστεράς να συγκροτήσει μια νέα ατζέντα; Θεωρώντας ότι το πλαίσιο αυτό είναι αρκετά ευρύχωρο για το πρόγραμμά του, ή ότι είναι πολύ στενό; Χρειάζονται απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα, ακόμη και παράφωνες που θα βάλουν τον συλλογικό νου σε κίνηση και αναζήτηση. Οι εσωκομματικές εκλογές στο Σύριζα μπορεί, θα πρέπει  να μην αφορούν μόνο τον ίδιο, αλλά τους προσανατολισμούς της ελληνικής κοινωνίας. Στο κάτω-κάτω εκεί θα κριθεί το παιχνίδι».

Υπενθυμίζεται ότι εξ αρχής είχε εκφραστεί θετικά και με ενθουσιασμό για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, καθώς προ ημερών έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμός το facebooκ.

«Ευχάριστη έκπληξη αυτός ο Κασσελάκης! Διαβάζω με θετικό πνεύμα το μανιφέστο του, και βλέπω ευρεία και εκτός των τειχών απήχηση. Για να δούμε! Σε κάθε περίπτωση, μετά από καιρό, Good News from Nowhere».

Ενδιαμέσως είχε σημειώσει και τα εξής – τα οποία επίσης δείχνουν να συνηγορούν υπέρ της υποψηφιότητας Κασσελάκη:

«Πάντως, δύο κριτήρια για την υποψηφιότητα προέδρου του Συριζα-ΠΣ, είναι πρώτο να φέρει πίσω όσους δεν προτιθενται να ψηφίσουν, δηλαδή 1:5, και δεύτερο να έχει απήχηση όχι μόνο στο κοινό των συνυποψηφιων του/της, αλλά να διεμβολισει και τον κόσμο του Κιναλ-ΠΑΣΟΚ, επαναπατριζοντας την επιρροή που χάθηκε από το 2019. Πρέπει να έχει ισχυρότατη απήχηση πέραν της Αριστεράς και να δίνει προοπτική εξουσίας. Το μετρο της συγκρισης πρεπει να ειναι μεγαλυτερο απο το κομματικο.Υπάρχει και ένας τρίτος λογος: να αποφύγει ο χώρος μια ανηκεστη συρρίκνωση. Ο τελευταίος ανήκει στα sine qua non».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: «Με “φύτεψε” ο Τσίπρας, οι Αμερικάνοι, η Πρεσβεία κι ο Μπάιντεν» – Συνεχίζει το επικοινωνιακό μπαράζ με βίντεο

Corriere della Sera για Μητσοτάκη – Μελόνι: Έχουν τους ίδιους στόχους

ΣΥΡΙΖΑ: «Αγρίεψαν» οι υποψήφιοι για Κασσελάκη – Δεν είμαστε επιχείρηση λέει ο Τσακαλώτος, για παρακμή μιλά ο Τζουμάκας

Keywords
Τυχαία Θέματα