Ξυπνήσατε κακόκεφοι; Αυτό το φρούτο θα σας φτιάξει τη διάθεση!

Η κατανάλωση σε φράουλες συνδέεται με βελτιωμένη διάθεση σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες

Οι φράουλες που καταναλώνονται στη μέση ηλικία μπορούν να προστατεύσουν από την κατάθλιψη, σύμφωνα με μια νέα τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη.

Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα μέσης ηλικίας υπέρβαρα με αντίσταση στην ινσουλίνη που περιέγραψαν τον εαυτό τους ότι βιώνουν κατάθλιψη.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι ανθοκυανίνες, βιοδραστικές ενώσεις στις φράουλες, τα βατόμουρα και άλλα μούρα, μπορεί να είναι

ο νευροπροστατευτικός παράγοντας στην υγεία.

Μεσήλικες ενήλικες υπέρβαροι και παχύσαρκοι που κατανάλωναν αυτό το φρούτο για 12 εβδομάδες ανέφεραν μείωση της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια άλλη νέα μελέτη.

Η τρέχουσα μελέτη ήταν μια μικρή τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή.

Συμμετείχαν πέντε άνδρες και 25 γυναίκες. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: μία που κατανάλωνε φράουλες και μία που λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διάθεση των ατόμων πριν από την έναρξη της δοκιμής 12 εβδομάδων.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, η πειραματική ομάδα έλαβε οδηγίες να καταναλώσει ένα πακέτο σκόνης αναμεμειγμένο με υγρό, που παρασκευάστηκε από ολόκληρες φράουλες αποξηραμένες και αλεσμένες.

Το πακέτο φράουλας περιείχε το ισοδύναμο ενός φλιτζανιού ολόκληρες φρέσκες φράουλες.

Οι ερευνητές διαμόρφωσαν το εικονικό φάρμακο ώστε να έχει την ίδια γεύση, εμφάνιση και φορτίο υδατανθράκων με τη σκόνη φράουλας.

Καμία ομάδα δεν κατανάλωσε άλλα μούρα κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου για να αποφύγει να επηρεάσει τα ευρήματα της μελέτης, καθώς άλλα τέτοια φρούτα μπορεί να έχουν δικές τους νευροπροστατευτικές ενώσεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης κατάθλιψης μετά τη μελέτη.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Τα πιθανά οφέλη της φράουλας για την υγεία

Η Dr. Michelle Routhenstein, RD, CDE, CDN, διαιτολόγος προληπτικής καρδιολογίας, περιέγραψε τις φράουλες ως εξής:

«Οι φράουλες είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, οι οποίες τις καθιστούν δυνητικά καλές για τη συναισθηματική υγεία. Οι ανθοκυανίνες είναι αυτές που δίνουν στις φράουλες την κόκκινη χρωστική τους εμφάνιση. Οι ανθοκυανίνες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αντι-νευροφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες ωφελούν την υγεία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική υγεία».

Η Dr. Routhenstein σημείωσε ότι και άλλα φρούτα περιέχουν ανθοκυανίνες, όπως τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα, οι μαύρες σταφίδες και οι μουριές.

Για πολλούς, οι μόνες φράουλες που είναι διαθέσιμες κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του χρόνου είναι κατεψυγμένες.

Αυτό δεν πρέπει να είναι ανησυχητικό, σύμφωνα με την Dr. Routhenstein:

«Οι κατεψυγμένες είναι τόσο θρεπτικές όσο οι φρέσκες φράουλες και πολλές φορές μπορεί να είναι πιο νόστιμες και πιο βολικές στην κατανάλωση, δεδομένης της εποχιακής φύσης τους. Είναι καλύτερο να τις αποψύξετε φυσικά, δηλαδή στο ψυγείο κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να αποφύγετε την καταστροφή της περιεκτικότητας σε βιταμίνη C όταν εκτίθεται σε θερμότητα, όπως στο φούρνο μικροκυμάτων».

Πηγή: iatropedia

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

«Διόρθωση» μύτης: Μπορεί να γίνει και χωρίς πόνο!

Χρυσοχοΐδης: Έχουμε υποχρέωση να προχωρήσουμε σε μεγάλη μεταρρύθμιση για την Υγεία

ΕΟΠΥΥ: Πάνω από 13 εκατ. η ζημιά από δύο απάτες, λέει στο topontiki.gr η διοικήτρια – Πώς στήθηκε η απάτη – μαμούθ των 8 εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα