«Ξεσηκωμός» στον ΣΥΡΙΖΑ κατά της Παναρίτη – Τι απαντά η ίδια στους επικριτές της

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στη θέση του αποχωρήσαντος Θάνου Κατσαμπά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείο Οικονομικών, η Ε. Παναρίτη επελέγη «μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης, από άτυπη επιτροπή υπό τον Υπουργό Οικονομικών στην οποία

συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος».

Την έντονη διαφωνία του με τη συγκεκριμένη επιλογή εξέφρασε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, που βρίσκεται στη Μόσχα. Ο κ. Λαφαζάνης μάλιστα ζήτησε την ανάκληση του διορισμού της κυρίας Παναρίτη.

Αρνητική είναι και η στάση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον Real Fm, δήλωσε:

«Δεν συμφωνώ με την επιλογή Παναρίτη. Δεν ήταν η καλύτερη. Δεν έχω καταλάβει ακριβώς και τις διαδικασίες με τις οποίες ελήφθη αυτή η απόφαση. Νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα ήταν καλό να επανεξετάσει το όλο θέμα».

Δεν συμφωνώ με την επιλογή της κ Παναρίτη για την εκπροσώπηση μας στο ΔΝΤ. Ζητώ από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να την επανεξετάσουν.

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) May 30, 2015

Την ίδια τοποθέτηση επανέλαβε και το πρωί της Κυριακής, μιλώντας στο Mega, σημειώνοντας ότι η υπόθεση Παναρίτη πρέπει να επανεξεταστεί μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, αν και δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά κατά της συγκεκριμένης επιλογής, ωστόσο αναπαρήγαγε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter τη σχετική ανάρτηση του Δ. Παπαδημούλη, στο οποίο ο ευρωβουλευτής εξέφραζε τη διαφωνία του.

Ποιο ανοιχτή και αιχμηρή ήταν η διαφοροποίηση της Σοφίας Σακοράφα, η οποία με δύο αναρτήσεις της στο twitter ξεκαθάρισε ότι η τοποθέτηση της Παναρίτη στο ΔΝΤ «ξεπερνά κάθε όριο».

Η Παναρίτη εκπρόσωπος της πρώτης αριστερής κυβέρνησης; Ε, όχι, αυτό ξεπερνά τα όρια.

— Σοφία Σακοράφα (@SofiaSakorafa) May 29, 2015

Δυστυχώς η Παναρίτη δεν είναι η πρώτη ατυχής επιλογή, αλλά είναι αυτή που ξεπερνά κάθε όριο.

— Σοφία Σακοράφα (@SofiaSakorafa) May 29, 2015

Ο Νίκος Φίλης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook:

«Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα.»

Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το πα...

Posted by Νίκος Φίλης on Σάββατο, 30 Μαΐου 2015

Εξίσου αιχμηρή η Νίνα Κασιμάτη έγραψε στο twitter ότι «γεννάται το ερώτημα ''ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο''».

Πρέπει να ανακληθεί η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο ΔΝΤ, αλλιώς γεννάται το ερώτημα "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο".

— Νίνα Γ. Κασιμάτη (@Ninemesis) May 30, 2015

Παναρίτη: «Αν δεν με θέλουν μία δεν τους θέλω δέκα» Στο μεταξύ σε οξείς τόνους φέρεται να απαντάει και η ίδια η Έ. Παναρίτη στους εσωκομματικούς επικριτές της. Σύμφωνα με πληροφορίες του usay.gr, που αναπαρήχθησαν από ενημερωτικές εκπομπές μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, η ίδια απαντά πως "Αν δεν με θέλουν εκείνοι μία φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα" ενώ χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις «ανώριμες». «Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προασπίσω τα συμφέροντα της χώρας μου όπως κάνω από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην διαπραγματευτική ομάδα», φέρεται ναω σημειώνει.

Η Έλενα Παναρίτη διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ το διάστημα 2009-2012. Έχει «θητεύσει» στην Παγκόσμια Τράπεζα και δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια.

Διετέλεσε σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη από τον Φλεβάρη του 2015, στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Κατά τη θητεία της στην Παγκόσμια Τράπεζα πρωτοστάτησε σε σειρά θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο Τομέα και τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα στο Περού.

Ωστόσο η θητεία της στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει αφήσει μελανά σημεία, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Π».

ΠαναρίτηαντιδράσειςΣΥΡΙΖΑΠερούΔΝΤΠαγκόσμια ΤράπεζαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα