Βρήκε τοίχο η κυβέρνηση

Αναζητά τρόπους αναδίπλωσης, ξεκινά συζητήσεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση των νησιώνΠολιτικήΈντυπη Έκδοση

 

Μπορεί η διαχείριση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού να γίνει το πολιτικό Βατερλώ της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Τα ΜΑΤ να κατεβαίνουν στο λιμάνι νύχτα από τα πλοία ή να βρίσκονται ακροβολισμένα στο λιμάνι, οι φωτιές και τα δακρυγόνα είναι εικόνες που «στοίχειωσαν» τα νησιά που αντιδρούν στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Τα κυβερνητικά στελέχη - παρά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις - δεν κατάφεραν

να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες για το σχέδιο που έχουν, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά τα κλειστά κέντρα μοιάζουν προτιμότερα από τις ανοιχτές και άναρχες δομές.

Ο Νότης Μηταράκης, αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μοιάζει να είναι persona non grata και σίγουρα η επιλογή των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων να πατούν τα πόδια τους στα νησιά δεν βοηθούν την εικόνα του. Η μία εβδομάδα κατά την οποία υποτίθεται ότι θα γινόταν διάλογος για την εξεύρεση εναλλακτικών αποδείχθηκε «χαμένος» χρόνος, καθώς οι νησιώτες ζητούσαν μόνο διάλογο από μηδενική βάση.

Στο συγκεκριμένο ζήτημα - το οποίο όχι πολλούς μήνες πριν, προεκλογικά, ήταν σημαία της «γαλάζιας» πλευράς - η ΝΔ μοιάζει να μην έχει πυξίδα και όλες οι λύσεις που επιλέγει να την οδηγούν σε αδιέξοδα. Τον Οκτώβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή υποσχόταν ανακούφιση των νησιωτών, ανοιχτό δίαυλο με την Τουρκία και παραδεχόταν ότι το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί. Έκτοτε προχώρησε μόνο το νομοσχέδιο για το άσυλο και χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι τον Ιανουάριο για να ιδρυθεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Και οι… άριστοι αιφνιδιάζονται

«Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος. Όμως αντιδράσαμε. Τώρα, τα σύνορα φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά. Το Λιμενικό ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό, σκάφη και τεχνικά μέσα, υποστήριξε την Κυριακή ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ.

«Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα, επαναλαμβάνω, για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε μάλιστα πως «το πρόβλημα, όμως, αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής, χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών και των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη, επαναλαμβάνω, τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η κυβέρνηση».

Για «άγονη αντίδραση» των κατοίκων των νησιών μάλιστα έκανε λόγο ο Μητσοτάκης χθες από την Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια των εργασιών Δ’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας. «Να πέσουν οι τόνοι, να μετριαστεί αυτή η άγονη αντίδραση, η οποία δεν οδηγεί ουσιαστικά πουθενά. Διότι είναι προς όφελος, τελικά, των ίδιων των νησιών να κατασκευαστούν σύγχρονες φυλασσόμενες δομές, για να κλείσουν οι προβληματικές δομές που υποδέχονται σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο και παρά ταύτα επιλέγουν να έρθουν στην πατρίδα μας: Μην έρχεστε. Γιατί ο δρόμος στον οποίο σας οδηγούν οι διακινητές - τους οποίους πληρώνετε αδρά - δεν οδηγεί στην ενδοχώρα της Ελλάδος και τελικά στην Ευρώπη. Σταματά στα νησιά και από εκεί θα ξεκινά ο δρόμος της επιστροφής».

«Βέλη» εκ των έσω

Προς το παρόν, πέρα από τα ΜΑΤ στα νησιά, δεν έχει απαντηθεί το πώς θα γίνουν οι 200 επιστροφές που υποσχέθηκε προσφάτως ο Μηταράκης, ούτε σε ποιο σημείο είναι η προσέγγιση με την Τουρκία, ούτε ποια είναι η θέση της ΕΕ, πέρα από το γερμανικό σχέδιο για το άσυλο, αλλά δεν έχει γίνει και πλήρως κατανοητό το πως θα κερδίσει η χώρα μας (έστω) την… αλληλεγγύη της Ευρώπης, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης στο «γαλάζιο» κομματικό ακροατήριο

Η αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα παραμένει μόνη της στη διαχείριση του ζητήματος, σχεδόν στην τελική ευθεία πριν από την έναρξη της τουριστικής σεζόν και τη βελτίωση του καιρού, που σημαίνει αύξηση των ροών, σε μια συγκυρία που οι εξελίξεις στη Συρία πιέζουν ένα ακόμα προσφυγικό κύμα στα τουρκικά σύνορα. Και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογίζει κανείς ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην ανοίξει το ζήτημα μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα, όπου και εκεί αναμένεται να συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στο μπρίφινγκ «εμείς έχουμε δώσει προτεραιότητα, αυτό το διάστημα, σε τρία πράγματα: στην κατασκευή των κλειστών δομών, στην επιτάχυνση των διαδικασιών απόδοσης ή απόρριψης ασύλου, και στις επιστροφές. Προχωρούμε αυτό το σχέδιο. Είμαστε σε καλό δρόμο. Από σήμερα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες για τις κλειστές δομές. Και θα αναπτύξουμε το σχέδιο για αποσυμφόρηση, και προς την ενδοχώρα, σε εύθετο χρόνο».

Πάντως, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος πολέμιος της παράταξης που τον «ανέθρεψε» πολιτικά, αν και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές επέλεξε να κατέβει ως αντάρτης απέναντι στην επίσημη «γαλάζια» υποψήφια Χριστιάνα Καλογήρου, με έναν συνδυασμό στον οποίο υπήρξαν ακραία δεξιές τάσεις.

Οι δηλώσεις του μόνο τη… χάρη δεν κάνουν στο Μαξίμου, καθώς επιλέγει ατάκες όπως «μπούλινγκ στους νησιώτες» και «ούτε η χούντα δεν τα έκανε αυτά». Χωρίς να έχουν δοκιμαστεί αρκετά στην πράξη, μόνο από τις πρώτες ενδείξεις, η «γαλάζια» τοπική αυτοδιοίκηση στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν πρόκειται να δει με καλό μάτι κανένα σχέδιο κατανομής στην ενδοχώρα, αν και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποια αναφορά και έχει παγώσει τα δρομολόγια από τα νησιά.

Κυβερνητική ημικρανία

Σε κάθε περίπτωση σε μείζονα κρίση για την κυβέρνηση εξελίσσεται η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού και κυρίως το σχέδιο δημιουργίας κλειστών κέντρων στα νησιά που δέχονται σχεδόν το σύνολο του όγκου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η κατάσταση αυτή προκαλεί (το λιγότερο) αμηχανία στην κυβέρνηση η οποία βλέπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το πρόβλημα να στοιχειώνουν το παρόν της και ταυτόχρονα δεν μπορεί να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο διαχείρισης για το μεγαλύτερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει στο πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας.

Αν η εικόνα της άφιξης των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο δέχθηκε ειρωνικά σχόλια (κάποιοι χρήστες των social media τους παρομοίασαν με τους… καταδρομείς από τον Πόλεμο των Άστρων), οι εικόνες του κλεφτοπόλεμου μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κατοίκων στις περιοχές των νησιών όπου έχουν χωροθετηθεί τα κλειστά κέντρα, οι καταγγελίες για υπερβολική βία από τα ΜΑΤ και η αποφασιστικότητα των κατοίκων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ανατροπή του σχεδίου προκαλούν όχι απλά πονοκέφαλο αλλά ημικρανία στην κυβέρνηση. Σε μια κυβέρνηση η οποία βλέπει οτι οι αντιδράσεις κλιμακώνονται με κίνδυνο να υπάρξουν εκτροπές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η θύελλα δεν άφησε αλώβητο ούτε το κυβερνών κόμμα καθώς στελέχη του σε Λέσβο και Χίο δήλωσαν ότι παραιτούνται ομαδικά, πλήττοντας την εικόνα της «γαλάζιας» κυβέρνησης καθώς οι κινήσεις τους αποτελούν ευθεία αμφισβήτηση πολιτικής απόφασης την οποία έχει εγκρίνει και προωθήσει ο ίδιος ο Μητσοτάκης.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι σφοδρές αντιδράσεις εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης - πολλοί εκ των οποίων έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη της ΝΔ - γίνεται εμφανές ότι η πολιτική κρίση που σοβεί λόγω Προσφυγικού-Μεταναστευτικού υπάρχει κίνδυνος να «τραυματίσει» σοβαρά την κυβέρνηση η οποία, υπενθυμίζεται, προεκλογικά είχε κατηγορήσει ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί και ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε θέσει ως προμετωπίδα της πολιτικής του την αποσυμφόρηση των νησιών.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το μήνυμα έχει σταλεί προς όλους και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτώμενος σχετικά με τις σφοδρές αντιδράσεις που καταγράφονται της τοπικής κοινωνίας των νησιών.

«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών στα πέντε νησιά, όπως ακριβώς είχαμε ανακοινώσει. Ήδη έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

«Να μας εμπιστευθούν»

«Κάνω έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης. Το τεράστιο μου άγχος είναι να μην χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας. Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος, άμα άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε ακόμα για τέσσερα fake news που διακινούνται στα νησιά και ξεσηκώνουν τους κατοίκους αναφέροντας πως αυτά αφορούν το μέγεθος των δομών και ότι αυτές θα είναι τεράστιες, η μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά και η δημιουργία μεταναστευτικών κοινοτήτων, η συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών και η μη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα.

Ο Μηταράκης ανέφερε ότι το πρώτο ψέμα αφορά στο μέγεθος των δομών, τονίζοντας ότι «οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθος τους. Το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με την μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά. Στόχος μας είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου να φεύγουν στους 2 μήνες και όσοι έχουν αρνητικές στους 6 μήνες. Άρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή 4 μηνών. Ήδη, στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου», σημείωσε ο Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό το τρίτο fake news που κυκλοφορεί και αφορά το κλείσιμο των κλειστών δομών, λέγοντας ότι «είναι ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, πως η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν. Ήδη, έχω ζητήσει από τους δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι». Και το τέταρτο «και τελευταίο μεγάλο ψέμα είναι ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μην μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα» είπε ο Μηταράκης και πρόσθεσε πως «είναι σταθερή άποψη μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα 42.000 περίπου άτομα που βρίσκονται, αυτήν την στιγμή, στα νησιά, θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020».

ΚυβέρνησηΝΔΚυριάκος ΜητσοτάκηςμεταναστευτικόπροσφυγικόΝότης Μηταράκηςνησιάνησιά βορείου ΑιγαίουIssue: 2114Issue date: 20-02-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
νεα κυβερνηση, κυβερνηση, ματ, συγκεκριμένο, βουλη, λύση, αλεξανδρουπολη, ελλαδα, καιρος, σημαίνει, εκλογες, media, συριζα, σκαι, fake, news, date, video, popular, κινηση στους δρομους, δακρυγονα, εκλογες 2012, αμα, αυτοδιοικηση, εικονες, νησια, σκαι, χουντα, ψεμα, news, αγχος, αμηχανια, αδρα, αυξηση, αλληλεγγυη, απλα, ασυλο, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, δωσει, δρομολογια, δρομος, εγινε, ειλικρινης, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εργα, ευθυνη, ευρωπη, ημικρανια, θυελλα, εικονα, ομιλια, καλογηρου, κυμα, κομμα, λύση, λιμενικο, λογο, μαξιμου, ματ, ματι, μηνες, μητσοτακης, μορια, νυχτα, ουσιαστικα, οφελος, πυξιδα, πλοια, προβληματα, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμένο, συρια, σκαφη, σχεδιο, σχολια, τουρκια, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, χρονος, αγωνας, date, ευθεια, fake, χωρα, υπουργειο, κωστας, κυριακη, media, μοιαζει, παιχνιδι, ποδια, popular, σημαια, σημαίνει, θελω να, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα