Βρετανία: Σε κεντρικό ρόλο τα τοπικά νέα στην ενημέρωση των πολιτών

Τα δύο τρίτα (65%) των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνουν ενδιαφέρον για τις τοπικές ειδήσεις και πληροφορίες που αφορούν στην περιοχή τους αλλά και την επικαιρότητα και για την ενημέρωση τους συνήθως χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και την τηλεόραση.

Ο καιρός δε, ως κατηγορία ενημέρωσης, καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά.

Σε επίπεδο αναγνωστικού κοινού, υψηλό ποσοστό ενδιαφέροντος για τα τοπικά νέα

καταγράφεται στη Βόρειο Ιρλανδία με τους Σκωτσέζους να παρουσιάζουν μια πιο χαλαρή στάση.

Έχει ενδιαφέρον το στοιχείο ότι οι νέοι, ηλικίας 16 εως 24 ετών, παρακολουθούν την επικαιρότητα της περιοχής στην οποία μένουν αλλά και την επικαιρότητα.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα ευρήματα έρευνας της Ofcom, της βρετανικής ρυθμιστικής αρχής για το ραδιοτηλεοπτικό οικοσύστημα και όχι μόνον αυτό.

Τι μάς νοιάζει, ίσως αναρωτηθούν κάποιοι; Πρακτικά δεν μάς νοιάζει. Έχει όμως ενδιαφέρον διότι το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι από τις σημαντικές αγορές ΜΜΕ του κόσμου και αποτελεί δείκτη για τάσεις και εξελίξεις στην βιομηχανία παραγωγής ειδήσεων και ενημέρωσης. Μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Γαλλία, αλλά και τη Βραζιλία, την Αργεντινή, συγκαταλέγεται στις χώρες– βαρόμετρα για τα ΜΜΕ.

Η έρευνα (σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού, 2.800 ατόμων) για την Ofcom διενεργήθηκε από την Yonder, τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου του 2023, με ζητούμενο ποιά τοπικά μέσα ενημέρωσης που χρησιμοποιούν οι Βρετανοί για την ενημέρωση τους και για ποιο λόγο και δόθηκε προσφάτως στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το 92% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιούν τις τοπικές ειδήσεις ή πληροφορίες σε οποιαδήποτε μορφή για σκοπούς που περιλαμβάνουν ενημερώσεις σχετικά με την κυκλοφορία, τη δραστηριότητα των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και τον αθλητισμό.

Η ενημέρωση για τον καιρό είναι το πιο δημοφιλές πεδίο πληροφόρησης στη χώρα, με το 70% των 2.800 ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι αναζητούν σχετικές ειδήσεις για τον καιρό από κάθε Μέσο.

Εκείνοι που δείχνουν υψηλό ενδιαφέρον για τις ειδήσεις της περιοχής τους χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο δύο πηγές ενημέρωσης, σύμφωνα με την έρευνα της Ofcom που ανάδειξε το βρετανικό παρατηρητήριο ΜΜΕ pressgazette.

Μεταξύ των 2.548 ερωτηθέντων οι οποίοι δήλωσαν ότι αναζητούν τοπικά νέα και τοπικές πηγές πληροφόρησης, το 54% απάντησε ότι το κάνει από τα ΜΚΔ.

Ακολουθούν η τηλεόραση (53%) και η ενημέρωση από στόμα σε στόμα (50%) ως εξίσου δημοφιλείς επιλογές.

Τα σάιτ των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και οι εφαρμογές τους για έξυπνες συσκευές ήταν η επόμενη πηγή τοπικών ειδήσεων (35%), έπεται το ραδιόφωνο (34%) και ακολουθούν οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές οι οποίες σχετίζονται με τοπικές εφημερίδες (32%).

Οι έντυπες εκδόσεις αξιοποιήθηκαν ως πηγές ενημέρωσης από το 22% εκείνων που δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τα τοπικά νέα.

Στην χαρτογράφηση συμπεριφοράς ανα ηλικιακή ομάδα αναγνωστών/χρηστών φαίνεται ότι τα τοπικά ΜΜΕ στο Η.Β. κάνουν καλή δουλειά ώστε οι νέοι 16-24 ετών σε ποσοστό 49%– ένας στους δύο- να δηλώνουν ότι καταναλώνουν ή παρακολουθούν τοπικά νέα και την επικαιρότητα. Και αυτό το κάνουν (46%) κυρίως μέσα από την ιστοσελίδα του BBC News και της αντίστοιχης εφαρμογής για έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές.

Πιο φανατικοί των τοπικών ειδήσεων αλλά και της τρέχουσας επικαιρότητας είναι οι άνω των 55 ετών (73%).

Στο ζητούμενο της έρευνας, να αναφέρουν συγκεκριμένες πηγές για την ενημέρωση τους οι Βρετανοί, το 38% απάντησε ότι χρησιμοποιεί «τοπικές ομάδες ή λογαριασμούς στα ΜΚΔ».

Το δελτίο με τα νέα από την περιφέρεια του BBC One, η ιστοσελίδα και η εφαρμογή του BBC News ήταν τα αμέσως επόμενα σημεία αναφοράς, ως πηγές πληροφόρησης, με το 35% των ανθρώπων να δηλώνει ότι τις χρησιμοποιεί.

Μόλις ένας στους δέκα (12%) των ερωτηθέντων είπε ότι χρησιμοποιεί μια τοπική δωρεάν εφημερίδα για ειδήσεις και πληροφορίες και το 11% μια τοπική εφημερίδα επί πληρωμή. Λιγότεροι (10%) δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τοπικό δωρεάν περιοδικό και το 2% δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τοπικό περιοδικό επί πληρωμή.

Στην Αγγλία, ωστόσο, οι αναγνώστες έντυπων ΜΜΕ δήλωσαν ότι  ήταν πιο πιθανό να διαβάσουν μια δωρεάν εφημερίδα (47%) ή ένα δωρεάν περιοδικό (42%) από μια επί πληρωμή τοπική εφημερίδα (37%).

Διαβάστε επίσης:

Mega: Στο «νήμα» πάνω κέρδισε την κούρσα τηλεθέασης της Τρίτης

Μη χάσετε το «Ποντίκι» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα βρέθηκε στην κορυφή της τηλεθέασης η «Γη της ελιάς»ω

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρετανία,vretania