«Βουνό» τα ληξιπρόθεσμα χρέη – Ενισχύθηκαν κατά 11,8 δισ. το ενδεκάμηνο του 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαντλείται πλήρως η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, όπως προκύπτει από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία. Το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα χρέη των πολιτών ενισχύθηκαν κατά 11,8 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δείχνουν ότι τον Νοέμβριο – παρ' ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν σχετικά καλά- τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς τις εφορίες αυξήθηκαν κατά 1,453 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αυξήθηκαν από τα 10,380 δισ.

ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου σε 11,833 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου, ποσό που ισοδυναμεί με (σχεδόν) το τετραπλάσιο των βεβαιωμένων εσόδων από ΕΝΦΙΑ στη διάρκεια του έτους, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία σκαρφάλωσαν στο δυσθεώρητο ύψος των 83,63 δισ. ευρώ στα τέλη Νοεμβρίου. Σε διάστημα ενός μηνός, αυξήθηκαν σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του ενδεκάμηνου (Ιανουάριος – Νοέμβριος 2015) ενισχύθηκαν κατά 11,8 δισ. ευρώ.

Τον Νοέμβριο, τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη (όσα δημιουργήθηκαν έως τα τέλη του 2014 και πριν το 2015) διαμορφώνονταν στα επίπεδα των 71,7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στα 11,8 δισ. ευρώ, έναντι 10,3 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: Αν αντί να αυξάνουν διαρκώς οι φόροι επιλέγονταν η στοχευμένη μείωση των συντελεστών μήπως τα αποτελέσματα στο ταμείο θα ήταν καλύτερα; Το ερώτημα έχει μόνο ρητορική διάσταση, καθώς το 2016 ψήνονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των δανειστών για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού που υπάρχει για να επιτευχθούν τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΓΓΔΕ, ότι από τα 11,8 δισ. ευρώ, μόνο τα 7,2 δισ. ευρώ θεωρούνται «αποτελεσματικό νέο ληξιπρόθεσμο χρέος», χρέος δηλαδή το οποίο έχει πιθανότητες να εισπραχθεί. Τα υπόλοιπα 4,6 δισ. ευρώ αφορούν πτωχούς οφειλέτες, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις με απλήρωτους φόρους, μηδενικά και πλασματικά ΑΦΜ, διάφορες εισφορές οι οποίες συνβεβαιώνονται με τους φόρους, μισθώματα, δάνεια και πρόστιμα.

Όλες αυτές οι οφειλές θεωρείται ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες είσπραξης και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 83,6 δισ. ευρώ (στα 11,833 δισ. ευρώ των νέων ληξιπρόθεσμων προστίθενται και συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 71,797 δισ. ευρώ έως το τέλος του περασμένου έτους).

Το νέο άλμα των απλήρωτων φόρων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα, συνδέεται με τη συσσώρευση πολλών υποχρεώσεων τον Νοέμβριο από τον ΕΝΦΙΑ και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος έως την απόδοση ΦΠΑ και τις αναδρομικές αυξήσεις των προκαταβολών φόρου για επιχειρήσεις και αγρότες, μέρος των οποίων επίσης έπρεπε να πληρωθεί τον περασμένο μήνα.

Η νέα έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών μάλιστα, παρατηρήθηκε σε ένα μήνα όπου τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν σχετικά καλά. Αν κατάφερναν στο υπουργείο Οικονομικών να σταματήσουν την τρελή κούρσα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ίσως δεν θα χρειάζονταν να αναζητούνται κάθε τρεις και πέντε, ισοδύναμα...

Πηγή: Euro2day.gr

χρέηληξιπρόθεσμα χρέηεφορίαΦΠΑHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα