Βουλή: Ένταση για πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια – Η κυβέρνηση απέσυρε το άρθρο για τον αναβαλλόμενο φόρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με πολλά... μποφόρ και με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, εκ μέρους της κυβέρνησης, ξεκίνησε στην αρμοδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που εμπεριέχει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα» δάνεια.

Η σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης στην έναρξη της συνεδρίασης αφορούσε την επιλογή, για ακόμα μια φορά, της κυβέρνησης για την «φαστ τρακ» διαδικασία ψήφισης του νομοθετήματος. Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, «μπήκε» προς επεξεργασία αργά

το μεσημέρι της Τετάρτης και την Πέμπτη εισάγεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προχώρησε στην απόσυρση του άρθρου 9 του νομοσχεδίου που αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο.

Το άρθρο 9 προέβλεπε:

«Άρθρο 9 Τροποποιήσεις του ν. 4172/2013 (Α΄167)

«Το άρθρο 27Α του ν. 4172/2013 τροποποιείται, από την έναρξη ισχύος του ν. 4340/2015 ως εξής:

1. Η περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής: «α) αναβαλλόµενη φορολογική απαίτηση επί προσωρινών διαφορών, υπολογιζόµενη µε τον ισχύοντα στις 31.12.2014 φορολογικό συντελεστή, που αφορά το υπολειπόµενο (αναπόσβεστο) ποσό της χρεωστικής διαφοράς της παραγράφου 2 του άρθρου 27, το οποίο έχει προκύψει σε βάρος των εποπτευόµενων από την Τράπεζα της Ελλάδος νοµικών προσώπων των παραγράφων 5, 6 και 7 του άρθρου 26 και».

2. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 2 αντικαθίσταται ως εξής: «β) αναβαλλόµενη φορολογική απαίτηση επί προσωρινών διαφορών που αφορά στις συσσωρευµένες προβλέψεις και λοιπές εν γένει ζηµιές λόγω πιστωτικού κινδύνου αναφορικά µε απαιτήσεις των προαναφερθέντων νοµικών προσώπων, η οποία έχει λογισθεί έως τις 31.12.2014, µε τον ισχύοντα την ηµεροµηνία αυτή φορολογικό συντελεστή, σύµφωνα µε τις διατάξεις των Διε- θνών Προτύπων Χρηµατοοικονοµικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) και τις διατάξεις του παρόντος νόµου ή τις αντίστοιχες διατάξεις του προϊσχύσαντος ν. 2238/1994(Α΄151) και εµφανίζεται στις νοµίµως ελεγµένες και εγκεκριµένες από την τακτική Γενική Συνέλευση των µετόχων ή των συνεταίρων, ετήσιες εταιρικές οικονοµικές καταστάσεις του έτους 2014, των ανωτέρω νοµικών προσώπων, εφόσον έχουν συνταχθεί µε βάση τα ΔΠΧΑ, µετατρέπεται, στο σύνολό του ή µερικά µε τον τρόπο που περιγράφεται κατωτέρω, κατά περίπτωση, σε οριστική και εκκαθαρισµένη απαίτηση αυτού έναντι του Δηµοσίου, σε περίπτωση κατά την οποία το λογιστικό, µετά από φόρους, αποτέλεσµα χρήσης του νοµικού προσώπου είναι ζηµία, σύµφωνα µε τις, κατά τα παραπάνω, νοµίµως ελεγµένες και εγκεκριµένες εταιρικές οικονοµικές καταστάσεις από την τακτική Γενική Συνέλευση των µετόχων ή συνεταίρων. Στις περιπτώσεις που στα προαναφερθέντα νοµικά πρόσωπα δεν εφαρµόζονταν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηµατοοικονοµικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ) στις 31.12.2014, για την εφαρµογή του προηγούµενου εδαφίου και της περίπτωσης α΄ της παρούσας παραγράφου λαµβάνεται υπόψη το ποσό της αναβαλλόµενης φορολογικής απαίτησης επί προσωρινών διαφορών που έχει λογισθεί έως τις 30 Ιουνίου 2015».

Βουλήνομοσχέδιοπροαπαιτούμενααπόσυρσηαναβαλλόμενος φόροςHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα