Βουλή: Ένσταση αντισυνταγματικότητας από 5 κόμματα της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο περί ιδιωτικών πανεπιστημίων – Δείτε live

Τριήμερο «φωτιά» ξεκίνησε στη Βουλή, όπου συζητείται από το πρωί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων νέων πανεπιστημίων στην Ελλάδα με πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης να υποβάλλουν ένσταση αντισυνταγματικότητας.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση

και Νίκη κατέθεσαν ένσταση αντισυνταγματικότητας, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται το Σύνταγμα, τη δημοκρατία και τους αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία.

«Κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ, τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ», είπε η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου με τον Διονύση Καλαματιανό να αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο είναι πρόδηλα αντισυνταγματικό κι αποτελεί πολιτική επιλογή για την υλοποίηση του νεοφιλελεύθερου δόγματος Πισσαρίδη… Μετατρέπετε την εκπαίδευση από εστία γνώσης σε επιχείρηση, θέλετε τους φοιτητές πελάτες και τους καθηγητές υπαλλήλους», είπε.

Το κάλεσμα του προέδρου της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό που γίνεται για το Σύνταγμα της χώρας. Κάνουμε πρόταση σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση να καταθέσουμε από κοινού πρόταση δυσπιστίας. Έξω γίνεται ο χαμός με αγρότες, με τα Τέμπη», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς.

Δείτε live τη συζήτηση

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση της η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παραπέμπει στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Στην πολυσέλιδη έκθεση της δεν καταλήγει σε συμπέρασμα αποδοχής ή προβληματισμού, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα κριθεί στο ανώτατο επίπεδο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

«Υπό το φως των ρυθμίσεων του Συντάγματος, της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΟλΣτΕ 3457/1998 και λοιπές), του γεγονότος ότι η ανώτατη εκπαίδευση ανήκει, κατ’ αρμοδιότητα, στα κράτη μέλη της Ένωσης, της νεότερης νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτή αναλύεται ανωτέρω σε σχέση προς την ελληνική έννομη τάξη, και της ερμηνείας του Συντάγματος νοούμενης ως αντικειμενικής, το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη, δεδομένου ότι τα ζητήματα που μπορούν να τεθούν από την ψήφιση του υπό συζήτηση νομοσχεδίου δεν έχουν απασχολήσει, υπό τη συγκεκριμένη μορφή τους, τη δικαιοσύνη, εθνική και ενωσιακή», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Βουλή προεξοφλούν ένα τριήμερο «φωτιά» στη Βουλή

Διαβάστε επίσης:

Αιφνιδιαστική αντικατάσταση του υποδιοικητή της ΕΥΠ που ελέγχει και το σύστημα υποκλοπών

ΥΠΕΞ για καταδίκη Μπελέρη: Εντείνεται η ανησυχία για την αντικειμενικότητα της δίκης

«Πόρτα» της Εκκλησίας και στο γεύμα της Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο – Ακραίες ενέργειες της Ιεραρχίας, τι απαντά η ΠτΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Ένσταση,vouli, enstasi