Βουλευτές σε νευρική κρίση

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, καθώς πολλοί βουλευτές ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου τους έχουν αφήσει να κινούνται στα τυφλά, χωρίς στόχευση και επιχειρηματολογία, σε μία στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται.

Όπως ισχυρίζονται πολλοί βουλευτές, δεν υπάρχει συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτούς και στην κυβέρνηση, ενώ δεν υπάρχει κανείς για να ακούσει τα παράπονα και τις αγωνίες τους. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει να κινείται σε άλλους ρυθμούς και

με άλλες προτεραιότητες από αυτές που εισπράττουν οι ίδιοι από τους ψηφοφόρους τους.

Η οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη εξαιτίας της ακρίβειας στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης, έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τις αντιδράσεις των πολιτών προς τα μέλη του Κοινοβουλίου. Οι περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος – ιδιαίτερα αυτοί της περιφέρειας – δεν προλαβαίνουν να καταγράφουν παράπονα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η οργή των πολιτών ξεχειλίζει.

Όπως λένε οι ίδιοι, οι απαντήσεις που δίνουν είναι λίγες και αδύναμες, αφού στην πραγματικότητα κανείς δεν τους ενημερώνει για το πώς σκέπτεται το Μέγαρο Μαξίμου να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Διγλωσσία και ανασφάλεια

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να κρατά μικρό καλάθι στις παροχές τούς έχει θορυβήσει ακόμη περισσότερο, καθώς πολλοί από αυτούς καταγράφουν και τη διγλωσσία που υπάρχει μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.

Το επίδομα το οποίο η κυβέρνηση προγραμμάτιζε να δώσει γύρω στο Πάσχα και για το οποίο είχε γίνει πολύς λόγος όλο το προηγούμενο διάστημα φαίνεται να παγώνει παρά τις διαβεβαιώσεις κάποιων υπουργών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης εμφανίζονται εξαιρετικά φειδωλοί, καθώς τα μηνύματα που παίρνουν από την Ευρώπη για το χρέος και την οικονομική διαχείριση της χώρας δεν είναι ενθαρρυντικά. Με την ουκρανική κρίση σε εξέλιξη αυτό το κλίμα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο, αφού κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί το επόμενο διάστημα.

Οι προθέσεις των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη από την άλλη δεν αρκούν, καθώς οι λογαριασμοί στην ενέργεια πνίγουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας και Χρήστος Μπουκώρος πριν από λίγες μέρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις αυξήσεις στο ρεύμα προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο Κέλλας κάλεσε τον «ακριβοθώρητο», όπως τον αποκάλεσε, υπουργό να απαντήσει πότε θα φτάσει στον αγροτικό κόσμο το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, ενώ ο Μπουκώρος σημείωσε πως οι επιδοτήσεις των λογαριασμών δεν έχουν φανεί λόγω των υπέρογκων αυξήσεων.

Ο ίδιος έκανε λόγο ακόμα και για υπαρξιακό ζήτημα όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, προσθέτοντας ότι «ασφαλώς είναι διεθνής κρίση, είμαστε όμως επιφορτισμένοι με τον περιορισμό τοπικών συνεπειών».

Απώλεια επαφής…

Πολλοί βουλευτές ισχυρίζονται ότι πλέον δεν υπάρχει καμία ουσιαστική επαφή με την πλειονότητα των υπουργών, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τους θυμάται μόνο όταν θα πρέπει να στηρίξουν το επιτελικό κράτος ύστερα από κάποια αστοχία ή κάποια δύσκολη κυβερνητική απόφαση.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας δεσμός ανάμεσα στην Κ.Ο. και την κυβέρνηση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πολλές φορές μαθαίνουν μέσα στη Βουλή για τα νομοθετήματα που προωθεί το Μαξίμου.

Στο στόχαστρο των βουλευτών βρίσκονται πλέον και οι επικοινωνιακές τακτικές της κυβέρνησης, οι οποίες – όπως λένε –, αντί να ενισχύσουν το κυβερνών κόμμα φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Με λίγα λόγια ισχυρίζονται πως η λογική που υπάρχει στην κυβέρνηση, ότι η αποδυνάμωση και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα έναντι του ΚΙΝΑΛΛ και του ΚΚΕ θα βοηθήσει τη Ν.Δ., όχι μόνο δεν ευσταθεί, άλλα παρουσιάζει το κυβερνών κόμμα ως τον αδύναμο κρίκο στη διαχείριση των κοινωνικών θεμάτων.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τη χαρά με την οποία υιοθέτησε το Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση που έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας να υπάρξει ραντεβού των στελεχών της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία των αγροτών μόνο και μόνο επειδή ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στα μπλόκα.

«Είναι δυνατόν οι αγρότες να βρίσκονται στα μπλόκα τόσες μέρες και η κυβέρνηση να μην σκέπτεται να κάνει διάλογο μαζί τους;» αναρωτιούνται βουλευτές της επαρχίας. «Διαρκώς είμαστε στην άμυνα και όχι στην επίθεση. Υιοθετώντας την πρόταση του ΚΚΕ οι βουλευτές των αγροτικών νομών της Ν.Δ. εμφανίζονται να μην έχουν κάνει τίποτα για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Κάθε μέρα μας αποδυναμώνουν. Μας υποτιμούν» προσθέτουν ακόμα.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν μάλιστα ότι και η υπερπροβολή του ΚΙΝΑΛΛ και του Νίκου Ανδρουλάκη τελικά έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν στην κυβέρνηση.

«Το θέμα είναι να δείξουμε ότι εμείς, η κυβέρνησή μας, το κόμμα μας βρίσκεται δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» λένε στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. «Αντί να τους δείξουμε ότι συμπάσχουμε μαζί τους, το μόνο που κάνουμε είναι να κινούμαστε με βάση το πώς θα ροκανίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν θα μας βγάλει πουθενά».

Διαβάστε επίσης:

Κυβέρνηση του «βλέποντας και κάνοντας»

Τσίπρας: Καταγγέλλει «πλιάτσικο» εν μέσω κρίσης ακρίβειας

Πάρτι γενεθλίων για τον κορωνοϊό

Keywords
Τυχαία Θέματα