Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Maddie Mortimer

Οι χάρτες των υπέροχων σωμάτων μας

Μετάφραση: Ειρήνη Γεούργα

Εκδόσεις: Διόπτρα

Σελ.: 624

Κάτι κινείται με κακόβουλη χαρά μέσα στο σώμα της Λίας, μαθαίνοντας τη ζωή της με κάθε λεπτομέρεια. Κάτι που αλλάζει σχήματα και διαφεύγει, ταξιδεύει μέσα της απ’ άκρη σ’ άκρη. Εξαπλώνεται.

Η Λία, ο άντρας της και η κόρη τους είναι μια ευτυχισμένη οικογένεια. Ώσπου μια ξαφνική διάγνωση απειλεί να εκτροχιάσει τις ζωές τους.

Καθώς ο εισβολέας κατακτά το σώμα της και η ιστορία της γίνεται ιστορία του, η Λία θέλει κι άλλο χρόνο. Θέλει να ζήσει, να χαρεί

την κόρη της, που μόλις μπαίνει στην εφηβεία.

Και να κλείσει επιτέλους τους λογαριασμούς της με το παρελθόν. Αλλά πώς μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα γεγονότα που μας σημάδεψαν, όταν το ίδιο μας το σώμα είναι αυτό που φέρει τα σημάδια; Και υπάρχει άραγε η στιγμή που είμαστε έτοιμοι να πούμε αντίο;

Ένα μυθιστόρημα που ακροβατεί με τόλμη ανάμεσα στο προσωπικό και στο καθολικό, στη θλίψη και στην ελπίδα.

Μια ιστορία για το τι σημαίνει να ενηλικιώνεσαι, ακόμη και στο τέλος της ζωής σου. Μια ιστορία για το φως και το σκοτάδι που κατοικούν μέσα μας, μέσα στα υπέροχα, μοναδικά σώματά μας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Sheila Fitzpatrick

Σύντομη ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σελ.:312

Μια εμπεριστατωμένη επισκόπηση της πολυτάραχης διαδρομής μιας παγκόσμιας υπερδύναμης. Η πολύπλοκη ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης συνεχίζει να μας συναρπάζει και να επηρεάζει την παγκόσμια πολιτική. Από τη Ρωσική Επανάσταση και τον Λένιν στον Μεγάλο Τρόμο του Στάλιν, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την περεστρόικα του Γκορμπατσόφ, στο βιβλίο αυτό ξετυλίγονται με κινηματογραφικό τρόπο τα εβδομήντα πέντε χρόνια της κομμουνιστικής διακυβέρνησης αλλά και της κατάρρευσης μιας αυτοκρατορίας. Η καταξιωμένη ιστορικός Sheila Fitzpatrick ζωντανεύει τα πορτρέτα βασικών σοβιετικών προσωπικοτήτων, παρουσιάζει τη μοίρα των μη ρωσικών δημοκρατιών που συχνά μένει εκτός της συζήτησης για τη σοβιετική ιστορία, ενώ φτάνει στα επακόλουθα της απροσδόκητης πτώσης του καθεστώτος, χωρίς να παραλείπει βέβαια και την άνοδο του Βλαντίμιρ Πούτιν. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Robert M. Piersig

Το Ζεν και η εξερεύνηση της μοτοσυκλέτας

Μετάφραση: Αλέξης Καλοφωλιάς

Εκδόσεις: Οξύ

Σελ.: 560

Στο σημείο ακριβώς που η χαρά της περιπλάνησης συναντά την ανάγκη για αυτογνωσία και η πνευματική ελευθερία το πραγματικό της τίμημα, ο Robert M. Piersig ξεκινά ένα μακρύ ταξίδι με τη μηχανή του, παρέα με τον μικρό του γιο κι ένα ζευγάρι φίλων, στις αχανείς εκτάσεις των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών της δεκαετίας του ’70. Το Ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσυκλέτας, ο πιο «hip» τίτλος της αμερικανικής λογοτεχνίας και το αγαπημένο «φιλοσοφικό οδοιπορικό» εκατομμυρίων αναγνωστών σε όλο τον κόσμο, είναι πριν και πάνω απ’ όλα μια θριαμβευτική επιβεβαίωση του επιχειρήματος πως η αλήθεια, αν τελικά υπάρχει, βρίσκεται παντού.
Θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί το πιο εμπορικό φιλοσοφικό βιβλίο όλων των εποχών, όμως δεν είναι απλώς ένα φιλοσοφικό βιβλίο, όπως δεν είναι ούτε ένας ταξιδιωτικός οδηγός και, ασφαλώς, δεν είναι ένα βιβλίο για μοτοσυκλέτες! (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αντώνης Νικολής

Περεγρίνος

Εκδόσεις: Αρμός

Σελ.: 512

Στην Ολυμπιάδα του 165 μ.Χ. ο κυνικός Περεγρίνος (Πρωτέας), όπως το είχε προαναγγείλει ήδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης, αυτοπυρπολείται. Με αφετηρία τις λιγοστές πληροφορίες από τον λίβελο του Λουκιανού («Περὶ τῆς Περεγρίνου τελευτῆς»), με ελεύθερη μυθοπλασία συμπληρώνεται και ανιστορείται αναλυτικά το πορτρέτο και ο βίος του ανθρώπου. Μία μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία του 2ου αιώνα μ.Χ., της εποχής της Β’ Σοφιστικής και του Αρχαίου Μυθιστορήματος. Όταν οι δεξιότητες κάποιου δεν επαρκούν, οι συγκυρίες δεν τον ευνοούν, όμως η διακαής επιθυμία του να διακριθεί τον εξωθεί στην ακραία δημόσια έκθεση του εαυτού του. Η ζωή και το πεπρωμένο ενός ήρωα όχι και τόσο μακρινού στους καιρούς μας. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Σσαμπάτ

Εκδόσεις: Bell

Σελ.: 536

Τι κρύβει «Το Υπόγειο», το βιβλιοπωλείο που στεγάζεται σε ένα παλιό εβραϊκό σπίτι στο κάστρο των Ιωαννίνων; Ποιο θαμμένο μυστικό συνδέει την παρέα των θαμώνων του; Ποια σχέση έχουν όλα αυτά με την εξαφάνιση μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας από τη Σύρο, τη δολοφονία μιας νεαρής γυναίκας μέσα στο κάστρο και το πτώμα που επιπλέει στη λίμνη με μια ζώνη δεμένη στο λαιμό; Τι αποσιωπούν ο κουκλοποιός με τα γυναικεία ρούχα που όλοι φωνάζουν «Ντυμένο» και ο «Θεός» που υποδύεται τον τιμωρό;

Λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ενώ η πόλη υποχωρεί στο εορταστικό φολκλόρ, με το χιόνι να επιμένει και την ομίχλη να σκεπάζει τα πάντα, άνθρωποι με διαφορετικές ζωές και αφετηρίες, έχοντας ο ένας άγνοια για την πραγματική ταυτότητα του άλλου, καταλήγουν κομμάτια του ίδιου παζλ. Αν σκάψεις την ομίχλη, θα φτάσεις σε μια ιστορία παλιά. Μια ιστορία «σφηνωμένη» στην καρδιά της πόλης.

Ένα Σσαμπάτ που κανείς δεν ξέχασε.

Και ίσως γι’ αυτό όλα να συμβαίνουν ξανά ημέρα Σάββατο.

Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Η πρώτη του χρόνου ξημερώνει με άγριο φως. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βεατρίκη Σαΐας – Μαγρίζου

Αόρατα φτερά

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Σελ.: 194

Η Εύα Καμπά είναι μια έφηβη με κινητικά προβλήματα που διψά για τη ζωή και ονειρευόταν από μικρή να γίνει χορεύτρια. Ζει όμως σε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει να αποδέχεται τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα βράδυ του Ιουνίου του 1988, τρεις άνδρες εισβάλλουν στο σπίτι της και αρπάζουν την Εύα και δύο φίλες της. Τι σχέση μπορεί να έχει η απαγωγή, χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον ατιμώρητο εγκληματία Άντολφ Χόρβαρτ;

Τι ρόλο θα παίξουν ένα πολύτιμο ρουμπίνι και μια πολύ παλιά και σπάνια εικόνα; Πώς συνδέεται η ιστορία της οικογένειας Καμπά με το δράμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, τις πυρπολήσεις χωριών, τις εκτελέσεις αθώων ανθρώπων, την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιοχών κατά την περίοδο της Κατοχής;

Ένα μυθιστόρημα με πλούσια πλοκή, πολλές ανατροπές και έντονο κινηματογραφικό ρυθμό. Ένα βιβλίο για τη δικαίωση και την ιστορική αλήθεια, για την αποδοχή και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, μέσα από τη ζωή ενός κοριτσιού που βιώνει τη διάκριση αλλά, όταν πεισμώνει, πετάει με αόρατα φτερά. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Διαβάστε επίσης:

Βιβλίο: Μαρία εναντίον Κάλλας: δυο ξεχωριστές ζωές!

Βιβλιόφιλοι: Κλείνοντας το μεγάλο στο μικρό

Βιβλίο: Η διεθνής των ηλιθίων

Keywords
Τυχαία Θέματα