Βιβλίο: Η Ρώμη ως ιστορική εμπειρία
Marcel Le Glay – Yann Le Bohec – Jean-Louis Voisin
Ρωμαϊκή Ιστορία
Επιστημονική επιμέλεια – ενημέρωση – συμπλήρωση: Σωτήρης Μετεβέλης
Μετάφραση: Σωτήρης Μετεβέλης – Χρήστος Γεμελιάρης
Εκδόσεις: Εστία
Σελ.: 688
Η «Ρωμαϊκή Ιστορία» των Marcel Le Glay, Yann Le Bohec και Jean-Louis Voisin καθοδηγεί τον αναγνώστη μεθοδικά σε έναν κόσμο που ανήκει στο παρελθόν, αλλά εξακολουθεί να τον διαμορφώνει. Το βάρος της γνώσης παραμένει «παρών», χωρίς να γίνεται επιδεικτικό, η αφήγηση προχωρεί με καθαρότητα, ρυθμό και παιδαγωγική ακρίβεια.
Έχουμε να κάνουμε με ένα βιβλίο που φιλοδοξεί να καταστήσει κατανοητή και χωρίς απλουστεύσεις τη ρωμαϊκή ιστορία. Και αυτό, σε έναν χώρο όπως ο ελληνικός, όπου η Ρώμη εξακολουθεί να διαβάζεται συχνά είτε μέσα από τον θαυμασμό είτε μέσα από έναν υπόγειο πολιτισμικό ανταγωνισμό με τον ελληνικό κόσμο, το καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρον.
Η βασική αρετή του βιβλίου είναι ότι αρνείται να δει τη Ρώμη ως «μοίρα» ή ως αναπόφευκτη αυτοκρατορική κατάληξη. Η ιστορία της δεν παρουσιάζεται ως ευθύγραμμη πορεία προς την παγκόσμια κυριαρχία, αλλά ως μια σειρά από επιλογές, κρίσεις, συγκρούσεις, προσαρμογές. Από την τοπική πόλη του Λατίου έως την κοσμοκρατορία, η Ρώμη γίνεται κατανοητή σαν μια πόλη η οποίαμαθαίνει, αποτυγχάνει, διορθώνεται, επιβάλλεται και τελικά φθείρεται δίχως να «εκπληρώνει» κάποιο προδιαγεγραμμένο πεπρωμένο.
Αυτός ο τρόπος αφήγησης είναι δομικός και αναλυτικός, με σταθερή επιφυλακτικότητα απέναντι στις μεγάλες λέξεις. Η res publica προσεγγίζεται ως ιστορικός μηχανισμός, η Αυτοκρατορία ως συγκεκριμένη μορφή εξουσίας και η έννοια της «παρακμής» ως πρόβλημα ερμηνείας. Τα φαινόμενα εξετάζονται μέσα στη χρονική τους εξέλιξη, με έμφαση στις λειτουργίες και τις μεταβολές τους, χωρίς συμβολικές φορτίσεις ή ηθικολογικές προβολές.
Το βιβλίο συνδυάζει πολιτική, στρατιωτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία σε ένα ενιαίο αφήγημα με εσωτερική συνοχή. Ο στρατός προσεγγίζεται ως θεσμός ενταγμένος στην κοινωνία, η πολιτική ως πεδίο πρακτικών και ισορροπιών, η οικονομία ως πλέγμα σχέσεων και μηχανισμών και η κοινωνία ως ενεργό πλαίσιο μέσα στο οποίο όλα αυτά λειτουργούν και μεταβάλλονται.
Ιδιαίτερα εύστοχη είναι η παρουσίαση της μετάβασης από τη Δημοκρατία στην Αυτοκρατορία. Χωρίς ρητορικές κορώνες, οι συγγραφείς δείχνουν πώς η κρίση των θεσμών γεννήθηκε μέσα από την ίδια την επιτυχία της Ρώμης: την επέκταση, τη συγκέντρωση πλούτου, τη στρατιωτικοποίηση της πολιτικής ζωής. Ο Καίσαρας, ο Αύγουστος και οι διάδοχοί τους εμφανίζονται ως φορείς λύσεων σε προβλήματα που είχαν ήδη ξεπεράσει τη Δημοκρατία.
Η ελληνική έκδοσηΕδώ η ελληνική έκδοση αποκτά αυτοτελή σημασία. Η επιστημονική επιμέλεια και ενημέρωση του Σωτήρη Μετεβέλη λειτουργεί διορθωτικά, καθώς αντιμετωπίζει το έργο ως ζωντανό σώμα, το οποίο πρέπει να συνομιλήσει με τη σύγχρονη ιστοριογραφία αλλά και με τον Έλληνα αναγνώστη.
Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το μεταφραστικό ζήτημα. Η απόδοση της ρωμαϊκής ορολογίας στα ελληνικά – θέμα στο οποίο ο επιμελητής αναφέρεται διεξοδικά στο εκτενές σημείωμά του – δεν είναι τεχνική λεπτομέρεια, αλλά ιστοριογραφική επιλογή. Η res publica, οι θεσμοί, τα αξιώματα, οι κοινωνικές κατηγορίες, μεταφέρονται με σεβασμό στη μακρά ελληνική μεταφραστική παράδοση.
Αυτή η στάση έχει σημασία: επιτρέπει στον Έλληνα αναγνώστη να διαβάσει τη Ρώμη όχι ως «ξένο σώμα», αλλά ως μέρος ενός κοινού μεσογειακού πολιτισμικού χώρου, χωρίς να χάνεται η ιδιαιτερότητά της.
Η «Ρωμαϊκή Ιστορία» απευθύνεται σε αναγνώστες που προσεγγίζουν την Ιστορία ως εργαλείο κατανόησης και ερμηνείας του παρόντος. Δεν προϋποθέτει εξειδικευμένη ακαδημαϊκή εμπειρία, αλλά απαιτεί προσοχή, χρόνο και διάθεση για στοχασμό. Μέσα από την ανάλυση των θεσμών, των μηχανισμών εξουσίας και των μορφών συλλογικής οργάνωσης, προσφέρει ένα σταθερό πλαίσιο ανάγνωσης φαινομένων που επανεμφανίζονται σε διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες. Βιβλία αυτού του τύπου λειτουργούν ως μέσο κατανόησης των δομών που συνεχίζουν να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πολιτική, την κοινωνία και την ισχύ σήμερα. Σε μιαν εποχή που η Ρώμη χρησιμοποιείται ως εύπεπτη αναλογία για τη σύγχρονη Δύση, το βιβλίο αυτό κάνει το αντίθετο: αποκαθιστά την πολυπλοκότητα της ιστορικής εμπειρίας.
Η «Ρωμαϊκή Ιστορία» των Marcel Le Glay, Yann Le Bohec και Jean-Louis Voisin, στην ελληνική της έκδοση, από τις εκδόσεις Εστία, αποφεύγει τον πειρασμό της τελικής ερμηνείας. Επιλέγει έναν διαφορετικό ρόλο: λειτουργεί ως χώρος σκέψης. Η Ρώμη προσεγγίζεται ως αντικείμενο παρατήρησης, με διάρκεια, αντιφάσεις και εσωτερική συνοχή, απαλλαγμένη από τον θαυμασμό και την αποστροφή που συχνά βαραίνουν την πρόσληψή της.
Ίσως γι’ αυτό το βιβλίο αντέχει στον χρόνο. Επειδή κρατά ανοιχτή τη συζήτηση και καλλιεργεί την ικανότητα ανάγνωσης της εξουσίας, της συνέχειας και της φθοράς μέσα στην Ιστορία. Μια ικανότητα απαιτητική, αλλά αναγκαία, που μετατρέπει τη γνώση του παρελθόντος σε εργαλείο κατανόησης του κόσμου.
Διαβάστε επίσης:
«Μάθε με να χορεύω» στο Φίλιον
Βιβλίο: Η Βόρειος Ήπειρος ως παράπλευρη απώλεια
Βιβλίο: Ρεμπέτικο (Το κακό βοτάνι)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δυνατός σεισμός τώρα στην Τουρκία – Εγινε αισθητός και στην Ελλάδα
- Παρέμβαση Τραμπ για τα Nησιά Τσάγκος και γιατί αφορά και την Ελλάδα
- Η Κυβέρνηση Μαξίμου ανοίγει την... κερκόπορτα για την «εξαγορά» της Ελλάδας από τις Ηνωμένες Πολιτείες
- Καιρός: Έρχονται λασποβροχές, χιόνια και 20άρια - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική
- Μεγάλη… κλοπή από τον Παναθηναϊκό! Πολυεργαλείο, που θα φέρει εκατομμύρια
- Καθηγητής του Χάρβαρντ ισχυρίστηκε ότι βρήκε την «ακριβή τοποθεσία» του Παραδείσου
- Φως στο Τούνελ: Η μητέρα της 16χρονης Λόρα έσπασε τη σιωπή της
- Θρίλερ στις Θερμοπύλες: Στα αζήτητα ο άνδρας που εντοπίστηκε νεκρός στις ιαματικές πηγές - Τα στοιχεία που βρέθηκαν στο βαν
- Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία - Ταρακουνήθηκαν πολλές περιοχές
- Λυκόβρυση: Απίστευτο ξύλο μεταξύ οδηγών για την προτεραιότητα - Βίντεο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Ανησυχία για χτύπημα στο Ιράν – Ακυρώνονται πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή
- Βιβλίο: Η Ρώμη ως ιστορική εμπειρία
- IndiGo: Εγκαινιάζει την πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Ινδίας–Ελλάδας με πτήσεις προς Αθήνα από Βομβάη
- Γιαννακοπούλου: «Είπαμε να κάνουμε διεύρυνση, δεν θα πάρουμε και τον Λαφαζάνη» – Εκτός θέσης του ΠΑΣΟΚ η Διαμαντοπούλου για τα ενεργειακά
- WSJ: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν ενεργά την αλλαγή καθεστώτος στην Κούβα μέχρι το τέλος του έτους
- Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Τουρκία – Αισθητός και στη Μυτιλήνη
- Κριτική ταινίας: «Επιστροφή στην πατρίδα» – Θεραπεύοντας το γερμανικό τραύμα
- Γαλάτσι: Ανήλικοι πέταξαν βεγγαλικά σε προαύλιο σχολείου – Στο νοσοκομείο 14χρονος μαθητής
- Μπακαλιάρος μεσογειακός, σε σάλτσα ντομάτας, με πατάτες και ελιές
- Ενίσχυση με NBA εμπειρία: Με Κόρι Τζόσεφ απαντά ο Ολυμπιακός στα προβλήματα των γκαρντ
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Βιβλίο: Η Ρώμη ως ιστορική εμπειρία
- Κριτική ταινίας: «Επιστροφή στην πατρίδα» – Θεραπεύοντας το γερμανικό τραύμα
- Μπακαλιάρος μεσογειακός, σε σάλτσα ντομάτας, με πατάτες και ελιές
- IndiGo: Εγκαινιάζει την πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Ινδίας–Ελλάδας με πτήσεις προς Αθήνα από Βομβάη
- Ανησυχία για χτύπημα στο Ιράν – Ακυρώνονται πτήσεις προς τη Μέση Ανατολή
- Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Τουρκία – Αισθητός και στη Μυτιλήνη
- Γιαννακοπούλου: «Είπαμε να κάνουμε διεύρυνση, δεν θα πάρουμε και τον Λαφαζάνη» – Εκτός θέσης του ΠΑΣΟΚ η Διαμαντοπούλου για τα ενεργειακά
- Φουντώνει το παζάρι για την Ουκρανία: Ασφυκτικές πιέσεις στον Ζελένσκι ώστε να δώσει το Ντονέτσκ – Το «τυράκι» και το αδιέξοδο
- Αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της κακοκαιρίας στην Αττική: Το χρονοδιάγραμμα για τις αποζημιώσεις
- Γαλάτσι: Ανήλικοι πέταξαν βεγγαλικά σε προαύλιο σχολείου – Στο νοσοκομείο 14χρονος μαθητής
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαζαρί για Καγιά: Αν λείπει στα κανάλια, να την πάρουν εκείνα, εγώ μέχρι στιγμής δεν έχω κανάλι
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
- Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (24 Ιανουαρίου)
- Ο Αλ Σάρα κάνει τα θελήματα του Ερντογάν
- Θέσεις στάθμευσης στον Δήμο Αθηναίων: Από βοηθητικός χώρος σε «χρυσή» επένδυση
- Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ αισθητός στη Μυτιλήνη
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 24 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Γκράφιτι με τιμές ναρκωτικών σε προαύλιο σχολείου – Στα «κάγκελα» γονείς και εκπαιδευτικοί
- Αστεροσκοπείο Τροόδους: Το παράθυρο της Κύπρου στο σύμπαν – Πάνω από 10.000 επισκέπτες στους πρώτους 6 μήνες
- Σαν σήμερα: Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στις 24 Ιανουαρίου



