Βήμα - βήμα το «America First»

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρεί σταδιακά στην ανατροπή του εμπορικού ισοζυγίου με όλο τον πλανήτη

Πρώτος στόχος της επιβολής δασμών η Γερμανία και ολόκληρη η Ευρώπη

Ακόμα μία σύνοδος κορυφής στην οποία ο «σταρ» Πρόεδρος των ΗΠΑ έκλεψε πάλι την παράσταση. Αυτή τη φορά στη σύνοδο Κορυφής των G7, που έλαβε χώρα στο Λα Μαλμπέ του Καναδά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλείνει ένα προς ένα τα ανοιχτά μέτωπα για να επικεντρωθεί στο κύριο σύνθημα της προεκλογικής του εκστρατείας, το «America First». Έτσι, λίγες μέρες

αφότου επιβλήθηκαν οι δασμοί σε Καναδά, Μεξικό και Ε.Ε., μετέχει στη σύνοδο των G7 και, ενώ αρχικά δείχνει σημάδια συμβιβασμού και συνεργασίας εν μέσω επίπονων διαπραγματεύσεων, αποσύρει ξαφνικά την υποστήριξή του από το τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου.

Η αντιπροσωπεία του και ο ίδιος είχαν εγκρίνει το έγγραφο με τα 28 σημεία, στο οποίο είχαν καταλήξει οι G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία), αλλά, χρησιμοποιώντας ως αφορμή μια δήλωση του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, εξέπληξε τους ομοτράπεζούς του καθώς, μέσα από το Air Force One, έδωσε εντολή στους εκπροσώπους του να αποσύρουν την αμερικανική σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέν.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, χώρας που πλήττεται – όπως η Ε.Ε. και ο υπόλοιπος κόσμος – από τους νέους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς, επανέλαβε σε συνέντευξη πως οι δασμοί αυτοί είναι «προσβλητικοί» έναντι της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θέτει σε κίνδυνο και την περιφερειακή οικονομική συμφωνία της NAFTA. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαίωσε και ο ίδιος πως τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν αντίποινα.

Οργή Τραμπ για την Ε.Ε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει έναν δικό του τρόπο να κρίνει τις εμπορικές συναλλαγές επωφελείς ή όχι για τη χώρα του. Για να αξιολογήσει κατά πόσον είναι δίκαιες οι εμπορικές συναλλαγές με τους εταίρους του, επικεντρώνει σε μία μόνο ερώτηση: Η τάδε χώρα έχει εμπορικό πλεόνασμα ή έλλειμμα με τις ΗΠΑ; Και κάπως έτσι δίνει την απάντηση στον εαυτό του και στον λαό του μέσω του αγαπημένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, του Twitter.

«Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ είναι 800 δισ. δολάρια. Δεν είναι δίκαιο. Γιατί πρέπει εγώ, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, να επιτρέπω σε χώρες να συνεχίζουν να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, όπως έχουν επί δεκαετίες, ενώ οι αγρότες μας, οι εργάτες και οι φορολογούμενοί μας πρέπει να πληρώνουν τόσο μεγάλο κι άδικο τίμημα;». Το σχόλιό του αφορά τη Γερμανία, αλλά και όλη την Ε.Ε., η οποία, σύμφωνα με τον Τραμπ, έχει πλεόνασμα 151 δισ. δολαρίων.

Η Γερμανία παραβιάζει εδώ και χρόνια τους κανόνες της Ε.Ε. για το εμπορικό ισοζύγιο, αποδίδοντας το τεράστιο πλεόνασμα των εξαγωγών στα μεγάλα επιτεύγματα των γερμανικών εταιρειών και, την ίδια στιγμή, ζητεί κυνικά από τα υπόλοιπα κράτη - μέλη να τηρούν τους κοινούς κανόνες.

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Η απάντηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Όλαφ Σολτς στην επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο είναι πως δεν είναι απαραιτήτως κακή, καθώς το νέο καθεστώς θα ενισχύσει την πολιτική βούληση των κρατών - μελών να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις στους κόλπους της Ε.Ε. Ήδη, ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δεχτεί πλήγμα λόγω των νέων κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, μετά την αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία.

Η λογική λέει πως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αναζητήσει λύσεις για κάθε μελλοντικό εξωγενή κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει ρήγματα, εν μέσω μάλιστα των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Τα ευρωπαϊκά κράτη απέτυχαν να οικοδομήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, που θα μπορούσαν να γίνουν ο νέος πόλος στο παγκόσμιο σύστημα, και ο Τραμπ το γνωρίζει καλά.

Σήμερα τα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη διαγωνίζονται μεταξύ τους ποιος θα πυροβολήσει πρώτος τα πόδια του. Σε διεθνές επίπεδο χρησιμοποιούν το όχημα της Ε.Ε. για να επιβάλουν τα εθνικά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας ουσιαστικά για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι. Βούτυρο στο ψωμί των ΗΠΑ...

Το Βερολίνο ανησυχεί για τους δασμούς των ΗΠΑ

«Είναι μια κακή ημέρα για το διεθνές εμπόριο». Η φράση αυτή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την απόφαση Τραμπ για την επιβολή δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο 25% και 10% αντίστοιχα, συμπυκνώνει όλες τις γερμανικές αντιδράσεις, από τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, που λέει ότι «στο America First η απάντηση είναι Europe United», έως την ανακοίνωση της Volkswagen, σύμφωνα με την οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη ανησυχία και καλεί ΗΠΑ και Ε.Ε. να συνεχίσουν τον διάλογο. Είναι άλλωστε γνωστό πως η πρώτη που πλήττεται από τους αμερικανικούς δασμούς είναι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Ενδεικτικά: Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για τις ευρωπαϊκές μάρκες αυτοκινήτων. Η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα: τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σε αξία το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών της χώρας αυτής προς τις ΗΠΑ. Το μερίδιο των γερμανικών οχημάτων στην αμερικανική αγορά των πολυτελών αυτοκινήτων υπερβαίνει το 40%, σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδία αυτοκινήτου (VDA).

Οι τελωνειακοί δασμοί που ισχύουν σήμερα είναι πράγματι διαφορετικοί μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Η Ευρώπη φορολογεί τις εισαγωγές οχημάτων από χώρες εκτός της Ε.Ε., συνεπώς και των αμερικανικών, με 10%. Στις ΗΠΑ, τα Audi, Volkswagen και άλλα ξένα οχήματα φορολογούνται με 2,5%. Ο Τραμπ έχει συχνά διαμαρτυρηθεί, σε ιδιωτικές συνομιλίες του, πως βλέπει υπερβολικά πολλές Mercedes στη Νέα Υόρκη, αλλά όχι αρκετά αμερικανικά αυτοκίνητα στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Από την πλευρά της γερμανικής βιομηχανίας, ο πρόεδρος του συνδέσμου Ντίτερ Κεμπφ δήλωσε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «παίζει κορώνα - γράμματα τη διατλαντική εταιρική σχέση που χρειάστηκε δεκαετίες για να χτιστεί». Η Ε.Ε. προσέφυγε ήδη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καταθέτοντας τη λίστα των αμερικανικών προϊόντων στα οποία προτίθεται να επιβάλλει δασμούς.

Πόσο ενωμένοι θα μπορέσουν να μείνουν όμως οι Ευρωπαίοι απέναντι στη «λαίλαπα» Τραμπ όταν η αμερικανική επιρροή στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης είναι αρκούντως ισχυρή ώστε να διαιωνίζονται οι ευρωατλαντικές σχέσεις, έστω και με την πλάστιγγα να γέρνει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού;

ΗΠΑΤραμπεμπόριοΕμπορικό ισοζύγιοΕυρωπαϊκή ΈνωσηοικονομίαΓερμανίαIssue: 2025Issue date: 14-6-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα