Βενετία: Τα «σκοτεινά» νησιά που σήμερα είναι τουριστικοί προορισμοί (Video)

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά της Ευρώπης, την Βενετία, βρίσκεται το λεγόμενο «Νησί της Πανούκλας», όπου υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους περίπου 160.000 άνθρωποι.

Σήμερα παρά το βαρύ παρελθόν, το νησί αυτό είναι ένας τουριστικός προορισμός, όπου πηγαίνουν οι λεγόμενοι «νοσηροί τουρίστες», μια ιδιαίτερη κατηγορία τουριστών που ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους αξιοθέατα. Σκοπός τους είναι να επισκεφτούν τους χιλιάδες τάφους, όπου κανένας δεν ξέρει ποιος

έχει ταφεί, σε ένα νησί που ήταν στην πραγματικότητα χωματερή για εκείνους που προσβάλλονταν από βουβωνική πανώλη.

Το νησί του Θανάτου

Το νησί Ποβέγκλια αποκαλείται και «Νησί του Θανάτου», κι όμως αντί να είναι ένα μέρος απότισης φόρου τιμής στους 160.000 Ιταλούς που χάθηκαν από την πανούκλα, τα τείχη είναι γεμάτα με γκράφιτι.

Το Ποβέγκλια βρίσκεται μόλις τέσσερα μίλια από το κέντρο της Βενετίας και αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Γύρω στα 1.300, ο μαύρος θάνατος εξαφάνισε περίπου το 60% του πληθυσμού της Ευρώπης. Ήταν μια τόσο κατακλυσμική πανδημία, που θεωρείται μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία, κοστίζοντας τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γηραιά Ήπειρο.

Σε ένα εξαιρετικά δημοφιλές κανάλι του YouTube η ομάδα  Yes Theory έχει ανεβάσει ένα χρονικό από την επίσκεψή της στο «Νησί του Θανάτου», όπως γράφει η  Express.co.uk . Η ομάδα αυτή έχει κάνει κι άλλα οδοιπορικά σε επικίνδυνα ή «σκοτεινά» μέρη στον κόσμο.

Για τον μέσο τουρίστα ίσως να είναι αδιανόητο να πληρώσει για να επισκεφτεί ένα τέτοιο μέρος. Αλλά υπάρχουν πολλοί που το θεωρούν εξαιρετικό αξιοθέατο.

Το νησί Ποβέγκλια έγινε η τελευταία κατοικία για 160.000 Ιταλούς που είχαν προσβληθεί από την πανούκλα. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό που έδωσε στο νησί την μακάβρια ονομασία του «Νησιού του Θανάτου». Το 1922 χτίστηκε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο και υπάρχει ένας θρύλος που αναφέρει ότι ένας γιατρός βασάνιζε τους ασθενείς και πολλούς τους οδηγούσε στον θάνατο πετώντας τους από ένα καμπαναριό. Το ψυχιατρείο αυτό έκλεισε το 1968 και έκτοτε αφέθηκε στην τύχη του, αλλά το συνοδεύουν οι πιο αλλόκοτες ιστορίες.

«Το ότι είναι τόσο ήσυχο μέρος κάνει τα πράγματα πιο ανατριχιαστικά. Ακούς πραγματικά τον αέρα, τον παραμικρό ήχος και αναρωτιέσαι αν είναι ένας ήχος που βγαίνει από τους τάφους. Η απουσία ζωής που βιώσαμε σε αυτό το νησί και σε ό,τι έχει απομείνει, μας έκανε να αισθανόμαστε κενοί και μπερδεμένοι που υπάρχουν ακόμα τέτοια μέρη», είπε ένα μέλος της ομάδας Yes Theory.

Το νησί του βρικόλακα

Η Βενετία όμως έχει κι άλλα νησάκια που τα συνοδεύουν σκοτεινές ιστορίες ανθρώπων. Ένα τέτοιο είναι το Λαζαρέτο Νουόβο, ένα νησί-φάντασμα, όπου ο αστικός μύθος λέει πως ζούσε το «Βαμπίρ της Βενετίας» .

Στο νησί έχουν βρεθεί μαζικοί τάφοι, μεταξύ αυτών και ένας που περιείχε τον σκελετό μιας γυναίκας, που ετάφη με ένα τούβλο στο στόμα- ένδειξη ότι ήταν το Βαμπίρ του νησιού.

Ο θρύλος λέει πως ο βρικόλακας ήταν από αυτούς που δεν σκότωναν το θύμα τους δαγκώνοντας το στον λαιμό, αλλά τρεφόταν με πτώματα τυλιγμένα σε σάβανο. Σύμφωνα με τον Σκοτεινό Άτλαντα, η εξήγηση για το τούβλο που είχε τοποθετηθεί στο στόμα του βρικόλακα στον τάφο δίνεται από το ότι το νεκροταφείο επαναχρησιμοποιήθηκε πολλά χρόνια αργότερα.

Το 1423 στο νησί αυτό είχε χτιστεί ένα νοσοκομείο για τα θύματα της πανώλης, εν μέσω μιας άλλης τρομερής πανδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Νορβηγία: Ηγέτης κόμματος πιάστηκε να κλέβει γυαλιά ηλίου από κατάστημα (video)

Απεργία Χόλιγουντ: Λάμψη και αναγνωσιμότητα αλλά πενιχρές απολαβές από δικαιώματα για δημιουργούς και ηθοποιούς

Διακοπές: Οι 10 ασφαλέστεροι προορισμοί – Γιατί είναι στην κορυφή η Ισλανδία (Video/Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα