Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης για Qatargate: «Δεν είναι δουλειά των ΜΜΕ να αρχίζουν να καταδικάζουν»

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης υπόσχεται να μην αφήσει πέτρα «που να μην σηκώσει» στην έρευνα για διαφθορά που συγκλονίζει την ΕΕ, ωστόσο προειδοποιεί πως η επανειλημμένη διαρροή πληροφοριών είναι «επικίνδυνη» για την εξασφάλιση της δικαιοσύνης.

«Η υπεράσπιση μπορεί να το χρησιμοποιήσει φυσικά, γιατί το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν εναπόκειται στον Τύπο να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων τους ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, είναι ευαίσθητο – αυτό είναι επικίνδυνο» τόνισε ο Βέλγος

υπουργός Δικαιοσύνης στο Politico μιλώντας από ένα ασφαλές σπίτι όπου περνά τα Χριστούγεννα λόγω απειλών εναντίον του από εγκληματικές οργανώσεις.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την υπόθεση. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η βελγική κρατική ασφάλεια, συνεργαζόμενη με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021. «Η βελγική δικαιοσύνη μας συνεργάζεται πολύ καλά με την ιταλική δικαιοσύνη σε αυτόν τον φάκελο», τόνισε. Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες είναι Ιταλοί.

Για τον υπουργό Δικαιοσύνης η βελγική έρευνα δείχνει πως οι επενδύσεις στο βελγικό σύστημα δικαιοσύνης, στις βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών και στο τμήμα καταπολέμησης της διαφθοράς της βελγικής αστυνομίας αποδίδουν τώρα. Η φιλοξενία των ευρωπαϊκών θεσμών, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών θεσμών έχει ευθύνες, τόνισε ο Φλαμανδός πολιτικός. Το Βέλγιο δεν δίνει «ελεύθερη είσοδο στους εγκληματίες», σημείωσε, και η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη «στέλνει επίσης ένα μήνυμα σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο στο μέλλον».

«Η βελγική κρατική ασφάλεια δεν εργάζεται μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού, αλλά και για την καταπολέμηση της κατασκοπείας και της ξένης ανάμειξης», δήλωσε. «Στοχεύουμε πρωτίστως τις χώρες που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την κοινωνία μας», συνέχισε, επισημαίνοντας τη Ρωσία, την Κίνα και τα «κράτη-απατεώνες» ως χώρες που βρίσκονται σαφώς στο ραντάρ της βελγικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Έκανε επίσης αναφορά στα δικά του Χριστούγεννα υπό φρούρηση. «Η κατάσταση στην οποία βρίσκομαι σήμερα αποδεικνύει επίσης ότι το οργανωμένο έγκλημα προσπαθεί να παρέμβει -μέσω εκφοβισμού και βίας- στην κοινωνία μας. Ζητήσαμε επίσης από την κρατική ασφάλεια να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα πάνω σε αυτό, να εξετάσει το πιθανό πρόβλημα της διαφθοράς στο σύστημά μας να εξετάσει την επιρροή των αποφάσεων και των οργάνων λήψης αποφάσεων».

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων και των ισορροπιών, το Βέλγιο ελπίζει να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, είπε, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης να οργανώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το βελγικό δικαστικό σώμα θα ήθελε ευχαρίστως να συνεργαστεί ακόμη στενότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικα κάλαντα στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου

Νέα πρόκληση Ακάρ: Αλαζονική η Ελλάδα – Το ΝΑΤΟ να σταματήσει να την κακομαθαίνει

Υποκλοπές: «Πόλεμος» Κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την παρακολούθηση Φλώρου

Keywords
Τυχαία Θέματα