Βασίλη, πες μου ένα παραμύθι…

"Π" ARTΜια ΓνώμηΈντυπη Έκδοση

Απόψε πριν κοιμηθώ, θέλω να ξαναγίνω παιδί και ν’ ακούσω ένα παραμύθι. Ο τίτλος του είναι «Η παράξενη παρέα του Ορφέα», εκδόσεις Λιβάνη, σαράντα σελίδες με ένα έμμετρο παραμύθι του Βασίλη Κάργα για τη δύναμη της μουσικής, την αξία της φιλίας, της τέχνης και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Μια φορά κι έναν καιρό/ ήταν ένα καγκουρό/ που ’πινε πολύ νερό/ μα δεν έλεγε το ρο/ Ήτανε και μια καμήλα/ που μασούσε όλο μήλα /

Μια χελώνα με μπικίνι/ κολυμπούσε στην Κερκίνη.

- Τι σε παρακίνησε Βασίλη να γράψεις αυτό το παραμύθι; τον ρωτάω πίνοντας ένα καφεδάκι.

«Αφορμή για να γράψω το παραμύθι ήταν ο μυθικός Ορφέας, που από παιδί ακόμα έδειξε την αγάπη του και την κλίση του στη μουσική και η πεντάχρονη κόρη μου, η Ευαγγελίνα. Ο ίδιος ο θεός Απόλλωνας του δίδαξε τη μουσική και του χάρισε τη λύρα του, την οποία μάλιστα εξέλιξε. Η δύναμη της μουσικής του ήταν τέτοια που ημέρευε και σαγήνευε τα θηρία. Έπαιζε τόσο αρμονικά τη λύρα και τραγουδούσε τόσο γλυκά, που λένε ότι και τα άγρια ζώα του δάσους μαζεύονταν γύρω του για να τον ακούσουν. Στο παραμύθι μου, ο Ορφέας σαγηνεύει με τη λύρα του και το τραγούδι του αγαπημένα ζώα των παιδιών, που ξεκίνησαν ένα μακρύ ταξίδι για να τον συναντήσουν στη Θράκη και τους αλλάζει τη μοίρα.

Πρόκειται για μια σύγχρονη, παιδική «Κιβωτό του Νώε». Είναι ένα παραμύθι για τη δύναμη της μουσικής, για τις αξίες της φιλίας και της συντροφικότητας και για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Χωρίς να είναι διδακτικό αλλά με τρόπο διασκεδαστικό και παιγνιώδη διάθεση, περνάει στο παιδί το μήνυμα ότι η μουσική, η τέχνη, η φιλία, η συντροφικότητα, η συλλογικότητα, η αποδοχή της διαφορετικότητας βοηθούν τον άνθρωπο να ξεπεράσει τα ατομικά του προβλήματα και να ενταχθεί σε κοινωνικές ομάδες»

- Τι ξεχωριστό έχει αυτή η ιστορία;

«Το παραμύθι είναι έμμετρο. Είναι γραμμένο σε στιχάκια. Το γεγονός ότι είναι έμμετρο βοηθάει τα παιδιά 3 - 10 ετών, τα οποία μαθαίνουν ακόμα τη γλώσσα, να γνωρίσουν – να εξοικειωθούν – και με τον ρυθμό της γλώσσας. Το παιδί μπορεί εύκολα να το απομνημονεύσει, να το μάθει, να το τραγουδήσει. Το ότι έχει μέτρο, έξαλλου, το καθιστά εύκολο να μελοποιηθεί, να τραγουδηθεί… Πρόκειται, λοιπόν, για ένα παραμύθι αστείο και διασκεδαστικό, ένα παραμύθι με ρυθμό και παιγνιώδη διάθεση, που αναδεικνύει όχι μόνον τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, μα και τη δύναμη των λέξεων, τους συνειρμούς των ήχων, τις δυνατότητες της γλώσσας».

Η εξαιρετική εικονογράφηση της Παναγιώτας Καρτσακάλη, που τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο εικονογράφησης παιδικού βιβλίου από την κριτική επιτροπή των Βραβείων Βιβλίου Public, βοηθά το παιδί να οπτικοποιήσει τις εικόνες και να αναπτύξει τη φαντασία του.

παιδίπαραμύθιΒΙΒΛΙΟΗ παράξενη παρέα του ΟρφέαΒασίλης ΚάργαςIssue: 2038Issue date: 20-9-2018Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα