«Βαρύ» το Brexit για τον καφέ - Έως και 5% οι ανατιμήσεις λόγω της αδύναμης λίρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι εθισμένοι στον καφέ Βρετανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι θα πληρώνουν περισσότερο για την καθημερινή τους συνήθεια τους επόμενους μήνες καθώς έχουν αρχίσει να περνάνε στον καταναλωτή οι αυξημένες τιμές των εισαγωγών, γράφει δημοσίευμα του Bloomberg.

Οι επιχειρήσεις στο Λονδίνο που καβουρδίζουν τον καφέ και συμβάλλουν στην προμήθεια της αγοράς με ποιοτικό καφέ, αντιμετωπίζουν απότομη αύξηση των τιμών του καφέ εξαιτίας της πτώσης της ισοτιμίας της λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών

σε σχέση με το δολάριο.

Όπως οι περισσότεροι εισαγωγείς προϊόντων, και οι εισαγωγείς καφέ πληρώνουν τα προϊόντα τους σε δολάρια και η απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταραχές στην αγορά νομισμάτων.

Οι πελάτες της Square Mile Coffee Roasters, πληρώνουν κατά 3% έως 5% ακριβότερα τα 350 γραμμάρια καφέ σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια καταστήματος που πουλάει καφέ Anette Moldvaer.

«Καταλήγουμε να πληρώνουμε πολύ περισσότερο για τον καφέ» είπε η Moldvaer τονίζοντας ότι πλήρωσε σχεδόν 7.500 δολάρια περισσότερο τα 18.950 κιλά καφέ που αγόρασε σε σχέση με την τιμή πριν από τις 23 Ιουνίου.

Η εταιρεία Square Mile καβουρδίζει περίπου 120 τόνους καφέ τον χρόνο που προμηθεύεται από την Βραζιλία, το Μπουρουντί και το Ελ Σαλβαδόρ. Στη συνέχεια πουλάει τον καφέ σε αλυσίδες ή και σε μεμονωμένους πελάτες διαδικτυακά.

Η αύξηση των τιμών, αναγκαστικά θα περάσει στους καταναλωτές, οι εταιρείες προμηθεύονται καφέ για έξι με δώδεκα μήνες και οι ανατιμήσεις θα φανούν πιο έντονα στους καταναλωτές προς το τέλος του έτους, είπε στο Bloomberg ο ιδιοκτήτης καφέ Jeremy Challender.

Οι εταιρείες προμηθεύονται καφέ και από τις αγορές της Ευρώπης που επίσης η πτώση της λίρας σπρώχνει ανοδικά το κόστος. «Ξαφνικά αρχίσαμε να πληρώνουμε περισσότερο» προσθέτει ο Challender.

Ήδη σύμφωνα με τον Challender οι καταναλωτές στο Λονδίνο πληρώνουν σχεδόν στη διπλάσια τιμή τα προϊόντα σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ενοικίων.

Ο καφές είναι μία ένδειξη των άμεσων συνεπειών του Brexit και η τάση για την τιμή του καφέ καλής ποιότητας είναι ανοδική. Βέβαια όπως συμπληρώνει το Bloomberg η τιμή του καφέ εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, ειδικά ο καφές Arabica που είναι ανώτερης ποιότητας, απαιτεί μεγάλο υψόμετρο για να καλλιεργηθεί και είναι πιο απαιτητική η ανάπτυξή του, όταν συνδέεται με αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση, την κλιματική αλλαγή ή τις ασθένειες στις καλλιέργειες αναπόφευκτα οι τιμές αυξάνονται.

«Yπάρχει μία κρίση στον κόσμο του καφέ, μία κρίση που διαρκεί και αρχίζει να αφυπνίζει τη βιομηχανία» λέει ο Jeffrey Young, εκτελεστικός διευθυντής της Allegra Group στην Βρετανία.

Ο εθιστικός χαρακτήρας του καφέ γενικά οδηγεί τους καταναλωτές να ανέχονται να πληρώνουν περισσότερο για την καθημερινή τους συνήθεια.

Η Moldvaer είναι αισιόδοξη για το μέλλον παρά την αδύναμη λίρα. «Το κόστος του καφέ είναι πάντα απρόβλεπτο» λέει και προσθέτει ότι οι πελάτες της το καταλαβαίνουν. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή στην Βραζιλία αναμένεται καλή και αυτό αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις τιμές των παραγγελιών που συνήθως γίνονται πριν τα Χριστούγεννα.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Brexitεπιπτώσεις Brexitλίρα ΑγγλίαςHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα