Βαρκελώνη: Γιατί οι παραλίες της κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 η Βαρκελώνη είχε «ανακαλύψει» ξανά την θάλασσα.

Οι αρχές μετέφεραν χιλιάδες τόνους άμμου και σήμερα οι τεχνητές παραλίες που δημιουργήθηκαν σφύζουν από τουριστική κίνηση. Μπορεί οι παραλίες να είναι τεχνητές, αλλά αποτελούν μια τεράστια βιομηχανία.

Αλλά έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα σε λίγο καιρό οι παραλίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως γράφει ο Guardian.

Σε όλη την Καταλονία η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και οι σφοδρές καταιγίδες του χειμώνα «τρώνε» τις αμμουδιές. Μέχρι τώρα οι αρχές φρόντιζαν ό, τι εξαφανιζόταν τον χειμώνα να αναπληρώνεται την άνοιξη με άμμο που μεταφερόταν από λιμάνια ή από άλλα σημεία. Αλλά η πρακτική της αναπλήρωσης της άμμου δεν θεωρείται πλέον αποτελεσματική, ούτε φιλική προς το περιβάλλον

Από τα 700.000 κυβικά μέτρα άμμου που απλώθηκε στις ακτές της Βαρκελώνης το 2010, το 70% έχει ήδη εξαφανιστεί. Οι εννέα παραλίες της Βαρκελώνης χάνουν περίπου 30.000 κυβικά μέτρα άμμου κάθε χρόνο, σύμφωνα με την υπεύθυνη της δημοτικής αρχής για τους υδάτινους πόρους και τις θάλασσες, Πατρίσια Χιμένες.

Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Η παραλία Μπογατέλ, στο βόρειο άκρο της πόλης έχει συρρικνωθεί από τα 36.000 κυβικά μέτρα άμμου στα 15.000 κυβικά μέτρα. Από το 2015 ως σήμερα οι παραλίες της Βαρκελώνης έχουν χάσει το 25% της άμμου.

Η αξιοποίηση που οδηγεί στην καταστροφή

Η Πατρίσια Χιμένες λέει ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι στη Βαρκελώνη δεν υπήρχαν καθόλου παραλίες μέχρι που στα μέσα του 18ου αιώνα δημιουργήθηκε ο πρώτος κυματοθραύστης κοντά στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν οι παραλίες της Μπαρσελονέτα και του Σαντ Σεμπαστιά.

Οι παρεμβάσεις που έγιναν το 1992 είχαν ακόμα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα και η Βαρκελώνη μεταμορφώθηκε σε τουριστική πρωτεύουσα της Ιβηρικής. Στην ευρύτερη περιοχή της Βαρκελώνης οι δραστηριότητες της τουριστικής βιομηχανίας γύρω από τις παραλίες αποφέρει ετησίως περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Είναι τόσο σημαντικό κεφάλαιο οι παραλίες, που η δημοτική αρχή συγκρότησε επιτροπή ειδικών για να μελετήσουν το θέμα. «Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό ότι οι παραλίες δεν προστατεύουν μόνο την ακτή, αλλά έχουν κοινωνική αξία για τους πολίτες της Βαρκελώνης, που τις χρησιμοποιούν για κολυμπούν και να αθλούνται», δήλωσε η Χιμένες, προσθέτοντας ότι «η επιτροπή των ειδικών διαπίστωσε ότι μέχρι να βρούμε τη καλύτερη λύση χρειάζεται περισσότερη άμμος, που θα δώσει χρόνο για να αναπτυχθούν άλλες λύσεις».

Η καταλανική κυβέρνηση αντιτίθεται στην αναπλήρωση της άμμου, την οποία θεωρεί πεταμένα λεφτά. Η Μιρέια Μπόγια, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης για την κλιματική δράση, προτείνει μέτρα που θα έχουν αποτελέσματα με βάση τις επιταγές της φύσης, όπως η ανάκτηση αμμόλοφων. Κατά την Μιρέια Μπόγια «η φυσική δυναμική θα οδηγήσει σε απώλεια άμμου σε πολλές περιοχές και καθώς θα ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας, θα μένουν πιο στενές παραλίες».

«Αυτή η κατάσταση δημιουργείται επειδή οι παραλίες είναι σε μεγάλο βαθμό τεχνητές, λόγω της αστικοποίησης της καταλανικής ακτής, που είναι η πιο αναπτυγμένη στην Ισπανία, λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και της καταστροφής των αμμόλοφων», λέει η Μάρτα Μαρτίν-Μπορεγόν, εκπρόσωπος της Greenpeace, προσθέτοντας ότι «επιπλέον τα λιμάνια και οι κυματοθραύστες επηρεάζουν τα θαλάσσια ρεύματα που δεν αποθέτουν πλέον άμμο στις παραλίες, όπως θα έπρεπε να κάνουν φυσιολογικά».

Είναι χαρακτηριστικές οι διαπιστώσεις της μητροπολιτικής αρχής της Βαρκελώνης, ότι η διεύρυνση της μαρίνας στην περιοχή Ελ Μασνού, είχε ως συνέπεια να σταματήσει η απόθεση από τα ρεύματα μεταξύ 50.000 και 100.000 κυβικών μέτρων άμμου κάθε χρόνο, κάτι που συνέβαλε στην εξαφάνιση της παραλίας Μοντγάτ, που έχει συρρικνωθεί κατά 80%.

Διαβάστε επίσης:

Διάστημα: Γεύμα με αστέρι Μισελέν με… μόλις 120.000 ευρώ το εισιτήριο

Google: Παρουσίασε τα νέα προϊόντα με επίκεντρο τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (videos)

TikTok: Δημιούργησε «Κέντρο Ελληνικών Εκλογών» – Σε τι εξυπηρετεί

Keywords
Τυχαία Θέματα