Τυμπανοκρουσίες για «μια από τα ίδια» στην πρωινή ενημέρωση (photos)

Ο Σεπτέμβριος (φέτος το τέλος Αυγούστου) είναι για τα κανάλια θεωρητικά ότι η Πρωτοχρονιά στο ημερολογιακό έτος για όλους τους υπόλοιπους: η εκκίνηση για την εκάστοτε νέα τηλεοπτική περίοδο.

Και κάθε εκκίνηση όσο να ‘ναι έχει θεωρητικά προσδοκίες, ευχές, ανανέωση. Σύντομα καταλήγει να είναι απλώς αλλαγή ημερομηνίας επιβεβαιώνοντας με μία έννοια το στίχο «όλα τριγύρω αλλάζουν κλπ κλπ».

Από προχθές τα κανάλια βρέθηκαν στη αφετηρία.

Άρχισαν οι ενημερωτικές εκπομπές των καναλιών, προστέθηκαν νέες, δημοσιογράφοι- παρουσιαστές άλλαξαν τηλεσυχνότητες. Δημιουργήθηκαν νέα σκηνικά, αξιοποιήθηκαν νέες τεχνολογίες σε μεγαλύτερο βαθμό, ανασχηματίστηκαν δημοσιογραφικές ομάδες σε σχέση με πέρσι.

Τα κλισέ σε πλεόνασμα. Ενάρξεις με πλάνα από drone από τοποθεσίες της Ελλάδας ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, ηλιοβασιλέματα, ανατολές, κύματα και ούτω καθεξής. Δηλώσεις χαράς για την ένταξη στην «οικογένεια» του τάδε ή του δείνα καναλιού, στην τάδε ή στην δείνα εκπομπή από παρουσιαστές. Τα κανάλια όμως είναι Α.Ε και οι δημοσιογράφοι, επαγγελματίες. Αξιοποιούν τις ευκαιρίες. Άλλες «βγαίνουν», άλλες όχι.

Αρκετά στην εκπεμπόμενη εικόνα άλλαξαν, στη βάση παρέμειναν όμως τα ίδια. Κυρίως το περιεχόμενο. Και οι ξένοι που κάνουν τηλεόραση- και που μάλλον κάτι παραπάνω γνωρίζουν- λένε «content is the king», δηλαδή το περιεχόμενο, το «ψητό», η ουσία είναι «ο βασιλιάς».

Στην πρωινή ενημερωτική ζώνη των σταθμών η αλλαγή εξαντλήθηκε στα πρόσωπα. Το περιεχόμενο ίδιο. Αλλά και πάλι για ποια αλλαγή ακριβώς μιλούμε, όταν ουσιαστικά έγινε ανακύκλωση προσώπων;

Η διάθεση και η πρόθεση για μια διαφορετική ενημέρωση με ανάδειξη «καλών ειδήσεων» που εκφράστηκε από δω κι από κει, περιορίστηκε ακριβώς σε αυτό το επίπεδο. Και πως αλλιώς άλλωστε; Ένα ολόκληρο σύστημα έχει μάθει να λειτουργεί με αυτοματισμό.

Είδηση είναι η παραβατική ανθρώπινη δραστηριότητα μόνον. Η «τροφοδοσία» από το αστυνομικό δελτίο. Ως θετικές ειδήσεις νοούνται χαριτωμενιές που «αλιεύονται» στα σόσιαλ μίντια.

Η «Ανοιχτή επικοινωνία» του Open θα έχει καθημερινή σύνδεση με περιφερειακά ΜΜΕ. Στα «συν» της εκπομπής. Η σύνδεση ενός ΜΜΕ της Αθήνας με ΜΜΕ της περιφέρειας καλοδεχούμενη.

Κρίμα όμως που στην πρεμιέρα του προγράμματος οι συνδέσεις καλύφθηκαν από περιστατικά και συμβάντα από το αστυνομικό δελτίο.

Η ατζέντα θεμάτων ίδια, χωρίς εξαιρέσεις, σε όσες εκπομπές βρέθηκαν στην αφετηρία το προηγούμενο διήμερο και σήμερα. Άλλαζε η σειρά παρουσίασης και προβολής ακόμα και μεταξύ εκπομπών του ίδιου σταθμού, που διαδέχονταν η μία την άλλη.

Τηλεοπτικό προϊόν που στοχεύει σε συγκεκριμένο κοινό και υποδηλώνει παράδοση αμαχητί, για απόπειρα έστω προσέλκυσης νέων τηλεθεατών, όχι μόνον ηλικιακά νέων.

Παρθενογένεση στην τηλεόραση δεν υπάρχει, όπως επιχειρηματολογούν ορισμένοι. Δεν θα τα χαλάσουμε τώρα, έπειτα από 30τόσα χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης. Κάποια ιδέα ίσως, για διαφοροποίηση; Κάποια ένδειξη που να δηλώνει την ουσιαστική «επαφή» με την κοινωνία; Διότι δεν είναι μόνον οι συζητήσεις στο στούντιο για τις «τρελές» τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και οι δέκα τρόποι για εξοικονόμηση ρεύματος η «σύνδεση» με την κοινωνία.

Μία από τις εκπομπές που έκανε πρεμιέρα σήμερα είχε βάλει διαδικτυακή ψηφοφορία «θάλασσα ή βουνό» μέσω σόσιαλ μίντια και αυτό το αντιλαμβάνονταν οι συντελεστές της ως «σύνδεση» με τους τηλεθεατές, υπονοώντας ότι οι τηλεθεατές συνδιαμορφώνουν ως ένα βαθμό την εκπομπή…

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία απέλασε τον Έλληνα δημοσιογράφο, Ευάγγελο Αρεταίο

Netflix: Στο μισό η συνδρομή εντός του 2023 αλλά με διαφημίσεις

ΣΚΑΪ: Η ατάκα του Δημήτρη Οικονόμου στην πρεμιέρα που έφερε… αμηχανία (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα