ΤτΕ: Βιώσιμο το χρέος μεσοπρόθεσμα - Ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο waiver (pdf)

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων υποβλήθηκε σήμερα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική, η οποία και αποτελεί την πρώτη δημόσια τοποθέτησή της για τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Eurogroup και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η κεντρική τράπεζα

αναγνωρίζει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης καθιστούν βιώσιμο το ελληνικό χρέος μεσοπρόθεσμα, ενώ διασφαλίζει ομαλή έξοδο στις αγορές και σημειώνει ότι με την εποπτεία αποτρέπεται ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, η βιώσιμη επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων «θα είναι η ύστατη και καθοριστική ένδειξη ότι η οικονομία έχει υπερβεί την κρίση». Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί η κεντρική τράπεζα, «οι αναπτυξιακές προοπτικές υπονομεύονται και δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα».

Η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018 αναμένεται ότι θα έχει σημαντική συμβολή τόσο στην ομαλή έξοδο στις αγορές όσο και στη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, και τούτο διότι:

Πρώτον, προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία με όρους αιρεσιμότητας, που θα αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής και την εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων. Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί, μαζί με το ΔΝΤ, θα αξιολογούν ανά τρίμηνο τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό τομέα και στις μεταρρυθμίσεις και θα υποβάλλουν σχετική έκθεση στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση θα δημοσιοποιείται και θα αξιολογείται στην πράξη από την αντίδραση των αγορών, η οποία θα είναι αδρός δείκτης της καθυστέρησης ή της προόδου που θα επισημαίνουν οι εκθέσεις των Θεσμών. Εξάλλου, με βάση αυτές τις περιοδικές αξιολογήσεις θα εφαρμόζονται και μέτρα τα οποία τελούν υπό αιρεσιμότητα, όπως οι επιστροφές των κερδών των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.Δεύτερον, εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά τις αγορές και θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, αποτελεί κλειδί η συνέχιση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για μια μακρά χρονική περίοδο, καθώς και η δέσμευση του Eurogroup να εξετάσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στη μακροπρόθεσμη περίοδο εάν υπάρξουν απρόβλεπτες δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, πέραν των μεσοπρόθεσμων θετικών επιδράσεων, θα μπορούσε να έχει και άμεσα οφέλη, καθώς παρέχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει τη διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

Στην ουσία η ΤτΕ άφησε άφησε το ενδεχόμενο η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα να δέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμώντας ότι το 2018 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2% (απο 2,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη) και το 2019 στο 2,3% (απο 2,5%).

Δείτε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας

Τράπεζα της ΕλλάδαςEurogroupΤτΕχρέοςβιωσιμότητα χρέουςΕΚΤΕυρωπαϊκή Κεντρική ΤράπεζαFiles: Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα