Τσίπρας στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: «Να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα είμαστε κυβέρνηση κι όχι απλώς 2ο κόμμα με ωραίες απόψεις» (Video)

Για την οικονομία, τα ελληνοτουρκικά και την εξωτερική πολιτική, την αυτοδιοίκηση και τον συνδικαλισμό τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, απαντώντας και σε προβληματισμούς ή κριτική μελών του οργάνου χθες και σήμερα.

Μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρότεινε ως μέρος του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ

στα ελληνοτουρκικά την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ανέφερε ότι ο Μητσοτάκης είναι παράγοντας πολιτικής αποσταθεροποίησης στο βαθμό που έχει παραδεχτεί ότι δε θα σχηματίσει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές γιατί δεν μπορεί. Δεν μπορεί να κάνει κυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ, «γιατί δεν γίνεται, ο θύτης με τα θύματα», αλλά δεν μπορεί και με τον ακροδεξιό Βελόπουλου. Επομένως, είπε ο Αλέξης Τσίπρας «θα πάει και σε δεύτερες κι σε τρίτες εκλογές ώστε να παραμείνει στην καρέκλα του πρωθυπουργού».

Αντιθέτως, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παράγοντας σταθερότητας, καθώς ζητά εκλογές το συντομότερο δυνατό, ώστε να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη μέρα. Μάλιστα σχολιάζοντας φημολογίες ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να κάνει εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού, ζήτησε να μην γίνουν σε χρόνο που επηρεάζεται η Οικονομία.

Αναφορικά με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση, προέτρεψε για ψηφοδέλτια νίκης, που θα εκλέγουν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή εφόσον αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο που θέσπισε η κυβέρνηση (με 43% εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή), ενώ σημείωσε πως δεν συνιστά στους συντρόφους στις οργανώσεις και τα όργανα που θα ασχοληθούν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να υποχωρούν σε προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ, «ωστόσο στα πρόσωπα θα πρέπει να είμαστε πιο διαλλακτικοί».

Αναφερόμενος στα εθνικά είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αρκεί απλώς να τοποθετείται στο πλαίσιο αρχών και αξιών αλλά πρέπει να καταθέτει στο τραπέζι ένα σχέδιο που θα υποδεικνύει τι θα κάνει μόλις αναλάβει κυβέρνηση. Είναι σημαντικό είπε το μήνυμα που στέλνει το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης ότι δηλαδή «ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο». Προσέξτε, είπε, «δεν είναι casus belli, είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα».

Είναι είπε ένα απολύτως σαφές μήνυμα άσκησης της κυριαρχίας μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και διευκρινίζουμε ότι «αυτό θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής που να ανοίγει τις συνομιλίες για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες, με την Αίγυπτο, τη Λιβύη, την Κύπρο και με την Τουρκία».

Προοπτική αυτή της κατεύθυνσης είναι, σημείωσε, η προσφυγή στην Χάγη γιατί είναι «η μόνη προοπτική που μπορεί να δώσει διέξοδο στο κλιμακούμενο αδιέξοδο». Αυτό, είπε είναι ένα σοβαρό πλαίσιο και για την άσκηση των δικαιωμάτων μας και για την πίεση της Τουρκίας να επιστρέψει στον διάλογο με στόχο στην Χάγη. Παράλληλα, σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνδέσει ξανά το θέμα τη Χάγη με την αναθεώρηση της τελωνειακής Ένωσης.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ευρύτερα στην Εξωτερική Πολιτική με αφορμή την κριτική που έχει ασκήσει η πλευρά της Ομπρέλας για την υπερψήφιση από τον ΣΥΡΙΖΑ της ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως τα στελέχη του κόμματος πρέπει να προσέχουν τι λένε όχι γιατί έχει πρόβλημα με την κατάθεση της διαφορετικής άποψης αλλά γιατί κρίνεται το ζήτημα της αξιοπιστίας και επομένως πρέπει να τοποθετούνται με γνώμονα τις θα έπραττε ως ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας το πήγε μέσω Πρεσπών λέγοντας «ας μη γελιόμαστε η Συμφωνία των Πρεσπών είχε προϋπόθεση της ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ; Το αγαπήσαμε εμείς το ΝΑΤΟ; Όχι. Όμως σαφώς είπαμε στους βόρειους γείτονές μας πως αν αυτή είναι η επιλογή σας, μετά χαράς να μπείτε παιδιά».

«Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα» συνέχισε «όταν έρχονται δύο ευρωπαϊκές χώρες και σου λένε θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ, ακόμη και η αριστερά το στηρίζει εκεί, εμείς που δώσαμε τη μάχη να μπει η Βόρεια Μακεδονία θα βγούμε και θα πούμε, όχι, η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο;».

Είναι πολύ κρίσιμο το θέμα της αξιοπιστίας, «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όχι ότι δουλεύουμε όλοι μαζί σε ένα σχέδιο απλά να είμαστε δεύτερο κόμμα και να διατυπώνουμε τις ωραίες μας απόψε αλλά ότι θα είμαστε κυβέρνηση αύριο, κι όταν αύριο θα είμαστε κυβέρνηση αγαπημένε μου Θοδωρή [Δριτσα] και θα είσαι εσύ υπουργός θα ασκήσεις βέτο στο υπουργικό για να βγει η χώρα και να πει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ» όταν είναι αυτό που επιθυμούν αυτές οι χώρες; «Κακώς, αλλά το επιθυμούν».

Πρέπει, συμπλήρωσε, κλείνοντας αυτή την ενότητα και συνεχίζοντας ν’ απευθύνεται και προς τον Θοδωρή Δρίτσα που είχε διατυπώσει νωρίτερα σχετική άποψη, «να έχουμε στο μυαλό μας ότι η θέση και η στάση μας πρέπει να κρίνεται από πάρα πολλά φίλτρα κι επειδή είμαι βέβαιος ότι δε θα ασκούσες βέτο στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, θεωρώ ότι καλό είναι να μείνει ως καταγραφή αυτή η άποψη, αλλά μην προχωρήσουμε σε περαιτέρω διαιρέσεις περί όνου σκιάς».

«Το δύσκολο δε θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν οι άριστοι»

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα ζητήματα της Οικονομίας με στόχο να καταδείξει ότι η κυβέρνηση αποτυχαίνει και σε αυτό που θεωρείται προνομιακό της πεδίο.

Αρχικώς σημείωσε ότι άκουσε τους προβληματισμούς των μελών της Κεντρικής Επιτροπής σχετικά με τις επικείμενες εκλογές και σε αυτούς του προβληματισμούς απάντησε με μια «εξομολόγηση» όπως είπε: «Άκουσα την αγωνία όλων σας, πιστέψτε με το δύσκολο δε θα είναι να κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά να διαχειριστούμε το χάος που θα αφήσουν πίσω οι άριστοι που διαχειρίστηκαν για τρία χρόνια την οικονομία και τις τύχες της χώρας».

Μπαίνοντας πιο αναλυτικά στο κομμάτι της οικονομίας ζήτησε από τα στελέχη που βγαίνουν στα μέσα «Να σηκώνουμε το γάντι της αντιπαράθεσης στο πεδίο της οικονομίας» και πρόσθεσε ένα σημείο κριτικής ότι «όσοι μας εκπροσωπούνε στα ΜΜΕ βλέπω το αφήνουν στην άκρη αυτό το πεδίο, κακώς το αφήνουνε στην άκρη».

Παραλλήλισε την διακυβέρνηση Μητσοτάκη με την διακυβέρνηση Μάγκρι στην Αργεντινή, για να πει ότι αν και ο τελευταίος ήρθε ως «νεοφιλελεύθερος, φέρελπις και τον υποδέχτηκαν οι αγορές με πανηγυρισμούς, εξαιρετικά ικανός στην επικοινωνιακή πολιτική», στο τέλος ήρθε ο λογαριασμός και η επικοινωνιακή εικόνα που είχε δημιουργήσει κατέρρευσε, όταν οι αγορές ήρθαν ν’ αξιολογήσουν την πραγματικότητα.

Σ’ ένα άλλο παράδειγμα επικαλέστηκε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Μ. Βρετανία και την παραίτηση της Λιζ Τρας μετά την πίεση των αγορών, που ουσιαστικά απέρριψαν το ακραία νεοφιλελεύθερο μίνι προϋπολογισμό με τις ακραίες φοροαπαλλαγές στους πλούσιους.

«Αποτυχημένη και στο πεδίο της Οικονομίας η κυβέρνηση» – Προειδοποίηση για τα κόκκινα δάνεια

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι περήφανος για τα όσα πέτυχε στην Οικονομία παρά τις δυσκολίες και έκανε και πιο ειδική αναφορά στο μαξιλάρι λέγοντας πως χωρίς αυτό -που τώρα μάλιστα από την κυβέρνηση το υιοθετούν και λένε ότι μόνοι τους το μάζεψαν- η χώρα θα είχε μπει σε γραμμή στήριξης από την αρχή της πανδημίας. Όσον αφορά τον ισχυρισμό του ότι και στο πεδίο της οικονομίας η κυβέρνηση αποτυγχάνει παρέπεμψε ενδεικτικά σε τρεις περιπτώσεις.

Επενδυτική πολιτική: Παρά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη για είσοδο της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα αρχικώς από το 2019, μεταθέτοντας στη συνέχεια διαρκώς τον στόχο (τώρα είναι «κάποια στιγμή το 2023) ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεψε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε μια επενδυτική βαθμίδα γιατί η πολιτική Μητσοτάκη είναι μια αποτυχημένη πολιτική, όχι μόνο άδικη κοινωνικά αλλά και αποτυχημένη οικονομικά».

ΔΕΗ: Σημείωσε ότι ακολουθήθηκε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης πρωτοφανής και στη συνέχεια αναρωτήθηκε ποια είναι τα οικονομικά αποτέλεσματα: Αύξηση χρέους από το Γενάρη του ‘22 μέχρι Ιούλιο, σύνολο δανείων 4,3 δισ., καθαρές ταμειακές ροές μείον 3,2 δισ. Επιπρόσθετα σε αυτά είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα golden boys αυξάνουν τους μισθούς τους, δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους, προχωρούν σε μεγάλα προγράμματα επαναγορά προκειμένου να κρατάνε ψηλά την τιμή της εποχής.

Τράπεζες-κόκκινα δάνεια: «Έδωσαν 19 δισ. εγγυήσεις στο περιβόητο σχέδιο Ηρακλής για να πάρουν τα funds, δια μέσου των λεγόμενων servicers, τα κόκκινα δάνεια στο μισό της αξίας και να κάνουν πλειστηριασμούς για να βγάλουν περισσότερα και να κερδίσουν». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, «ούτε τρεις στους 100 ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης». Προειδοποίησε μάλιστα την κυβέρνηση να μην φέρει προς ψήφιση τροπολογία που θα εξυπηρετεί τους servicers. «Αν ο άριστος Μητσοτάκης φεσώσει με 20 δισ. ευρώ με τις εγγυήσεις το δημόσιο χρέος, θα πρέπει να λογοδοτήσει» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κλείνοντας αυτή την παρέμβασή του σημείωσε προς τα στελέχη του κόμματος «αυτά οφείλουμε να τα λέμε και όταν βγαίνουμε στα μέσα να μην απαντάμε στο γνωστό ερώτημα ‘’ναι αλλά τι γίνεται με τις δημοσκοπήσεις’’» κι ακόμα «αυτά τα κρίσιμα μεγάλα θέματα οφείλουμε να τα αναδείξουμε στο δημόσιο λόγο μας με τρόπο επιθετικό με εμπιστοσύνη και περηφάνια στο πώς εμείς διαχειριστήκαμε τα δημόσια οικονομικά».

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Ρίσι Σούνακ, Πένι Μόρντοντ και Μπόρις Τζόνσον διεκδικούν την ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία

Δένδιας: Οι πρακτικές εναντίον της Ουκρανίας, εάν δεν τεθεί φραγμός, βρίσκουν και άλλους μιμητές

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για τους Αγ. Ισιδώρους Λυκαβηττού: Τι λέει για τα «θαύματα» και την εργαλειοποίηση του Σταυρού

Keywords
τσιπρας, συριζα, video, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, κομμα, μυαλο, αλέξης τσίπρας, εκλογες, ψηφοδελτια, αοζ, αιγυπτος, λιβυη, κυπρος, νατο, γνώμονα, ελλαδα, μμε, δεη, ηρακλης, χρεος, σταυροι, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τραπεζες, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, δημοσκοπηση, εκλογες 2012, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βγαινουν, χωρες, το θεμα, δανεια, ηγεσια, θεμα, μμε, οικονομια, πιεση, πλαισιο, ωρα, αγωνια, αυξηση, απλα, αφορμη, βετο, βορεια, γινει, γινεται, γνώμονα, δευτερο, δημοσιο, δωσει, ευρω, ειπε, υπαρχει, ερχονται, ζητα, ιδια, θυτης, εικονα, κειμενο, λογο, μακεδονια, μητσοτακης, μινι, νατο, ουσιαστικα, πεδιο, προγραμματα, ροες, συνεχεια, σχεδιο, τιμη, τρια, χαγη, χαος, αγορες, ειπαμε, χωρα, κομματι, καρδια, κυριακη, μεινει, οργανα
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ,tsipras, ke syriza