Τσίπρας: Στη «ρήτρα Μητσοτάκη» να αντιτείνουμε τη «ρήτρα πολιτικής αλλαγής»

Επίθεση στον πρωθυπουργό και συνολικά στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας για τα μέτρα της κυβέρνησης για τους λογαριασμούς του ρεύματος με βασικές αιχμές ότι οι αναδρομικές αποζημιώσεις είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι τις παρουσίασε η κυβέρνηση, ότι τα μέτρα αφήνουν ανέγγιχτη την αισχροκέρδεια και ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής συνιστά «χαράτσι» και «κεφαλικό φόρο».

Αναφορικά με τα υπερκέρδη

των παρόχων και τον υπολογισμό τους επιτέθηκε τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει τη φορολόγησή τους αλλά καθυστερεί, όσο και στην ΡΑΕ την οποία κάλεσε να παρουσιάσει επίσημα τα στοιχεία στη Βουλή και να μην κάνει διαρροές περί 900 εκ. ενώ υπονόησε ότι αν και Ανεξάρτητη Αρχή δέχεται εντολές από τον πρωθυπουργό.

Εκτίμησε δε ότι στο τέλος θα μειωθεί το συνολικό ποσό προς φορολόγηση. Σιγά, είπε, «μην φορολογήσει ο Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει μέτοχοι (σ.σ. στη ΔΕΗ) και παίρνουν τα μερίσματα». Κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν σε αυτή την χυδαία αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση του μόχθου τους, «αυτό που εμείς λέμε ρήτρα Μητσοτάκη» και να αντιτείνουν την «ρήτρα πολιτικής αλλαγής» που έχει ανάγκη ο τόπος.

Πιο αναλυτικά:

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης σημείωσε κατ’ αρχάς ότι εδώ και μήνες ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά στο μεταξύ η ρήτρα έχει καταστεί «λαιμητόμος» για χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

Τόνισε πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν «αφήνουν για μια ακόμη φορά ανέγγιχτο το μηχανισμό της αισχροκέρδειας» και συνέχισε «ανακοινώσατε με ένα τρόπο που για άλλη μια φορά που θα αποδειχτεί πλαστός ότι θα δώσετε αναδρομικά από το Δεκέμβριο έως το Μάη και όταν πάει κανείς να κάνει τον υπολογισμό βλέπει ότι έχετε υπολογίσει 280 εκ ευρώ για 4,2 καταναλωτές», οπότε «ο κόσμος θα δεί 50αρια και 60αρια στους λογαριασμούς του».

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλεί σε κίνημα «δεν πληρώνω» όμως «δεν μπορεί ανθρώπους που πληρώνουν όλη τους τη ζωή να τους λέτε τζαμπατζήδες και να τους αφήνετε έκθετους απέναντι στο νόμο».

Αυτό το οποίο ζητάμε, είπε, είναι «να την υπερψηφίσετε (σ.σ. την τροπολογία) αν θέλετε να συνδράμετε, να στηρίξετε μια κοινωνία που υποφέρει. Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα σε ανάπηρους, σε άνεργους, σε συνταξιούχους σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν αυτό τον κεφαλικό φόρο».

Περαιτέρω πρότεινε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης όπως η παρέμβαση του κράτους στη διαμόρφωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η επανενεργοποίηση του κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της ΔΕΗ.

«Μετατρέψατε τη ΔΕΗ σε ιδιωτικό μαγαζί γαλάζιων παιδιών»

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη ΔΕΗ σε «μαγαζί γαλάζιων παιδιών».

«Αφήσαμε», υπογράμμισε, «μια ΔΕΗ που δεν επιβάρυνε ούτε ένα ευρώ τον καταναλωτή επί 4,5 χρόνια και εσείς φτιάξατε μια ιδιωτική επιχείρηση». «Οι αποδοχές του επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Στάσση φτάνουν τα 360.000 το χρόνο, ένα χιλιάρικο τη μέρα, τη στιγμή που το μέσο νοικοκυριό καλείται να πληρώσει 3 και 4 φορές πάνω, που δεν έχει», πρόσθεσε.

Και συμπλήρωσε ακόμα πως το 2018 τα συνολικό κόστος διοίκησης στον όμιλο ήταν 1,5 εκ. ευρώ το χρόνο, το ‘21 έχει φτάσει τα 6 εκ. ευρώ. Αυτό, είπε, είναι «επέλαση στο δημόσιο πλούτο», «γιουρούσι», είναι «λεηλασία» και «δεν είναι μόνο στη ΔΕΗ είναι σε όλες τις ΔΕΚΟ».

«Αυτά» συνέχισε, «ο κόσμος θα πρέπει να τα γνωρίζει όταν θα σας δει σήμερα να αρνείστε την ψήφιση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που λέει όσο διαρκεί η κρίση και αναμένουμε την ελληνική δικαιοσύνη για το πόσο νόμιμη είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής, να μην κόβεται το ρεύμα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι αναγκαίο απέναντι σε αυτή την κρίση να προστατεύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία».

Άφησε δε αιχμές για τις εσωτερικές στη ΝΔ διαφοροποιήσεις παραπέμποντας στον Αντώνη Σαμαρά: «Τα λέτε πλέον μόνοι σας. Τα είπε ο Σαμαράς για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση την τραγική πολιτική που ακολούθησε ο Μητσοτάκης στον τομέα της ενέργειας».

Παράνομο χαράτσι η ρήτρα

Επιστρέφοντας στα της τροπολογίας, είπε πως «απέναντι σ’ αυτή την κρίση είναι αναγκαίο να προστατεύσουμε τους ευάλωτους όσο μπορούμε» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες καταναλωτικών Ενώσεων (ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ) και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που έχουν προσφύγει ή προσφεύγουν κατά της ρήτρας και της καταχρηστικής εφαρμογής της.

«Δεν μπορεί», σημείωσε, «μία παράνομη ρήτρα – κατά την εκτίμηση πολλών επιστημονικών συλλόγων της χώρας – σήμερα να επιβάλλεται ως χαράτσι στη μέση οικογένεια κι αυτό να προκαλεί διακοπές ρεύματος». Κάλεσε βουλευτές και κυβέρνηση να το ξανασκεφτούν και αν δεν θέλουν να ψηφίσουν την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να φέρουν μια δική τους τροπολογία.

Κάλεσε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «δώσει λογαριασμό» όσον αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών καθώς «έχει περάσει ενάμιση μήνας από τότε που ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπερκέρδη».

Η ΡΑΕ να ενημερώσει επίσημα και να μην κάνει διαρροές

«Εμείς το υπολογίσαμε στο 1,5 δισ. μας είπατε δεν είναι τόσο είναι λιγότερο» είπε.

«Η ΡΑΕ», είπε «δεν μπορεί να κάνει διαρροές χωρίς να έρθει να δώσει τα νούμερα όπως οφείλει να κάνει, πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη».

Και κλιμακώνοντας την επίθεση σημείωσε: «Η έγνοια σας είναι να μειώσετε το νούμερο των υπερκερδών μην τυχόν και φορολογήσετε αυτούς που αφαίμαξαν τα νοικοκυριά; Την ύπαρξη υπερκερδών δεν την ανακαλύψαμε εμείς, συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά εδώ στη χώρα μας γίνονται με τον πιο στρεβλό τρόπο. Η Ελλάδα έχει τα πρωτεία στην τιμή χονδρικής σε όλη την Ευρώπη. Σε όλη την Ευρώπη έχει ανέβει η τιμή του ρεύματος μεσοσταθμικά 20% το τελευταίο εξάμηνο, στην Ελλάδα 80%. Η μετακύλιση των υπέρογκων αυξήσεων στη χονδρική μόνο στην Ελλάδα πηγαίνει στο 99% στον καταναλωτή. Σιγά μην φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ και κερδίζουν εκατομμύρια. Αποδείξτε ότι κάνουμε λάθος. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει. Σιγά μη φορολογήσει ο Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει μέτοχοι και παίρνουν τα μερίσματα».

Κλείνοντας απευθύνθηκε στην κοινωνία λέγοντας:

«Θέλω να καλέσω τους πολίτες κάθε ιδεολογίας και πολιτικής προτίμησης να αντισταθούν σε αυτή τη χυδαία αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση του μόχθου τους, στην ρήτρα αναπροσαρμογής που εμείς ονομάζουμε ‘’ρήτρα Μητσοτακη’’, να αντιτείνουν την ‘’ρήτρα πολιτικής αλλαγής’’ που έχει ανάγκη ο τόπος».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση GPO: Στις 8 μονάδες η διαφορά Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ (Πίνακες)

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε το θέμα της αυτοδυναμίας – Τι φοβάται ο πρωθυπουργός

ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή του… Ήλιου και συνολική επικράτηση Ανδρουλάκη – Παρουσιάζεται το «κυβερνητικό οικονομικό» πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Μητσοτάκη,tsipras, mitsotaki