Τσίπρας: Ρεαλιστικό το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη χρηματοδότηση των αναγκών της κοινωνίας (Video)

Κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με την πόλη της Δράμας στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι «στις 21 Μαΐου αυτό το δράμα πρέπει να τελειώσει», εννοώντας την «σκληρή πραγματικότητα» που έχει διαμορφώσει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη, στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

εμφανώς έλαβε υπόψη τους τοπικούς παράγοντες, δηλαδή το συντηρητικό κοινό στο οποίο απευθύνθηκε με διακριτό τρόπο αναφερόμενος στη σημερινή φυσιογνωμία της δεξιάς παράταξης, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, στα ελληνοτουρκικά με την αναφορά στην κατοχύρωση εκ μέρους της Τουρκίας του όρου «Turkaegean», αλλά και στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες του νομού. Αρκετές φορές δε, άνοιξε διάλογο με το ακροατήριο, απαντώντας σε ορισμένες «παρεμβάσεις» πολιτών.

Επιπλέον παρουσίασε τις βασικές πτυχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά όχι μέσα από το πώς μεταφράζεται τι σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού» στην πράξη και στους επιμέρους άξονες, αλλά μέσα από ένα νέο μοτίβο, όπως: «Είναι ρεαλιστική η αύξηση μισθών; Ναι είναι». Οι στόχοι είπε που συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο «αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος» είναι ρεαλιστικοί και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τους χρηματοδοτήσει, σε πάντα μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι («δε θα κάνουμε τρελά πράγματα»), για να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας, απέναντι στο «καθεστώς Μητσοτάκη» που χαρακτήρισε καθεστώς «φαυλοκρατίας» και «οικογενειοκρατίας».

Μάλιστα, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε σε πολύ δύσκολες συνθήκες ωστόσο ακόμη και τότε κατάφερε πράγματα, άρα, είπε, «αφού τα καταφέραμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είναι ρεαλιστικό να τα καταφέρουμε και σε πιο ευνοϊκές συνθήκες»;

Επιχείρησε δε να καταρρίψει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης σχετικά με το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα σημείωσε πως ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα πρόγραμμα που συνοψίζεται σε:

· Αύξηση μισθών.

· Μείωση τιμών,

· Ρύθμιση χρεών,

·       Δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος.

«Υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν πράξη αυτά τα 4;» διερωτήθηκε, ή «μήπως είναι, προεκλογικές υποσχέσεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, όπως λέει η προπαγάνδα καθημερινά στα κανάλια»;

Και συνέχισε με καρφί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας πως «έχει αυτό το κουσούρι, να μοιράζει με απευθείας αναθέσεις δισεκατομμύρια, αλλά να φωνάζει “πού θα βρείτε τα λεφτά” κάθε φορά που ακούγεται ένα φιλολαϊκό μέτρο».

Υπογράμμισε επιπλέον ότι η διαφορά με το 2015 είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα και ξέρει και μπορεί, να φέρει την αλλαγή που υπόσχεται.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά δεύτερη, αλλά «πρώτη ευκαιρία» για να κυβερνήσει με το δικό του πρόγραμμα, χωρίς τους καταναγκασμούς της τρόικας.

Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πρωθυπουργό της άγνοιας» καθώς σε όποιο μεγάλο ζήτημα προέκυψε εμφανίστηκε να μη γνωρίζει τίποτα, από την πανδημία και τη μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα, ως τις υποκλοπές και τα Τέμπη, γι’ αυτό είπε οι πολίτες με την ψήφο τους πρέπει να τον κρίνουν «μετεξεταστέο»:

«Αφού δεν ήξερε πρέπει να κριθεί μετεξεταστέος με την ψήφο του ελληνικού λαού για να μάθει ποια χώρα κυβέρνησε και πού την οδήγησε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναδιανομή εισοδήματος και περιουσίας

Ειδικά για την φορολογική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι μετά την μεγάλη αναδιανομή εισοδήματος μέσω των έμμεσων φόρων, το επόμενο βήμα είναι η αναδιανομή περιουσίας μέσω των πλειστηριασμών. Και εξήγησε: «Με υψηλούς υψηλούς έμμεσους φόρους, και παράλληλα κρατώντας ψηλά και τον φόρο κατανάλωσης»η κυβέρνηση είπε προέβη σε μια «κρατική αισχορκέρδεια», έφερε «υπερκέρδη» στα δημόσια ταμεία και συγκεκριμένα το 2022 συσσωρεύτηκαν 4,5 δις περισσότερα έσοδα. Που τα έδωσε όμως, αναρωτήθηκε; Η κυβέρνηση, τόνισε μάζεψε αυτά τα χρήματα «για να δώσει κάποιες επιδοτήσεις, δίνονται δήθεν στους πολίτες για να πληρωθούν οι λογαριασμοί στο ρεύμα, στο σούπερ μάρκετ, άρα για να κρατηθούν ψηλά οι τιμές, άρα τα μαζεύει για να πάνε στις τσέπες λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, αυτή είναι η αναδιανομή του εισοδήματος από τους πολλούς στους πλούσιους». Και πρόσθεσε πως τώρα προχωρά και στην αναδιανομή περιουσίας, μέσω των funds και του πτωχευτικού νόμου που έχει απελευθερώσει τους πλειστηριασμούς, σημείωσε δε ως ενδεικτικό ότι 700.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα βρίσκονται υπό τον έλεγχο των funds.

Τα μηνύματα στο συντηρητικό κοινό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ουσιαστικά ενώπιον του συντηρητικού κοινού παρέπεμψε σε «μετάλλαξη» της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία Μητσοτάκη, παράλληλα με το άλλο στοιχείο της διακυβέρνησής του την μετατροπή του Μαξίμου σε «Ανώνυμη Εταιρεία» αντί για σύμβολο Δημοκρατίας.

Πιστεύω, υπογράμμισε, ότι «ακόμη και οι συντηρητικοί πολίτες δυσφορούν με την υποβάθμιση της κυβέρνησης» και «ντρέπονται». Είναι δυνατόν, είπε, «αυτό το κόμμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μεταπολίτευση, και νομιμοποίησε το ΚΚΕ, είναι δυνατόν να εκφράζεται μέσω πρωτοκλασάτων υπουργών που προέρχονται από την ακροδεξιά, είναι δυνατόν η ΝΔ να εκφράζεται από υπουργούς όπως ο κ. Πλεύρης, ο κ. Γεωργιάδης και ο πρώην γραμματέας της νεολαίας ΕΠΕΝ, κ. Βορίδης; Είναι δυνατόν το κόμμα αυτό, με αυτή την ιστορία, να έχει οδηγήσει σε αυτή την καταρράκωση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας»;

Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να απαλλαγεί από το καθεστώς Μητσοτάκη, πριν να είναι πολύ αργά και πριν «οδηγηθεί σε οικονομικές και κοινωνικές τραγωδίες, παρόμοιες με αυτές που με μεγάλο κόπο και θυσίες αφήσαμε πίσω μας». Δεν πιστεύω να υπάρχει, είπε, «κανένας Έλληνας σήμερα, είτε αριστερός, είτε κεντρώος, είτε δεξιός, που να μην καταλαβαίνει ότι η τρομακτική διεύρυνση των ανισοτήτων, η διαφθορά, η εσκεμμένη άγνοια, η ανικανότητα και η οικογενειοκρατία, ο κομματισμός και η περιφρόνηση της πλειοψηφίας, προαναγγέλλουν τίποτε καλό».

Με σήμα το Turkaegean και… το κουταλοπίρουνο

Ακολούθως αναφέρθηκε στα εθνικά θέματα επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για την Turkaegean: «Πριν από ένα χρόνο, είχαμε όλοι δει έκπληκτοι τη διαφημιστική καμπάνια της Τουρκίας για το Αιγαίο, με τον τίτλο ‘Turkaegean’. Η απροετοίμαστη κυβέρνησή μας, τότε είχε πει τότε ότι έφταιγε… ένας υπάλληλος, και δήθεν θα έκαναν έρευνα και θα τον έβρισκαν. Πέρσι, λοιπόν, είχαν υποσχεθεί ότι θα έκαναν τα πάντα για να μη συνεχιστεί η καμπάνια Turkaegean και να ανακληθεί το σήμα. Φέτος, η Τουρκία διαφημίζει κανονικότατα το “τουρκοαιγαίο” σε όλο τον κόσμο. Μετά τον αμερικανικό Τύπο, χθες είχαμε ολοσέλιδες καταχωρίσεις στη γαλλική Le Monde! Ο κ. Μητσοτάκης ταΐζει εξοπλιστικά πολλών δισ. τους υπερπατριώτες, αλλά την ίδια στιγμή αδυνατεί να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, αφήνοντας την Τουρκία να καπηλεύεται το Αιγαίο διεθνώς, ως τουριστικό προορισμό».

Τελικά, υπογράμμισε σε ειρωνικό τόνο, «δύο σήματα κατάφερε να κατοχυρώσει ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε 4 χρόνια:

-Το Turkaegean για να διαφημίζεται η Τουρκία.

-Το κουταλοπίρουνο για την κυβέρνησή του».

Κάνοντας ένα γενικότερο απολογισμό για τα εθνικά, είπε:

«Το 2015 παραλάβαμε στα βόρεια σύνορά μας μία χώρα που όλοι την αποκαλούσαν ‘Μακεδονία’. Το 2019 παραδώσαμε το Μακεδονικό λυμένο, παίρνοντας πίσω το Όνομα, τα Σύμβολα, την Ιστορία μας. Το 2019 παρέλαβαν από εμάς Αιγαίο. Το 2023, τους προειδοποιούμε, δε θα παραλάβουμε Τουρκοαιγαίο – δε θα ανεχθούμε Τουρκοαιγαίο. Αυτή η ιστορία της ανικανότητας, της αχρηστείας που μας παρουσιάστηκε ως αριστεία, τελειώνει στις 21 Μαϊου».

Διαβάστε επίσης:

Αλέξης Γεωργούλης: «Δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης της έρευνας» λέει ο δικηγόρος της Ελένης Χρονοπούλου (Video)

Οικονόμου: Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα ανήκει στο παρελθόν

Κατρούγκαλος: Οι ευθύνες για κατοχύρωση του σήματος Turkaegean βαρύνουν την κυβέρνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα