Τσίπρας: Πιο έντονη στροφή στο Κέντρο λόγω κυβερνητικής φθοράς

Συντεταγμένη δημόσια παρουσία του κόμματος, κριτική και προτάσεις περιλαμβάνει το αντιπολιτευτικό μίγμα.

Ολοταχώς προς το Κέντρο στρέφεται ο Αλέξης Τσίπρας όσο βλέπει την κυβερνητική φθορά να επιταχύνεται, κάτι το οποίο τις τελευταίες μέρες επισήμανε και δημόσια.

Η επιλογή της Προανακριτικής αποτελεί για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σαφή ένδειξη του πανικού της κυβέρνησης για τη φθορά

της, που αρχίζει και φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις. Η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, η οποία παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του καναλιού, έδειξε κλείσιμο της ψαλίδας στις 12 μονάδες και όπως επισημάνθηκε πρόκειται για τη χειρότερη στιγμή της κυβέρνησης από τις εκλογές και μετά. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση έρχεται και κουμπώνει περίπου με την εικόνα που έχει σχηματίσει η Κουμουνδούρου τις τελευταίες εβδομάδες από τις δικές της μετρήσεις, οι οποίες κατά πληροφορίες δείχνουν τη διαφορά κάτω από τις δέκα μονάδες. Στην Κουμουνδούρου, όπως έχουμε ξαναπεί, παρακολουθούν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και την εξέλιξη της κοινωνικής δυσαρέσκειας, ειδικά το τελευταίο δίμηνο, και εντοπίζουν τις μεταβολές στη στάση της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση στα ποιοτικά κυρίως στοιχεία.

Αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει αυτόματη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως η κεφαλαιοποίηση κερδών από τη δυσαρέσκεια έναντι της κυβέρνησης αποδεικνύεται πονοκέφαλος για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ενότητα, σχέδιο, υπομονή

Τη Δευτέρα στην κλειστή τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος:

Επισήμανε, κατ’ αρχάς, ότι «το επόμενο διάστημα η δυσαρέσκεια θα εντείνεται», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πέσει σαν ώριμο φρούτο. Άρα, είπε, χρειάζεται σχέδιο, επιμονή και υπομονή.

Έδειξε ως οδηγό τις αντιδράσεις της κοινωνίας, καθώς μίλησε για «επιλογή αντιπολιτευτικών στόχων σε σύνδεση με την κοινωνία, με κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο».

Προσδιόρισε την αντιπολιτευτική τακτική ως ένα μίγμα τεκμηριωμένου καταγγελτικού λόγου και προγραμματικής αντιπολίτευσης: «Να συνδυάσουμε την αυστηρή κριτική με συγκεκριμένες προτάσεις που αγγίζουν την κοινωνία (π.χ. εμβόλια, άνοιγμα της αγοράς, σχολεία κ.λπ.)».

Ζήτησε πάνω από όλα «συντεταγμένη αντιπολίτευση», δηλαδή ενιαία έκφραση με «μεγάλη προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις μας», διότι οι πολιτικοί αντίπαλοι «καραδοκούν να πιαστούν από κάθε μας λέξη».

Ευρεία απεύθυνση

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στις πυκνές εμφανίσεις του το τελευταίο διάστημα (Βουλή, συνεντεύξεις, δηλώσεις κ.λπ.) φροντίζει να απευθύνεται στο ευρύ φάσμα της μεσαίας τάξης και των «νοικοκυραίων», πιάνοντας όποια κοινωνική ή επαγγελματική κατηγορία πλήττεται από τις πολιτικές και τους χειρισμούς της κυβέρνησης (ελευθεροεπαγγελματίες, μικρομεσαίους, κόσμος της «επιχειρηματικότητας», γιατρούς, νοσηλευτές κι εργαζόμενους στην Υγεία, εργαζόμενους στον χώρο του Πολιτισμού, εργαζόμενους κι επιχειρηματίες του Τουρισμού, εκπαιδευτικούς και γονείς, κ.ο.κ.).

Δεν είναι βέβαια το μόνο κριτήριο το αν κάποιος πλήττεται οικονομικά, ελαφρώς ή βαριά, αλλά και ο βαθμός κατά τον οποίο διαταράσσεται η καθημερινότητά του, η κανονικότητα και η ομαλότητα (ο Τσίπρας έχει επενδύσει το τελευταίο διάστημα σε όρους όπως «ομαλότητα» και «κοινωνική ειρήνη»), είτε μιλάμε για τις συνέπειες του παρατεταμένου λοκντάουν σε οικογένειες με παιδιά, είτε για την αστυνομοκρατία και τα πρόστιμα για τα μέτρα περιορισμού, είτε για την αγωνία όσων είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στη δουλειά τους σε συνθήκες συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε για την όξυνση του πολιτικού κλίματος που εντείνει τον θυμό και επιτείνει τη σύγχυση για το πώς ο καθένας θα τα βγάλει πέρα κ.λπ.

Μόλις χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους της εστίασης, έναν κλάδο, όπως είπε και ο ίδιος, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις προτάσεις του κόμματος για την επανεκκίνηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας: α) Μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για όλο τον κλάδο σε εθνικό επίπεδο, β) επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής της, γ) κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο μετά το λοκντάουν, δ) μείωση του ΦΠΑ στο 6% ειδικά για την εστίαση, ε) γενναία ρύθμιση των πανδημικών χρεών.

Ελληνικό και ΜΜΕ

Στην παραπάνω προσέγγιση λίγο έως πολύ όλοι ομονοούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί ωστόσο που δημιουργήθηκε ρήγμα ήταν η «απεύθυνση» της ηγεσίας στην ανώτερη βαθμίδα της οικονομικής δραστηριότητας με την επί της αρχής ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ελληνικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εκτιμώντας ενδεχομένως ότι λίγοι μήνες μπορεί να μας χωρίζουν από ένα σενάριο πρόωρων εκλογών σε συνθήκες αποδρομής της κυβέρνησης (όταν θα έχει αποκαλυφθεί η μεγάλη εικόνα της οικονομικής κρίσης ύστερα και από ένα δεύτερο δύσκολο καλοκαίρι), επιχείρησε μια «κλειστή στροφή» προς την πλευρά της αγοράς και των επενδυτικών κύκλων, θέτοντας ως κύρια προτεραιότητα να μην καταγραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εχθρικό προς τις επενδύσεις. Με άλλα λόγια για το ενδεχόμενο που στον ορίζοντα διαγράφονται εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να έχει απέναντι ένα ακόμη ισχυρό μέτωπο, πέρα από αυτό των μεγάλων ΜΜΕ.

Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο, πάντως, η Κουμουνδούρου παίζει το χαρτί της αναξιοπιστίας προκειμένου να υπογραμμίσει ότι το προπαγανδιστικό εργαλείο στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση τείνει να ακυρωθεί από την υπερβολική χρήση του. Εξ ου και η επίκληση του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στη Βουλή, από τη μία στην απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες και από την άλλη στη δυσαρέσκεια των πολιτών έναντι των συμβατικών μέσων ενημέρωσης: «75% και πλέον των πολιτών δηλώνει ότι τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι αναξιόπιστα, δεν είναι πλουραλιστικά και είναι μεροληπτικά υπέρ της κυβέρνησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα