Τσίπρας: Μητσοτάκης ή Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ ή αισχροκέρδεια

«Δίπλα στο δίλημμα “Μητσοτάκης ή Δημοκρατία” είναι το δίλημμα “ΣΥΡΙΖΑ ή αισχροκέρδεια”» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη.

Σε μια ομιλία που ήταν πιο εστιασμένη στην οικονομική και κοινωνική πολιτική

και λιγότερο στις υποκλοπές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε μηνύματα όχι μόνο προς τον «μόνο» αντίπαλό του που όπως είπε είναι η ΝΔ του Μητσοτάκη, αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η πρόσκληση στις προοδευτικές δυνάμεις είναι «σταθερή» και «έντιμη».

Μηνύματα είχε και για τις εκλογές, όπου επικαλούμενος και την αστοχία των δημοσκοπήσεων στην Κύπρο για τις προεδρικές εκλογές, υπογράμμισε με μεγαλύτερη έμφαση αυτή τη φορά πως η ανατροπή έχει ήδη συντελεστεί και «είμαστε ήδη μπροστά». Παράλληλα, απευθυνόμενος, όπως είπε, και στους συντηρητικούς πολίτες της Θεσσαλονίκης έθιξε ζητήματα όπως τα ζητήματα του νόμου και της τάξης, της εθνικής ασφάλειας και των εξοπλισμών. Αναφέρθηκε βεβαίως και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει υπερήφανος που δεν υποχώρησε και αψήφησε το πολιτικό κόστος, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό μετά την στροφή 180 μοιρών που «ευτυχώς» έκανε

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη συνολική ρητορική για τις υποκλοπές, την διαφθορά, την διασπάθιση χρήματος, κλπ και «τα άθλια μέσα που υπηρετούν άθλιες πολιτικές», επιμένοντας στις συγκρίσεις με το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνοντας μια αναφορά περί λαθών που έκανε κι ο ΣΥΡΙΖΑ («δεν λέω ότι δεν κάναμε λάθη») θέλησε να αναδείξει ως κύριο το μήνυμα πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη της μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά την διαχείριση του δημόσιου ταμείου.

«Μας είχαν για χρόνια κάτω από εξονυχιστικό έλεγχο αλλά δεν βρήκαν ούτε έναν λεκέ», είπε, γιατί «σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για τους επίορκους αστυνομικούς που προστίθενται σε εκείνες για τις υποκλοπές απεύθυνε προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο τους προοδευτικούς αλλά και τους «παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ» το ερώτημα: «Είναι αυτή η εικόνα, των υποκλοπών, της διαφθοράς και της νύχτας που έχει παρεισφρήσει στους αρμούς του κράτους, στην ΕΥΠ και στην αστυνομία, είναι η εικόνα που περιμένατε ποτέ να δείτε να συμβαίνει; Από μια κυβέρνηση μάλιστα που ήρθε στο όνομα της θεσμικής της προσήλωσης στο κράτος δικαίου, στους νόμους και στους κανόνες της δημοκρατίας»;

Μιλώντας στην συνέχεια για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τους βασικούς άξονες επανέλαβε, έβαλε θετικό πρόσημο καθώς σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται μόνο για να γκρεμίσει και να ξηλώσει τους άδικους νόμους της ΝΔ, αλλά, τόνισε, είναι περισσότερα αυτά που θα χτίσει:

«Θα έρθουμε για να δημιουργήσουμε, όχι για να γκρεμίσουμε» υπογράμμισε.

«Μονομέτωπος», ντιμπέιτ και προσκλητήριο σε ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά τα πολιτικά μηνύματα εν όψει των επικείμενων εκλογών ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

-Απεύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να «υπογράψουν» το «κοινωνικό συμβόλαιο δικαιοσύνης και δημοκρατίας» που τους προτείνει και για το οποίο απαιτείται η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής.

-Παρέπεμψε στα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών και την ανατροπή υπέρ του αριστερού υποψηφίου, καλώντας «κανείς να μην προδικάζει» τι θα βγάλει η κάλπη (αν και ο ίδιος όπως προαναφέρθηκε, σημείωσε πως η ανατροπή έχει ήδη γίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά): «ας μη βιάζονται ορισμένοι να προδικάζουν τις εξελίξεις με βάση της προεκλογικές τακτικές των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, ψάχνοντας και διογκώνοντας τις φυσιολογικές διαφορές ανάμεσά τους». Ανάμεσα, είπε, «στις προεκλογικές τακτικές και τις μετεκλογικές εξελίξεις, μεσολαβεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός: Οι εκλογές» και όχι οι δημοσκοπήσεις.

-Χαμηλώνοντας τους τόνους έναντι του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε το προσκλητήριο προς άπασες τις δημοκρατικές δυνάμεις λέγοντας πως η δέσμευση για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης παραμένει σταθερή και η πρόσκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις «σαφής» και «έντιμη», χωρίς να ζητείται από κανέναν να υποστείλει την κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστέλλει την δική του κριτική «προς αυτούς». Και κάνοντας πιο σαφές ότι απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ συμπλήρωσε τη φράση του με μια αιχμή «άλλωστε δεν είμαστε εμείς που διανοηθήκαμε να τους απειλήσουμε ή να τους εκβιάσουμε, όπως αποδεδειγμένα έκανε η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης».

-Διακήρυξε πως μόνος αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η ΝΔ του Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μονομέτωπο αγώνα (σε αντιδιαστολή με τον διμέτωπο του ΚΙΝΑΛ, υπονόησε).

-Διευκρίνισε πως απευθύνεται «σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ανεξάρτητα αν ανήκει κανείς στο κέντρο στην αριστερά, ακόμη και στη δεξιά». «Δεν ζητάμε να καταργήσουμε τις διαφορές μας» τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι είναι «αναγκαίο όμως να προτάξουμε τη μάχη για να απαλλαγεί η χώρα από το καθεστώς Μητσοτάκη».

-Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που τον κατηγόρησε ότι έθεσε το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Δημοκρατία» για να μην κάνει τη σύγκριση «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αφού ειρωνεύτηκε («θα περίμενα να μου πουν ότι Μητσοτάκης και Δημοκρατία δεν είναι ετερώνυμα, αλλά δεν το έκαναν») σημείωσε: «Τη σύγκριση δε τη φοβήθηκα ποτέ. Άλλος φεύγει τρέχοντας από τις συνεδριάσεις της Βουλής, κλέβοντας το ρόλο του Προεδρείου και κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών πρόωρα για να μην απαντήσουν». Και ακολούθως κάλεσε για μία ακόμη φορά σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ εφ’ όλης της ύλης, ώστε «να συγκριθούμε και να συγκρουστούμε με επιχειρήματα, με αλήθειες και χωρίς υποβολείς».

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ – Δικαιοσύνη στην πράξη

Οι βασικοί άξονες του ΣΥΡΙΖΑ όπως του επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας το σχέδιο για την αναπηρία αλλά και το σχέδιο για την Θεσσαλονίκη:

Δικαιοσύνη στην πράξη για την κοινωνία σημαίνει:

· Πρώτα από όλα άμεσα και δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Για να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

· Κρατικοποίηση της ΔΕΗ από τις πρώτες μέρες και απαλλαγή της από τους αρίστους που την έχουν μετατρέψει σε εργαλείο κερδοσκοπίας.

Η ΔΕΗ θα γίνει ξανά δημόσια και θα ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα.

· Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.

· Επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας

· Διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.

Δικαιοσύνη στην πράξη για την εργασία σημαίνει:

· Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο

· Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο

· Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

· Ξεπάγωμα των τριετιών

· Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

· Επανίδρυση του ΣΕΠΕ

· Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Δικαιοσύνη στην πράξη για την οικονομία σημαίνει:

· Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)

· Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή

· Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ

· Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

· Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς

· 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο

· Κανόνες και περιορισμοί στη λειτουργία των funds

· Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τις συντάξεις σημαίνει:

· Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις

· Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019

· Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ- «αλλά όχι όταν συμφέρει να λέμε ότι είναι δικός μας όποτε δε συμφέρει να λέμε ότι είναι του ΣΥΡΙΖΑ»

· Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά. Τότε βρήκαμε τη φόρμουλα της προσωπικής διαφθοράς για να μην κοπούν οι αυξήσεις, τώρα οι αυξήσεις

· Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Δικαιοσύνη στην πράξη για τις μητέρες σημαίνει:

· Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.

· Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες

· Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

·

Δικαιοσύνη στην πράξη για τα νέα ζευγάρια σημαίνει:

· Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb

· Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Δικαιοσύνη στην πράξη για την Υγεία σημαίνει:

· Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας

· Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή

· Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.

· Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Δικαιοσύνη στην πράξη για την Παιδεία σημαίνει:

· 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βάθος τετραετίας.

· Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.

· Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.

· Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών

· Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης, και δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Δικαιοσύνη στην πράξη για το κράτος σημαίνει:

· Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας. Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.

· Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανής και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

· Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμά και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.

· Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. «Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε».

Δικαιοσύνη στην πράξη για τον Πολιτισμό σημαίνει:

· Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

· Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.

· Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένη στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.

· Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τα άτομα με αναπηρία σημαίνει:

· Ριζική μεταρρύθμιση στο σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και πολλαπλασιασμό των δημόσιων δομών.

· Εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή, ανάλογα με τις ανάγκες, ακόμη και σε 24ωρη βάση

· Αύξηση της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας και χορήγησή τους ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων

· Όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας να γίνουν προσβάσιμα και ασφαλή για τους ανάπηρους συμπολίτες μας.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τη Δικαιοσύνη σημαίνει:

· Ενίσχυση των λειτουργών της και της ανεξαρτησίας τους. Ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.

· Επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.

· Κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.

Δικαιοσύνη στην πράξη για τη Θεσσαλονίκη σημαίνει:

• Να ολοκληρωθεί επιτέλους και να επεκταθεί το μετρό της πόλης, που 4 χρόνια τώρα, έχει καταντήσει εκ νέου ανέκδοτο και πεδίο αφαίμαξης δημόσιου χρήματος.

• Να ολοκληρωθεί χωρίς καμιά καθυστέρηση το έργο του διαμετακομιστικού κέντρου στο στρατόπεδο Γκόνου, που έχει κρίσιμη σημασία για την οικονομία της πόλης.

• Να ενταχθεί η Θεσσαλονίκη στο Ταμείο Ανάκαμψης, όλα τα δημόσια και κοινωφελή έργα, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ και τα κρίσιμα αντιπλημμυρικά, ο Φορέας του Θερμαϊκού Κόλπου.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν – Έτοιμη η Ελλάδα να συνδράμει με κάθε τρόπο

Οικονόμου για κόμμα Κασιδιάρη: Προσχηματικές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη διάταξη της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογική αυλαία με πόλωση και τον Ανδρουλάκη… στην «πρέσα»

Keywords
τσιπρας, συριζα, δημοκρατια, μητσοτακης, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, δίλημμα, θεσσαλονικη, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, κυπρος, ευπ, δημοσκοπηση, ζητείται, νέα, βουλη, σημαίνει, δεη, ΦΠΑ, εφκ, κουρεμα, επιδομα, τραπεζες, μισθολογιο, δεπ, αει, κεπα, επιδοματα, μετρο, ΔΕΘ, σεισμος, ελλαδα, κασιδιαρης, εθνικη τραπεζα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταση εργασιας, αυξηση φπα, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ογα επιδοματα, κυπρος εκλογες, επιδομα παιδιου, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ζητείται, αδεια, αιχμη, αστυνομια, αυλαια, αφορολογητο, δωρεαν, εθνικη, εργασια, ευπ, μητερα, οικονομια, σχολες, τα νεα, υγεια, αει, αυξηση, αμυνα, ανεκδοτο, αναπηρια, αξονες, γεγονος, γινει, δεπ, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, δικη, δίλημμα, ευρω, ειπε, εργα, επικοινωνια, ερντογαν, ερχεται, ετη, εφκ, ζευγαρια, θετικο, εικονα, ομιλια, κεπα, κυβερνηση, κομμα, κοψιμο, κτιρια, λειτουργια, ληξη, μηνυματα, μειωση, μνημεια, νικη, ονομα, πεδιο, προγραμματα, ρευμα, ρητορικη, ρολο, συνεχεια, σχεδιο, τιμη, τουρκια, τρια, φορμουλα, φορα, ανηκει, ασφαλεια, εμφαση, ετοιμη, χωρα, σημαίνει, βεβαιως
Τυχαία Θέματα