Τσίπρας: Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ηλεκτρισμό - Προχωρούμε σε κατανομή 13ης σύνταξης (Live)

Πολιτική

«Η χώρα και η οικονομία βρίσκονται σε σαφή πορεία ανάκαμψης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο Μέγαρο, από όπου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μαζί με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας δέσμη θετικών μέτρων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής που ήδη έχει προαναγγείλει.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την έξοδο από τα μνημόνια μετά από 8 χρόνια σκληρής προσαρμογής, την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,

την εξασφάλιση της φτηνότερης πρόσβασης στις αγορές χρήματος από ποτέ, όπως είπε, και την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και την υπέρβαση, όχι μόνο την επίτευξη, των ετήσιων στόχων.

«Ωστόσο», είπε, «υπάρχει ακόμη μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο βάρος και δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές συνέπειες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα αυτής της θετικής και ελπιδοφόρας πορείας στην καθημερινότητα του». Για να υπογραμμίσει ότι «τώρα όμως ήρθε η ώρα οι θυσίες του ελληνικού λαού να αρχίσουν να δικαιώνονται. Ήρθε η ώρα όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, οι πολλοί, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους».

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια» και «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της παρένθεσης», για να τονίσει πως «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας».

Αναλυτικά, η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ζάππειο:

«Καταθέτουμε σχέδιο για να γίνει η ανάκαμψη της οικονομίας «αισθητή» στον ελληνικό λαό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ζάππειο, κατά τις 19.30 το απόγευμα της Τρίτης.

«Για 3η συνεχόμενη χρονιά η οικονομία έχει θετικό πρόσημο, εξυγειάναμε τα δημόσια οικονομικά, υπερβαίνουμε τους στόχους. Ωστόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έχει ακόμη αισθανθεί τα αποτελέσματα της θετικής πορείας. Ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν», πρόσθεσε.

Όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, 3,6 δισ. θα διατεθούν για πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ για εξοικονόμηση από τόκους. Περίπου 11,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για διασφάλιση εξόδου από την κρίση, συμπλήρωσε.

«Όλες μας οι ενέργειες, όλα αυτά τα χρόνια, έγιναν με σχέδιο και πολύ δουλειά. Και αυτό το σχέδιο παρουσιάζουμε σήμερα στον ελληνικό λαό. Το σχέδιό μας για την Ελλάδα των πολλών. Συνέντευξη τύπου με το οικονομικό επιτελείο, στο Ζάππειο Μέγαρο», υπογράμμισε.

«Έδωσα εντολή και ανοίξαμε έναν ειδικό λογαριασμό όπου θα καταθέσουμε 5,5 δις. ευρώ ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών μας για τα επόμενα 3 χρόνια.

Υπάρχει απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για υλοποίηση φιλικού στην ανάπτυξη πακέτου. Εκτιμώ αυτό το πακέτο θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και δεν θα χρειαστουμε τον λογαριασμό δεσμευμένων χρημάτων

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος της επόμενης τριετίας 1% του ΑΕΠ. Διαμορφώνεται ο χώρος για μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης.

Το πακέτο ελάφρυνσης αφορά μέτρα για το 2019 και μέτρα για το 2020 που θα εφαρμοστούν αργότερα. Για το '19 εφαρμόζουμε μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από 24 σε 13% όπως και μετάταξη τροφίμων σε 13%. Μειώνετε ΦΠΑ σε ενέργεια για ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο σε 6% για κάθε νοικοκυριό και τις επιχειρήσεις. Προχωρούμε σε κατανομή 13ης σύνταξης κόστους που αντιστοιχεί στο δώρο Πάσχα, περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Για το 2020 το πακέτο που υπάρχει είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τα μέτρα έχουν έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο. Προχωρούμε σε κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και σημαντική μείωση για μεγαλύτερα εισοδήματα. Από το 2020 αύξηση συντελεστή της απόσβεσης νέων επενδύσεων στο 150%.

Από το 2020 επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων έως 25 ετών στο 80% και για νέους έως 29 ετών 25% επιδότηση.

Από το 2020 μειώνουμε μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ στο 11%.

Από το 2020 λαμβάνουμε μέτρο μείωσης φόρου εισοδήματος για νησιά έως 3.000 κατοίκους και μείωση ΕΝΦΙΑ σε νησιά έως 1.000 κατοίκων. Μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές (Α και Β).

Για αγρότες μειώνουμε φόρο συνεταιρισμών στο 10% και έκπτωση 10% συνεταιρισμένων αγροτών. Οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων θα έχουν έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων».

ομιλίαΖάππειοΤσίπραςπακέτοHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Μείωση ΦΠΑ, - Προχωρούμε, 13ης, Live,tsipras, meiosi fpa, - prochoroume, 13is, Live