Τσίπρας: Mea culpa για την απλή αναλογική, ταμείο συλλογικό στις 26 Ιουνίου

Mea culpa για την απλή αναλογική είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο του ΣΚΑΙ και την Σία Κοσιώνη, ενώ αναφέρθηκε στους λόγους που παρουσιάστηκε εκ νέου το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ξανά πως τα αντιτιθέμενα προγράμματα

σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι δύο, δηλαδή το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ουσιαστικά πως το 2012 έκανε μια επιλογή που του στοίχισε, να είναι συμπλήρωμα της ΝΔ του κ. Σαμαρά, και τώρα θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά το θέμα των δηλώσεων του Νίκου Φίλη για τον μειονοτικό υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι εξέφρασε μια προσωπική του θέση (σ.σ. πως μπορεί ένα πρόσωπο που μιλά για τουρκική μειονότητα να είναι υποψήφιος) αλλά δεν βλέπει λόγο διαγραφής. Αναφέρθηκε τέλος εκτενώς, με στοιχεία στην κατάσταση της Δημόσιας Υγείας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει κρυφή ατζέντα, την παραχώρηση της Υγείας στον ιδιωτικό τομέα και την κερδοσκοπία.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική ανέφερε πως «μας στοίχισε πάρα πολύ και λειτούργησε σε μια προοπτική κατακερματισμού των δυνάμεων που θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να σχηματίσουν μια προοδευτική κυβέρνηση». Σημείωσε πως «εμείς τη στηρίξαμε από τότε που την ψηφίσαμε το 2016» όμως στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο, τα άλλα κόμματα την απέρριπταν, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για αυτοδυναμία, «άρα η στάση αυτή και των υπόλοιπων δυνάμεων ακύρωσε μια στρατηγική επιλογή και μπορώ σήμερα να σας πω mea culpa». Η απλή αναλογική είπε ήταν ένα όραμα που δεν περπάτησε, είπε.

«Κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας ή συμπλήρωμα της δεξιάς»

Μιλώντας για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με την ενισχυμένη αναλογική και απαντώντας στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακάμψει, αν μπορεί να κάνει «ρελάνς», απάντησε ότι πρώτα και κύρια «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, ούτε κόμμα συμπληρωματικό σε κυβερνήσεις της Δεξιά όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά, ούτε κόμμα διαμαρτυρίας».

Άρα «ένα κακό αποτέλεσμα δεν μας πτοεί από το να κατέβουμε στην εκλογική αναμέτρηση με στόχο τη νίκη» τόνισε. Και πρόσθεσε: «Δεν πετάω στα σύννεφα, η ανατροπή των συσχετισμών είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο θα δώσουμε τη μάχη μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο για να το πετύχουμε».

Από εκεί και πέρα, σημείωσε, πως είναι πάρα πολύ κρίσιμο να δούμε και την επόμενη μέρα πώς θα διαμορφωθεί και πως «δεν είναι αναγκαίο μόνο για την κοινωνία να υπάρχει ένας ισχυρός πόλος και να μην είναι παντοδύναμη η κυβέρνηση αλλά και για την δημοκρατία, για την υγεία της δημοκρατίας».

Επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ: Ταμείο στις 26 Ιούνη, όλοι θα κριθούμε

Με αφορμή την χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος και την πλαισίωσή του από στελέχη της νέας γενιάς ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν αυτό είναι το νέο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και αν χωρούν από εδώ και πέρα στο κόμμα η παλιά φρουρά ή ακόμη και τα «βαρίδια». Απάντηση πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ταμείο συλλογικό στις 26 του Ιούνη. «Αυτή την ώρα» υπογράμμισε, «μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε ότι καταλάβαμε, ότι πήραμ το μήνυμα,, ήταν ηχηρό το μήνυμα των εκλογών και το λάβαμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε να αλλάξουμε εν κινήσει». Η ατομική συνεισφορά του κάθε προσώπου δεν κρίνεται από την ηλικία, από τις δυνατότητες, την σοβαρότητά του, την συμβολή του στον συλλογικό αγώνα. Θα κριθούμε όλοι και ατομικά και συλλογικά στις 26 του μήνα. Ερωτηθείς αν το «θα κριθούμε όλοι» αφορά και τον ίδιο απάντησε «όλοι» και προφανώς και ο ίδιος.

Για ΠΑΣΟΚ: Το 2012 έγινε συμπλήρωμα του Σαμαρά, τώρα θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και η επιδίωξη αυτή να έχει ως επίκεντρο τα προγράμματα τις και εν προκειμένω τα δύο αντιπαρατιθέμενα προγράμματα, οι προτάσεις εξουσίας είναι αυτή της ΝΔ και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα αν θεωρεί ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι εναλλακτική πρόταση, απάντησε αρνητικά διευκρινίζοντας πως από τη μία είπε είναι οι προτάσεις εξουσίας της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη το ΚΚΕ που δεν ενδιαφέρεται για την εξουσία και το ΠΑΣΟΚ «που θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ».

«Το ΠΑΣΟΚ», συνέχισε «από το 2012 και μετά αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας και πυλώνας της κεντροαριστεράς, σε συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς». Πρόσθεσε πως το 2012 όταν αποφάσισε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Ανδρουλάκης «τότε δεν ήταν παιδί ήταν γραμματέας του ΠΑΣΟΚ». Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, είπε, «ήταν επιλογή που του στοίχισε κι από κόμμα εξουσίας έφτασε μέχρι το 6%».

Επομένως, «είχε μια ευκαιρία ο κ. Ανδρουλάκης να βάλει μια διαχωριστική γραμμή σε αυτή την πορεία υιοθετώντας μια επιλογή προγραμματικής σύγκλισης με τον προοδευτικό πυλώνα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Το αρνήθηκε καθ’ όλη την περίοδο την προεκλογική, μίλαγε για διμέτωπο αλλά είχε μονομέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι επικρίνει το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ αλλά ως βασική δύναμη εξουσίας, όχι συμπλήρωμα σε έναν δεξιόστροφο σχεδιασμό».

«Ευτυχής ο Μητσοτάκης που έχει απέναντι τον Ανδρουλάκη»

Άσκησε τέλος κριτική στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για το σήμερα διότι όπως, είπε «πανηγυρίζει, λες και ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές, επειδή κατάφερε να πάρει τρεις μονάδες σε μια εκλογή απλής αναλογικής, τη στιγμή που ο βασικός αντίπαλος, η Νέα Δημοκρατία – θα έπρεπε να είναι, δεν ξέρω αν είναι – πέτυχε μια ιστορική εκλογική νίκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, διεμήνυσε, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση επιδιώκει να αντιπαρατεθεί με τη Νέα Δημοκρατία, «δεν έχει μέτωπο το ΚΙΝΑΛ, δε μας ενδιαφέρει».

Τέλος, επισήμανε πως ο Μητσοτάκης είναι ευτυχής που έχει απέναντί του τον κ. Ανδρουλάκη σε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, διότι στην πρώτη αναμέτρηση έκαψε την προοπτική της απλής αναλογικής με μονομέτωπο στον ΣΥΡΙΖΑ και διαρκή αναφορά ότι δε θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. «Το να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τη ΝΔ λέγοντας ότι δε θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη ευνοούσε το σχέδιο Μητσοτάκη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε πως μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ άλλαξε το αφήγημά του λέγοντας ότι και 149 να έχει η ΝΔ εμείς δε θα συνεργαστούμε, κάτι που υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «βοηθά τον κ.Μητσοτάκη να θέτει εκβιαστικά διλήμματα και να λέει ότι θα πάμε σε τρίτες εκλογές και αυτό είναι το μόνο που μπορεί να συσπειρώσει τος ψηφοφόρους της ΝΔ που μπορεί να έχουν επαναπαυτεί».

«Όποιος προοδευτικός πολίτης δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά βοηθά τη ΝΔ»

Στο ερώτημα σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ και από ποιες δεξαμενές προσδοκά την ψήφο, απάντησε πως έχει δίκιο ο κ. Μητσοτάκης όταν λέει ότι σε αυτές τις εκλογές η κάλπη είναι άδεια, και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα εξιτ πολς που έδειξαν ότι ένα 20%, αποφάσισε πάνω από την κάλπη. Σημείωσε ότι υπάρχει ένα «ρευστό πολιτικό σκηνικό, έχουν ατονήσει οι ισχυρές πολιτικές ταυτότητες που είχαμε τα επόμενα χρόνια», γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες ακόμη και σ αυτούς που δεν ψηφίσανε και μπορεί να έρθουν τώρα στις κάλπες.

Στο σημείο αυτό ανέδειξε τα διλήμματα που θεωρεί ότι έχουν μπροστά τους οι προοδευτικοί πολίτες λέγοντας πως με το δεδομένο ότι θα έχουμε ένα νέο εκλογικό σύστημα την ενισχυμένη αναλογική, «κάθε προοδευτικός πολίτης που θα προσέλθει στην κάλπη, έχοντας αποφασίσει να μη ψηφίσει ΝΔ θεωρώντας ότι δεν πρέπει να έχουμε παντοδύναμη κυβέρνηση και ψηφίσει οτιδήποτε άλλο εκτός ΣΥΡΙΖΑ αντικειμενικά ενισχύει το σχέδιο της ΝΔ. Η ΝΔ θέλει την αυτοδυναμία, την παντοδυναμία και να μην έχει αντιπολίτευση την επόμενη μέρα».

Αυτό που λέμε στους πολίτες , τόνισε, είναι ότι «μπορεί να διαφωνείτε μαζί μας και να έχετε ενστάσεις, αλλά σε αυτή την εκλογική μάχη αυτό που διακυβεύεται είναι πολύ μεγαλύτερο από το αν ένα κόμμα θα έχει 6, 7 ή 9, 11 ή 13, αυτό που διακυβεύεται  αν θα υπάρχει ισχυρή κοινωνία και υγιής δημοκρατία».

«Η ΝΔ δεν είχε προτεραιότητα τη στήριξη του ΕΣΥ, αλλά την πανεπιστημιακή αστυνομία»

να το παρουσιάσει με καλύτερους όρους, διότι στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο η συζήτηση επικεντρώθηκε στο «χθες» και στην απλή αναλογική και δεν έγινε συζήτηση για τις προτάσεις.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τόνισε πως είναι κρίσιμο ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για το πρόγραμμα που θέλει να υλοποιήσει τα επόμενα 4 χρόνια, και πως σε αυτές τις εκλογές αυτό κρίνεται, πώς θα ζήσουμε την επόμενη τετραετία. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ορμώμενος από την επικαιρότητα των θανάτων εξαιτίας ελλείψεων στο ΕΚΑΒ.

«Τις τελευταίες 4 μέρες βλέπουμε μια σειρά από θανάτους ανθρώπους επειδή βρίσκεται σε κατάρρευση του ΕΣΥ» σημείωσε και έκανε αναφορά στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως μολονότι κυβέρνησε κάτω από την πιο σκληρή επιτροπεία «ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ είχαμε κάνει 300 προσλήψεις μόνιμων την τριετία 2016 – 2019» ενώ «το 2019 -23 έχουν φύγει πάνω από 560 εργαζόμενοι και δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη». Όσον αφορά τον στόλο των ασθενοφόρων πρόσθεσε πως την τριετία 2018 – 2019 κυκλοφορούσαν στην Αττική 84 ασθενοφόρα» ενώ σήμερα 52 «διότι δεν υπάρχουν πληρώματα». Στην Κω όπου μια γυναίκα 63 χρονών ξεψύχησε σε μια καρότσα αυτοκινήτου, επί των ημερών μας είχαμε 15 διασώστες, σήμερα είναι 8», με δύο άτομα ανά βάρδια, ενώ σήμερα είναι ένα, επομένως αν προκύψει άλλο περιστατικό δεν υπάρχει διασώστης να πάει.

«Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικό αλλά ζήτημα προτεραιοτήτων, η ΝΔ που είχε την ευχέρεια να δαπανήσει 60 δις, δεν είχε τη δυνατότητα να προσλάβει, 700 διασώστες στο ΕΚΑΒ; Γιατί είχε την ευχέρεια να προσλάβει 1.000 αστυνομικούς για την πανεπιστημιακή αστυνομία που δεν έχουν τι να κάνουν και τους στέλνουν πίσω στα αστυνομικά τμήματα;».

Στο ερώτημα αν η Υγεία αποτελεί ένα αντικείμενο για το οποίο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν, είπε πως όχι, διότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές.

Παραθέτοντας περαιτέρω στοιχεία είπε πως «τον Δεκέμβρη του 2019, λίγους μήνες αφότου έφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, στο ΕΣΥ υπηρετούσαν ως γιατροί, επικουρικοί, μόνιμοι, νοσηλευτές μόνιμοι και συμβασιούχοι, προσωπικό διοικητικό μόνιμοι και συμβασιούχοι 108 χιλιάδες άνθρωποι, τώρα υπηρετούν 84 χιλιάδες άνθρωποι και περάσαμε μια πανδημία». Σημείωσε ότι το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή «είναι υπό κατάρρευση και η κατάσταση είναι τραγική», παρόλο που κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες γιατροί και νοσηλευτές. «Όταν έχεις χάσει το 35% του εξειδικευμένου σου δυναμικού μέσα σε 4 χρόνια, οποιαδήποτε επιχείρηση να ήταν θα είχε καταρρεύσει».

«Η Ελλάδα έχει 35% ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία, ενώ ο μέσος όρος ο ευρωπαϊκός είναι 15%. Η κατά κεφαλήν δαπάνη για τη δημόσια υγεία είναι δυο φορές χαμηλότερη από ότι η ευρωπαϊκή για να υπάρχει ένας τεράστιος χώρος για τους ιδιώτες στην υγεία, για κερδοσκοπία στην Υγεία».

«Η κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία τα όσα είπε ο κ.Πνευματικός»

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στη σημερινή δήλωση του υποψηφίου της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού για τις διαλογές καρκινοπαθών στα νοσοκομεία λέγοντας «Δεν πιστεύω ότι απλά το εννοούσε, πιστεύω ότι είναι η κρυφή ατζέντα του κ. Μητσοτάκη»

Επιπλέον όσον αφορά την διαχείριση που έγινε μετά τη δήλωση αυτή, έκανε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «όταν βγήκε ο Κατρούγκαλος και είπε κάτι που δεν ήταν στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ εγώ τον έβγαλα απ’ τα ψηφοδέλτια παρόλο που ήταν τρεις μέρες πριν τις εκλογές. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης τον κ. Πνευματικό τον αφήνει στα ψηφοδέλτια και δεν βγάζει μια ανακοίνωση, ακριβώς γιατί αυτή είναι η κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Φίλης εξέφρασε προσωπική άποψη, αλλά δεν είναι λόγος διαγραφής

Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε αν θα κάνει το ίδιο και με τον Νίκο Φίλη μετά τα όσα είπε για το θέμα της Ροδόπης.

Σημείωσε καταρχάς πως το τελευταίο διάστημα αυτό που γίνεται και είναι με επιλογή του κ. Μητσοτάκη, είναι ότι «ανοίγουμε θέματα πολύ ευαίσθητα, την επόμενη μέρα θα είμαστε σ’ αυτή τη χώρα όλοι δεν επιτρέπεται να παίζουμε παιχνίδια με την πατρίδα». Όσον αφορά τις δηλώσεις Φίλη είπε «απ’ ό,τι κατάλαβα ο κ. Φίλης μίλησε για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού» αλλά εγώ θέλω να επαναλάβω ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και ήμουν εγώ απέναντι στον Ερντογάν και τον οδήγησα στο Μέγαρο Μαξίμου να πει αυτά που λέει η Ελλάδα ότι δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα με τουρκογενείς, πομάκους και ρομά». Στην παρατήρηση ότι ο κ. Φίλης είπε πως δεν πειράζει να υπάρχει στο ψηφοδέλτιο κάποιος που μιλά για τουρκική μειονότητα, απάντησε ότι είναι προσωπική του άποψη αλλά «κατά την δική μου θέση και κρίση δεν είναι αντικείμενο διαγραφής».

Διαβάστε επίσης:

Μεταναστευτικό: «Μπλόκο» 10 χωρών στην πρόταση της σουηδικής προεδρίας – Μεταξύ αυτών η Ελλάδα και η Ιταλία

Εκλογές 2023: Αυτά είναι τα 32 κόμματα που συμμετέχουν – Ποια «κόπηκαν»

Εύα Καϊλή: «Πράσινο φως» για την επιστροφή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Keywords
mea culpa, τσιπρας, ιουνίου, ιουνίου, mea culpa, αλέξης τσίπρας, σία κοσιώνη, νεα δημοκρατια, σκαι, συριζα, ΠΑΣΟΚ, σαμαρας, ΚΚΕ, εκλογες, νέα, διλήμματα, εκαβ, δις, συμβασιουχοι, ελλαδα, ψηφοδελτια, φως, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, μιλα, το θεμα, αδεια, αστυνομια, γυναικα, δημοκρατια, εκαβ, θεμα, ιταλια, παιχνιδια, προγραμμα, σημερινη, σκαι, υγεια, αλλαξε το, ανδρουλακης, απλα, ατζεντα, αττικη, αφορμη, βρισκεται, γινει, γινεται, γιατροι, δεδομενο, δεξαμενες, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, διλήμματα, δις, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εποχη, επρεπε, ερντογαν, εφυγε, ιδιο, ηλικια, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, νικη, νικο, νοσοκομεια, οραμα, ορος, ουσιαστικα, παιδι, παμε, παρουσιαση, προγραμματα, προσληψεις, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σία κοσιώνη, σια, σπυρου, σχεδιο, ταυτοτητες, ισχυρος, δικαιωμα, δικιο, ευχερεια, εθνικο, χωρα, μπροστα, θελω να, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Mea, 26 Ιουνίου,tsipras, Mea, 26 iouniou