Τσιπούρα στον φούρνο, με πατάτες

Ένα απλό και γρήγορο πιάτο που μπορείτε να ετοιμάσετε για το μεσημεριανό ή το βραδινό γεύμα αλλά μπορείτε επίσης να το σερβίρετε στο Κυριακάτικο τραπέζι της οικογένειας.

Μια πεντανόστιμη και γευστική συνταγή που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, με βάση την τσιπούρα, που γεμίζεται και αρωματίζεται με μυρωδικά και βότανα, φέτες λεμονιού και σκόρδο, ψήνεται στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου και συνοδεύεται με κλασικές πατατούλες φούρνου.

Υλικά για τη Συνταγή

1 τσιπούρα, περίπου 400 με 500 γραμμάρια

3 πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά

κομμάτια ίδιου μεγέθους

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 λεμόνια, κομμένα σε φέτες

Αλατοπίπερο κατά βούληση

1 χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ελαιόλαδο

1 κλωνάρι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι θυμάρι, ψιλοκομμένο

2 φύλλα φασκόμηλο (προαιρετικά), ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

1.Αρχικά καθαρίστε και ετοιμάστε το ψάρι ή ζητήστε να το κάνει ο ιχθυοπώλης για εσάς. Ξελεπιάστε το κάτω από τρεχούμενο νερό, κάντε μια τομή στην κοιλιά του και αφαιρέστε τα εντόσθια του. Ξεπλύντε πάλι κάτω από τη βρύση με άφθονο νερό και χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι κουζίνας, αφαιρέστε τα πτερύγια. Στεγνώστε καλά την τσιπούρα και απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

2. Αλατοπιπερώστε όλο το ψάρι, εξωτερικά και εσωτερικά, γεμίστε την τομή στην κοιλιά του με τις σκελίδες σκόρδου, τον μαϊντανό, το δεντρολίβανο, το θυμάρι (όλα ψιλοκομμένα) και σφηνώστε και μερικές φέτες λεμονιού.

3. Στρώστε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, λαδώστε το λίγο και τοποθετήστε πάνω την τσιπούρα. Απλώστε γύρω – γύρω τις κομμένες πατάτες, έτσι ώστε να μην επικαλύπτει η μία την άλλη.

4. Περιχύστε με ελαιόλαδο το ψάρι και τις πατάτες, αλατοπιπερώστε τις πατάτες και πασπαλίστε τις με λίγο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και φασκόμηλο, αν επιθυμείτε.

5. Ψήστε στους 180ο C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 35 λεπτά, μέχρι να γίνουν οι πατάτες και να ψηθεί το ψάρι. Εάν οι πατάτες χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο, αφαιρέστε το ψάρι, διατηρήστε το ζεστό και συνεχίστε για λίγα ακόμα λεπτά το ψήσιμο.

Συμβουλή

Για να καταλάβετε αν η τσιπούρα είναι ψημένη, ακουμπήστε την στην επιφάνεια, πιέζοντάς την με ένα πιρούνι. Αν είναι ακόμα αρκετά σκληρή, με τα νεύρα δεμένα και τεντωμένα, σημαίνει ότι θέλει ακόμα λίγα λεπτά ψησίματος. Αν έχετε ακόμα αμφιβολίες, τραβήξτε λίγο την ασημένια πέτσα με την άκρη του πιρουνιού και ελέγξτε, γνωρίζοντας ότι η σάρκα θα πρέπει να έχει αδιαφανές λευκό χρώμα και όχι διάφανο.

Διαβάστε επίσης:

Σοκολατένια χελωνάκια, χωρίς ζάχαρη, με χουρμάδες και καρύδια

Κατσαμάκι με αρωματικές γαρίδες, μαγειρεμένες σε σάλτσα σκόρδου και κρασιού

Πίτα σιροπιαστή, γεμιστή με λουκούμια και καρυδόψιχα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσιπούρα,tsipoura