Τσαβούσογλου: Υπέγραψε «συμφωνία για υδρογονάνθρακες» με τη Λιβύη

Συμφωνία με την κυβέρνηση της Λιβύης υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλοτ, σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και ειδικότερα για τη μίσθωση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης στην Τουρκία για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τουρκικές εταιρείες.

#Turkiye / #Libya:

IMPORTANT;

It

is reported that the delegation headed by Turkish Foreign Minister Mevlüt Çavuşoğlu will be in Tripoli, Libya tomorrow to sign agreements with the Libyan government in the fields of defence, oil (EEZ lease to Turkiye on Gas ) and trade. pic.twitter.com/k7lxvlNwdr

— Aceu (@AceJaceu) October 2, 2022

Με πολυπληθή αντιπροσωπεία να συνοδεύει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η συμφωνία υπεγράφη «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Başbakan Dibeybe’yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık.

Met w/PM @Dabaibahamid. Discussed steps for political solution&our relations. Signed 2 MoUs on Hydrocarbons & Protocol. pic.twitter.com/HWQu0cdskp

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022

#Canlı#Libya Dışişleri Bakanı Najla Mangoush ile Ortak Basın Toplantısı#Live
Joint Press Conference with Foreign Minister Najla Mangoush of Libya

Trablus/Tripoli https://t.co/TB06M4slnq

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022Αθήνα: «Δεν θα επιτραπεί η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο»

Το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία παρακολουθείται στενά, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Παράλληλα, σημειώνουν πως θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στη Μεσόγειο», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Ώρα η Ευρώπη να βάλει πλαφόν στο φυσικό αέριο

Κορωνοϊός: «Παράθυρο» Πλεύρη για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών – Μέσα στον Οκτώβριο η απόφαση (video)

Σκρέκας για φυσικό αέριο: Εντός της εβδομάδας η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για πλαφόν (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα