Τρομάζουν τα στοιχεία για τους αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά – Τι λένε οι ειδικοί (video)

Ανησυχία σε γονείς και επιστήμονες προκαλούν τα στοιχεία έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία μέσα σε πέντε μήνες έχουν καταλήξει αιφνιδίως 138 παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 0 έως 19 χρόνων, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων (82 θάνατοι).

Στην ηλικιακή ομάδα των 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, στην ομάδα των 10-14 χρόνων σημειώθηκαν 11 απώλειες, ενώ 33 καταγράφηκαν στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.

Το 2020 κατέληξαν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 “έφυγαν” αιφνιδίως 37

παιδιά. Συνολικά, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.

«Επαιξε ρόλο και ο κορωνοϊός…»

«Προερχόμαστε από μία πανδημία των προηγούμενων δύο ετών. Χάσαμε γενικά δεκάδες χιλιάδες Ελληνες, και μέσα σ’ αυτούς και παιδιά. Αυξάνονται λοιπόν οι θάνατοι, μην το ξεχνάμε. Μάλιστα, στο τελευταίο διάστημα είχαν προστεθεί ως αιτίες θανάτων τα πολυφλεγμονώδη σύνδρομα που χτυπούν παιδιά κι εφήβους είπε ο Ανδρέας Γιαννόπουλος, Καθηγητής Παιδιατρικής Καρδιολογίας του ΑΠΘ και πρόσθεσε: «Επαιξε ρόλο και ο κορονοϊός, και ειδικά τελευταία με τις μεταλλάξεις του ιού. Τον πρώτο καιρό, δεν είχαμε παιδοκορονοϊό. Με τα νέα στελέχη, χτυπήθηκαν και τα παιδιά».

Διαχωρίζουμε τα περιστατικά των αιφνίδιων θανάτων των παιδιών σε παιδιά που είναι άρρωστα και πέθαναν αιφνίδια, αλλά ήδη ήταν άρρωστα. Αυτή είναι η μεγάλη κατηγορία. Πάμε και στο τελευταίο τραγικό γεγονός, που έχουμε αυτό το υγιέστατο κοριτσάκι που πεθαίνει αιφνιδίως στον ύπνο του. Στην περίπτωση αυτή, το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Ενας λόγος μπορεί να είναι τα καρδιακά αίτια. Τα περισσότερα πλέον τα “πιάνουμε”, αλλά δυστυχώς δεν θα φτάσουμε ποτέ σε μηδέν θανάτους. Ελαττώνονται σε σημαντικό βαθμό με την πρόοδο της Καρδιολογίας.

Τα αίτια των αιφνίδιων θανάτων είναι κυρίως αρρυθμιολογικά κι έρχονται ακόμα και στον ύπνο των ατόμων» τόνισε ο καθηγητής και προέτρεψε τους πολίτες να προβαίνουν σε συχνές προληπτικές καρδιολογικές εξετάσεις.

«Τέτοια περιστικά συμβαίνουν κάθε χρόνο»

«Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ανησυχητικά αυτά τα στοιχεία γιατί είναι απλά νούμερα. Τέτοια περιστικά συμβαίνουν κάθε χρόνο. Οι αιτίες είναι: καρδιολογικά προβλήματα που δεν είχαν εντοπιστεί, η μηνιγγίτιδα, οι περίεργες αντιδράσεις του ανοσοποιητικού που δίνει εικόνα σοκ και καταπληξίες και τώρα με τα περίεργα σύνδρομα με τον Covid που αν δεν διαγνωστούν άμεσα μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να φθάσουν σε ακραία σημεία», τόνισε στην ΕΡΤ και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βασιλική Σπούλου.

Η ίδια εμφανίστηκε καθησυχαστική, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμωνομένα περιστατικά, ενώ ζήτησε από τους γονείς να προσέχουν την υγεία των παιδιών, να τους κάνουν τα εμβόλια και αν βλέπουν κάτι που έχει αλλάξει στη συμπεριφορά τους, να απευθύνονται στους ειδικούς.

Διαβάστε επίσης:

Μενίδι: Μυστήριο με την έκρηξη στο πρώην ξυλουργείο – Στο «μικροσκόπιο» υλικό από κάμερα ασφαλείας (videos)

Πανελλήνιες 2022: Τα θέματα που έπεσαν στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Βόλος: Νεκρός εργάτης σε καρνάγιο – Έπεσε από γερανό και σκοτώθηκε

Keywords
Τυχαία Θέματα