«Τρίτη και 13»: Γιατί θεωρείται «γρουσούζικη» μέρα

Αν ανήκετε στους προληπτικούς, τότε θα θεωρείτε τη σημερινή μέρα «γρουσούζικη» και «κακότυχη». Πώς προέκυψε, ωστόσο, αυτή η αντίληψη για την «Τρίτη και 13»;

Πρόκειται για δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες αλλά και στους Ισπανόφωνους λαούς. Γενικώς, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη ημέρα για τους λαούς αυτούς. Όταν μάλιστα συμπίπτει και με τη 13η μέρα του εκάστοτε μήνα, οι προληπτικοί τη θεωρούν πολύ επικίνδυνη και άτυχη ημέρα. Για τους υπόλοιπους λαούς, πάντως, γρουσούζικη θεωρείται η «Παρασκευή και 13».

«Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην

ξεκινάς ταξίδι» λένε οι Ισπανόφωνοι ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τη χώρα μας, καθώς οι προληπτικοί την Τρίτη αποφεύγουν να αρχίσουν οποιαδήποτε εργασία, να επιχειρήσουν ταξίδι ή να τελέσουν αρραβώνα. Αντιθέτως, η Τρίτη θεωρείται κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.

Πού έχει τις ρίζες της η αντίληψη για τη «γρουσουζιά» που συνοδεύει την Τρίτη;

Κατά την ελληνική παράδοση, η Τρίτη θεωρείται γρουσούζικη, καθώς την ημέρα αυτή η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων. Η ημέρα ήταν Τρίτη ενώ το άθροισμα του έτους 1453 βγάζει το νούμερο «13». Έτσι… θεμελιώθηκε το κακό όνομα για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο «πατέρας» της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης (1852-1921), η ερμηνεία αυτή είναι υστερογενής, αφού και οι σύγχρονοι στην Άλωση απέδωσαν την εθνική εκείνη συμφορά στην ολέθρια επίδραση της ημέρας. Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει, ήδη, από το 1164.

Όσοαν αφορά το νούμερο 13 αποτελεί τον κατεξοχήν κακότυχο αριθμό που σπάει την αρμονία του 12 (12 Θεοί του Ολύμπου, 12 άθλοι του Ηρακλή, 12 φυλές του Ισραήλ, 12 μαθητές του Χριστού, 12 Ιμάμηδες κλπ). Με την προσθήκη του αριθμού 1 σχηματίζεται η αρχή ενός νέου κύκλου. Το άγνωστο, που αντιπροσωπεύει ο αριθμός 13, προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους κι έτσι άρχισαν να το συνδέουν με ατυχή γεγονότα.

Ο αριθμός 13 και η «triakaidekaphobia»

Όποιος φοβάται τον αριθμό 13 φέρεται να πάσχει από «triakaidekaphobia». Πολλοί άνθρωποι παραδέχονται ότι αρνούνται να καθίσουν σε θέση με τον αριθμό 13 σε λεωφορεία ή αεροπλάνα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από πολλά αεροπλάνα απουσιάζει παντελώς η σειρά καθισμάτων “13”, όπως και ο αριθμός πτήσης 13. Στις κάρτες ταρώ δε, το νούμερο 13 αντιστοιχεί σε θάνατο.

Η… γρουσούζικη ημέρα έχει εμπνεύσει, μάλιστα, και τον ελληνικό κινηματογράφο με την κωμική ταινία του 1963, «Τρίτη και 13», στην οποία πρωταγωνιστούσε ο «προληπτικός» Νίκος Σταυρίδης και το «γούρι του», ο Γιάννης Γκιωνάκης.

Η ταινία που είναι σε σενάριο των Γιώργου Λαζαρίδη-Γιώργου Ρούσσου και σε σκηνοθεσία του Ορέστη Λάσκου, μας παρουσιάζει την καθημερινότητα ενός προληπτικού πολιτικού μηχανικού ο οποίος βρίσκει το «γούρι» του στο πρόσωπο ενός παλιού συμμαθητή του, πολύ φτωχού, αλλά και πολύ φιλόδοξου.

Διαβάστε επίσης:

Αυστραλία: Μακελειό με έξι νεκρούς ύστερα απο μπαράζ πυροβολισμών (Video)

Qatargate: Η επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου και οι υπεκφυγές της φον ντερ Λάιεν (Photos/Video)

Ο Πούτιν ακυρώνει την ομιλία στο τέλος του έτους για πρώτη φορά

Keywords
Τυχαία Θέματα